Οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί επίσης να κινδυνεύουν να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke: Journal of the American Heart Association.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Δρ Κάθριν Ρεξροντ και τους συνεργάτες της σε δείγμα 80.000 γυναικών. Οι συμμετέχουσες ήταν 54-79 ετών, και όλες είχαν λάβει μέρος στην έρευνα Nurses\’ Health Study η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1970 και καταγράφει την πορεία της υγεία των Αμερικανίδων.

Στην συγκεκριμένη ανάλυση, η Δρ Ρεξροντ χρησιμοποίησε στοιχεία από την περίοδο 2000-2006. Καμιά εκ των γυναικών δεν είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου πριν την έναρξη της έρευνα, ενώ το 22% είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Όπως αναφέρει το health.in.gr, συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς ιστορικό κατάθλιψης, οι πάσχουσες από την συγκεκριμένη ψυχική νόσο ήταν πιθανότερο να είναι αδέσμευτες, καπνίστριες και λιγότερο σωματικά δραστήριες. Επίσης ήταν ελαφρώς νεότερες, είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και παθήσεις όπως η υπέρταση, η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης.
Κατά την διάρκεια της μελέτης, 1.033 γυναίκες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εκτός από τον υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οι πάσχουσες από κατάθλιψη που έπαιρναν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης για την διαχείριση της νόσου, είχαν επιπρόσθετα 39% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Δρ Ρεξροντ διευκρινίζει πάντως ότι η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης και όχι αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Δεν πιστεύω ότι τα ίδια τα αντικαταθλιπτικά είναι κύριος παράγοντας κινδύνου. Η μελέτη δεν λέει ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη θα πρέπει σταματήσουν την φαρμακευτική αγωγή τους, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», τονίζει η ερευνήτρια.

Πάντως η κατάθλιψη μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην διαχείριση άλλων ιατρικών προβλημάτων όπως ο διαβήτης και υπέρταση, ως προς την τακτική λήψη της φαρμακευτικής αγωγής ή την υιοθέτηση υγιεινότερων συνηθειών, όπως η σωματική άσκηση.

Η Δρ Αν Παν από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, συμπληρώνει ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι ένα φυσικός μηχανισμός που συνδέει την κατάθλιψη με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Ανεξαρτήτως του μηχανισμού, ο εντοπισμός των καταθλιπτικών ατόμων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς όχι μόνο να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κατάθλιψη, αλλά και τους παράγοντες κινδύνου του εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η υπερχοληστερολαιμία, καθώς και συμπεριφορές όπως το κάπνισμα και η γυμναστική», επισημαίνει η ερευνήτρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook