Ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε χθες απ’ τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν ένα φράγμα στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, αξίας σχεδόν τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εκτείνεται στα 25 χιλιόμετρα, ικανό να προστατέψει διαχρονικά την πάλαι ποτέ αυτοκρατορική πρωτεύουσα απ τη «χρόνια ασθένειά» της, δηλαδή τις πλημμύρες.

Πρόκειται για ένα δημόσιο έργο που πρωτοξεκίνησε το 1979. Όμως, η συνέχισή του μετά απ’ το έτος 1991 (διάλυση της ΕΣΣΔ) κρίθηκε «οικονομικά ασύμφορη». Έτσι η ολοκλήρωση του έργου ξεκίνησε εκ νέου μόλις στη διάρκεια του 2005.

«Το 2005 εδώ, όπου τώρα υψώθηκε το σύγχρονο φράγμα, ήταν απλά ενας \’σκουπιδότοπος\’ με σκραπ και πολλά άλλα μέταλλα, ένοιωσα λοιπόν τότε ότι, η αποκατάσταση είναι ανέφικτη», θυμήθηκε σήμερα ο κ. Πούτιν, που η πολιτική σταδιοδρομία του αφετηρία έχει το Δημαρχείο στην Αγια Πετρούπολη.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι το έργο ολοκληρώθηκε χρονικά κοντά στις βουλευτικές εκλογές, την ώρα που η ρωσική κοινή γνώμη «μέμφεται το χαμηλό βαθμό ασφάλειας», που παρέχουν «πολλές υποδομές της σοβιετικής εποχής».

«Η ολοκλήρωση του έργου χαροποιεί όλους, όσους απολαμβάνουν τη Βόρεια Πρωτεύουσά μας, την Αγία Πετρούπολη», δήλωσε επίσης ο κ. Πούτιν.

Η πόλη αυτή των πέντε εκατομμυρίων θεωρείται, επίσης, «σημαντικό πολιτιστικό κέντρο της Ρωσίας», φιλοξενώντας στον \’ιστορικό\’ αστικό ιστό της το διάσημο \’Ερμιτάζ\’.

Ρώσοι επιστήμονες προειδοποιούσαν για ένα μακρό χρονικό διάστημα ότι, τυχόν άνοδος της στάθμης των υδάτων του «Κόλπου της Φινλανδίας» κατά τέσσερα μέτρα θα προκαλούσε σε όλη την Αγία Πετρούπολη πλημμύρες, που τα ποσά για την αποζημίωσή τους θα \’εκτοξεύονταν\’ ως και σχεδόν 5,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας απένειμε, δημόσια, τα εύσημα για την ολοκλήρωση του φράγματος στον φίλα προσκείμενό του μεγιστάνα Βλαντίμιρ Κόγκαν, που απ την πλευρά του δήλωσε στα τοπικά μμε ότι, «η αποστολή του έχει, πλέον, ολοκληρωθεί».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook