“Στα Χανιά δεν χρειάζομαι πολλά για να είμαι ευτυχισμένη” λέει η Carina – “Λατρέυω την ενέργεια που εισπράτω, όταν βρίσκομαι στις υπαίθριες αγορές της παλιάς πόλης”  αναφέρει η Hazel

Η Συντονιστική Επιτροπή Εμπορικών Τουριστικών Παλιάς Πόλης, βγήκε στον δρόμο της παλιάς πόλης για να μιλήσιε με τους ξένους επισκέπτες , για να μάθουν ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που αγαπούν στην πόλη μας και ποια εκείνα που χαίρουν βελτίωσης.

“Μέσα στην δίνη των συζητήσεων, μεταξύ Δημοτικής αρχής και των επιχειρηματιών της πόλης, τον καταλογισμό ευθυνών και την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, προσθέσαμε άλλο ένα στοιχείο στην εξίσωση. Ρωτήσαμε την γνώμη αυτών για τους οποίους  κάθε χρονιά η πόλη βάζει τα καλά της, τους επισκέπτες της καλοκαιρινής σεζόν, να μας πουν ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που αγαπούν στην πόλη μας και ποια εκείνα που χαίρουν βελτίωσης.

Κάποιοι από τους επισκέπτες είναι, όπως τους λέμε “repeaters”, έχουν δηλαδή βρεθεί στην πόλη μας για παραπάνω από μια φορά. Όλοι τους αγαπούν τόσο πολύ την χώρα μας, που την διαφημίζουν συνεχώς στην χώρα διαμονής τους. 

H Carina Timesgard, είναι από την Σουηδία και εργάζεται με παιδιά με ειδικές δεξιότητες. Θεωρεί την πόλη μας, όπως μας λέει χαρακτηριστηκά, σπίτι της. Στο νησί μας έρχεται τα τελευταία δέκα χρόνια μία, ίσως και δύο φορές τον χρόνο. Είναι η διαφυγή της από την καθημερινότητα. «Λατρεύω τα πάντα στα Χανιά, μια μικρή βόλτα στην πόλη, στα στενά, να ξεχαστώ σε ένα μικρό καφέ πίνοντας ένα δροσερό ποτό κάτω από μία μποκαμβίλια μιλώντας με τους ντόπιους. Στα Χανιά δεν χρειάζομαι πολλά για να είμαι ευτυχισμένη.Νοιώθω ασφάλεια ακόμα και την νύχτα και πάντα κάποιος είναι πρόθυμος να με βοηθήσει όταν θα το χρειαστώ». Όταν την ρωτήσαμε τι δεν της αρέσει και θα μπορούσε να βελτιωθεί, μετά από πολύ σκέψη μας είπε: «Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι όλα τέλεια σε αυτή την πόλη και πολλά θέλουν βελτίωση, όπως οι δρόμοι που είναι γεμάτοι λακούβες, το πάρκινγκ που δεν μπορείς να βρεις εύκολα, ενώ όλα τα αυτοκίνητα είναι αφημένα παντού. Η καθαριότητα και τα σκουπίδια που βρίσκονται συχνά στιβαγμένα. Ωστόσο, εγώ επιλέγω να βλέπω όλα όσα κάνουν αυτή την πόλη μαγική», μας λέει και μας δείχνει το tattoo που έκανε πέρισι και γράφει “ S’Agapo”.

Η Hazel Campbell, κατάγεται από την πόλη Falkirk, βόρεια του Ενδιμβούργου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ζει στην Νορβηγία,  στο Όσλο  μαζί με τον συντροφό της. Στα Χανιά έρχονται κάθε χρόνο, αφού εδώ πια έχουν πολλούς φίλους για να μοιραστούν όμορφες στιγμές. Η Hazel και ο Torre, λατρεύουν την Κρητική κουζίνα και την απολαμβάνουν στα μικρά καλόγουστα ταβερνάκια, στα παραδοσιακά σοκάκια της πόλης. Αγαπούν να πίνουν τον καφέ τους στα μικρά καφενεδάκια στην ύπαιθρο, χαζεύοντας το παλιό λιμάνι. «Δεν το βαριόμαστε ποτέ», λένε χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνει «Λατρέυω την ενέργεια που εισπράτω, όταν βρίσκομαι στις υπαίθριες αγορές της παλιάς πόλης, περπατώντας ανάμεσα στα μικρά μαγαζάκια με όλα αυτά τα καλόγουστα αντικείμενα ολόγυρά μου. Απολαμβάνω την εμπειρία του shopping απόλυτα». Η Hazel εδώ και κάποια χρόνια έχει κινητικές δυσκολίες, για αυτό χρησιμοποιεί βοηθητικό μπαστούνι. Οταν την ρωτήσαμε τι δεν της αρέσει στη πόλη μας, μας απάντησε ότι οι πεζόδρομοι χρειάζονται βελτίωση, καθώς πολλές φορές έχει κινδυνέψει να τραυματιστεί από πλάκες που είναι ξεκολημένες και παλιά πεζοδρόμια. «Τα περισσότερα πεζοδρόμια πρέπει να φτιαχτούν, αλλά και οι διαβάσεις. Είναι αδύνατο να περάσεις τον δρόμο, χωρίς να χρειαστεί να τρέξεις. Όπως σίγουρα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές για τα ΑΜΕΑ» λέει η Hazel ολοκληρώνοντας την δήλωσή της.

Η Jette Moller ζει στο Sonderborg της Δανίας. Μαζί με την κόρη της Dana, έρχονται στην Κρήτη συχνά για διακοπές. Αγαπούν την εξερεύνηση και την ανακάλυψη του αυθεντικού τρόπου ζωής, τους περιπάτους στην φύση αλλά και στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης. Τους αρέσει η ενέργεια και οι άνθρωποι που είναι πάντα φιλικοί και ευγενικοί και αυτοί είναι που κάνουν την πόλη μαγική, όπως μας λέει. «Είναι τόσα πολλά αυτά που αγαπώ στην πόλη αυτή, που θα μπορούσα να γράψω βιβλίο. Η κόρη μου βρίσκει τρόπο να τα παγιδέυει όλα στην φωτογραφική της μηχανή και να τα βλέπουμε όταν είμαστε μακριά» μας λέει η Jette. Και συνεχίζει «Σίγουρα υπάρχουν πολλες ελλείψεις σε υποδομές και φαίνεται,  γνωρίζουμε άλλωστε ότι η χώρα βρίσκεται σε σοβαρή κρίση, αλλά αυτό που πραγματικά με στεναχωρεί σε αυτή την πόλη είναι τα αδέσποτα ζώα. Τα σκυλιά είναι σε κακή κατάσταση, αποστεωμένα και κάποια χτυπημένα. Οι γάτες παρόλο που δίνουν έναν παραδοσιακό τόνο στην πόλη αντιλαμβανόμαστε ότι είναι χιλιάδες και είναι παντού. Κάτι πρέπει να γίνει για αυτά. Δεν γίνεται τα ζώα να ταλαιπωρούνται τόσο. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει αυτό».

Την ίδια ανησυχία για τα ζώα εκφράζει και η Molin Lonneberg. Η Molin ζει στο Taljo της Σουδηδίας, βορειοανατολικά της Στοχόλμης. Είναι διάσημη σεφ της Σουηδιάς και κάνει συχνά επαγγελματικά ταξίδια και στην χώρα μας για την περιβόητη μεσογειακή κουζίνα.
«Αγαπώ τα Χανιά, τον ήλιο και τους ανθρώπους. Τα στενάκια με την θαυμάσια αρχιτεκτονική και ιστορία, τα μικρά εστιατόρια και τα μαγαζάκια ολόγυρα συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό. Πάντα θα βρεις μια όμορφη γωνιά να ξαποστάσεις, ενώ το λιμάνι  σε μεταφέρει στον χρόνο. Δεν υπάρχει ποτέ δυσκολία σε αυτή την πόλη να νοιώσεις όμορφα και να χορέψεις από ευτυχία, απλά στον δρόμο ή με ένα αδέσποτο σκυλί που ζητά λίγο συντροφιά». H Mollin συνεχίζει λέγοντας, ότι γνωρίζει ότι δεν έχει η Κρήτη κάποιες υποδομές όπως η Σουηδία, ωστόσο η κατάσταση με τα αδέσποτα την στεναχωρεί και θα ήθελε πολύ να βρεθεί λύση. 

Η Ingvill Nyland με την οικογένειά της ζει στο Melhus της Νορβηγίας. Επισκέπτονται συχνά τα Χανιά καθώς ο ένας γιό της έχει ελληνική καταγωγή. Επειδή παλαιότερα είχε ζήσει στα Χανιά, μπορεί να δει τα όμορφα αλλά και τα τρωτά της πόλης μας, αφαιρώντας λίγη από την χρυσόσκονη με την οποία τα αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι επισκέπτες. «Τα Χανιά είναι μια πόλη με πολλές ομορφιές και σίγουρα δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Αλλά, ως επισκέπτης διαπιστώνω εδώ και χρόνια ότι έχει μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές. Οι δημόσιες τουαλέτες είναι σε πολύ κακή κατάσταση, ανεπίτρεπτη για πόλη που φιλοξενεί τόσο πολύ τουρισμό. Επίσης, το να βρει κανείς θέσεις στάθμευσης σε όλη αυτή την εικόνα ζούγκλας της πόλης, δημιουργεί ιδιαίτερο στρες στον επισκέπτη». Όταν την ρωτήσαμε αν θα μπορούσε να ξαναζήσει στην πόλη μας, μας απάντησε: « Νομίζω ότι η πόλη αυτή δεν δίνει πολλές ευκαιρίες για να αναπτυχθεί κανείς επαγγελματικά. Οι μόνες θέσεις που υπάρχουν για τους ντόπιους είναι αυτές που προσφέρει ο τουρισμός και πάλι καλά που ακόμα, μπορεί και προσφέρει τόσες θέσεις εργασίας αυτός ο τομέας».

Η Eloise Smaussin, ζει στη πόλη Ναντ, της Γαλλίας. Οι γονείς της εδώ και χρόνια, φιλέλληνες ζουν στα Χανιά. Η Εloise πρόσφατα παντρεμένη, μύησε τον σύζηγό της στις ομορφιές της Κρήτης. Μαζί πια έρχονται κάθε χρόνο,χειμώνα ή καλοκαίρι, για να γευτούν την κρητική φιλοξενεία. Αγαπούν την φύση και τις πανέμορφες παραλίες του νησιού για τον εξωτισμό τους. Αγαπούν την κρητική κουζίνα και τους ανθρώπους αφού πιστεύουν ότι αυτοί συνθέτουν το προφίλ του νησιού. «Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μου αρέσουν στα Χανιά. Αυτό που έχω διαπιστώσει τις τελευταίες δύο φορές που ήρθα είναι η χαοτική εικόνα με τα αυτοκίνητα στην πόλη, που είναι αφημένα παντού και τα μηχανάκια, χωρίς να μπορείς να περάσεις από πουθενά και η τρομερή δυσκολία να βρεις χώρο να αφήσεις το αυτοκίνητό σου. Σε αυτό η πόλη πρέπει να βρει λύση» μας είπε ανανεώνοντας το ραντεβού της με τα Χανιά για αυτόν τον Ιούλιο. 

Η Άντζελα Ποντικού ζεί και εργάζεται στην Λεμεσό της Κύπρου, ωστόσο επειδή αγάπησε Κρητικό έρχεται συχνά στην πόλη μας. Της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τι είναι αυτό που της αρέσει ή όχι στην πόλη μας. «Τα Χανιά είναι μια πολή όμορφη πόλη και οι Κύπριοι της αγαπούν πολύ. Μου αρέσει που έχει διατηρηθεί το παλιό στοιχείο, η ιστορικότητα του τοπίου με σεβασμό. Στην Κύπρο όλα εκσυγχρονίστηκαν και το παραδοσιακό στοιχείο που χάθηκε, τώρα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται έντονα σε Λεμεσό και Πάφο. Ωστόσο, στις υποδομές εμείς είμαστε πολύ μπροστά κάτι για το οποίο τα Χανιά  έχουν μείνει πίσω. Πεζοδρόμια, διαβάσεις, χώροι στάθμευσης, δρόμοι, δημόσιες τουαλέτες και στην ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς πάσχετε. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν κάποια βελτιωτικά έργα άμεσα, γιατί η πόλη έχει φυσική όμορφιά». 

Όλοι οι επισκέπτες γοητευμένοι από την φυσική ομορφιά της πόλη μας και τους ανθρώπους, μικρούς ήρωες της καθημερινότητας, που την απαρτίζουν, δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν ξανά και ξανά. Όλοι ωστόσο υπογραμίζουν τις ελλείψεις υποδομών για τις οποίες οι αρμοδιοι φορείς οφείλουν να ενεργήσουν άμεσα, εάν επιθυμούν το τουριστικό προιόν που προσφέρουμε να αναβαθμιστεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook