Για πολλές γυναίκες το στήθος είναι ερωτογενής ζώνη. Το άγγιγμα των θηλών προκαλεί τον ίδιο σεξουαλικό ερεθισμό με το άγγιγμα των γεννητικών τους οργάνων, παρά την απόσταση που τα χωρίζει. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες βρήκαν την αιτία. Το μυστικό κρύβεται στον εγκέφαλο.

Το άγγιγμα των θηλών ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου με αυτές που «ξυπνούν» όταν ερεθίζονται η κλειτορίδα, ο κόλπος ή ο τράχηλος της μήτρας.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ράτγκερς, στο Νιου Τζέρσεϊ, μελέτησαν την αντίδραση 11 γυναικών, ηλικίας 23-56 ετών, που άγγιζαν το σώμα τους μέσα σε έναν λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο.

Σύμφωνα με τα Νέα, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που βρίσκει τα σημεία του εγκεφάλου στα οποία αντιστοιχούν τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Οι ερευνητές ομολογούν ότι ξαφνιάστηκαν με τα ευρήματα.

«Δεν περιμέναμε να βρούμε ότι οι θηλές προκαλούν την ίδια αίσθηση στον εγκέφαλο με την κλειτορίδα. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες θεωρούν ερωτογενή ζώνη το στήθος τους», λέει ο Μπάρι Κομισάρουκ, ψυχολόγος και επικεφαλής της έρευνας.

Τέσσερα βασικά νεύρα στέλνουν τα σήματα από τα γεννητικά όργανα στον εγκέφαλο: το γεννητικό νεύρο τον συνδέει με την κλειτορίδα, το πυελικό με τον κόλπο και το υπογάστριο με τον τράχηλο και τη μήτρα, ενώ το πνευμονογαστρικό νεύρο παρακάμπτει τη σπονδυλική στήλη συνδέοντας τον τράχηλο και τη μήτρα απευθείας με τον εγκέφαλο. Ετσι εξηγείται ο οργασμός που έχουν γυναίκες με σοβαρά τραύματα στη σπονδυλική στήλη.

Οι εικόνες του τομογράφου έδειξαν πως ο σεξουαλικός ερεθισμός δραστηριοποιεί το μέσο παράκεντρο λόβιο, το τμήμα του εγκεφάλου που βρίσκεται στη μέση του πάνω μέρους του κεφαλιού. Η κάθε περιοχή των γεννητικών οργάνων ενεργοποιεί και κάποια διαφορετικά σημεία στο ίδιο μέρος, ενώ πολλά είναι κοινά μεταξύ τους.

Η έκπληξη ήταν η εμφάνιση στο ίδιο μέρος και των θηλών. Υπάρχουν δύο αιτίες γι\’ αυτό, πιστεύει ο Κομισάρουκ. Η πρώτη είναι έμμεση: ο ερεθισμός των θηλών απελευθερώνει την ορμόνη οξυτοκίνη, που εκλύεται και κατά τον τοκετό, προκαλώντας συσπάσεις της μήτρας. Ετσι, στέλνει σήματα στο ίδιο τμήμα του εγκεφάλου.

Η δεύτερη αιτία έχει μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Οι θηλές μπορεί να συνδέονται απευθείας με τον εγκέφαλο, αποφεύγοντας τη μεσολάβηση της μήτρας. Ενας τρόπος να ελέγξουν αυτή τη θεωρία είναι να μελετήσουν την αντίδραση γυναικών που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση μήτρας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αντίστοιχη σχέση θηλών και εγκεφάλου εμφανίζεται και σε άντρες, χωρίς όμως το άγγιγμα του αντρικού στήθους να προκαλεί απαραίτητα σεξουαλικό ερεθισμό.

Η ίδια επιστημονική ομάδα ανακάλυψε πρόσφατα τα μυστικά του γυναικείου οργασμού, φωτογραφίζοντας για πρώτη φορά τον εγκέφαλο γυναικών στη σεξουαλική τους κορύφωση.

Τα αποτελέσματα της εντυπωσιακής έρευνας δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες μέρες στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook