Τι σχέση έχει το σεξ με τη γήρανση; Αν είσαι χλαμυδόγαλος, μεγάλη. Oσο περισσότερο διαφημίζουν τα προσόντα τους τα αρσενικά πουλιά του είδους αυτού τόσο λιγότερο ζουν.

Την εντυπωσιακή αυτή διαπίστωση έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας στη Γαλλία, που μελέτησαν επί 10 χρόνια 1.700 αρσενικούς χλαμυδόγαλους (ή χλαμυδωτίδες) της Βόρειας Αφρικής.

Το πουλί αυτό ενδιαφέρει πολύ τους ειδικούς επειδή ζει μέχρι και 24 χρόνια και προσφέρεται για την έρευνα της βιολογίας της γήρανσης.

\"\"

Οταν οι χλαμυδόγαλοι θέλουν να συνευρεθούν με θηλυκό, φουσκώνουν τα φτερά και το σώμα τους, όπως και το παγώνι. Αρχίζουν να τρέχουν έτσι φουσκωμένα, γύρω γύρω, για να τους προσέξουν τα θηλυκά. Αυτό μπορεί να κρατήσει και ώρες κάθε μέρα.

Οι επιστήμονες μέτρησαν πόση ώρα προσπαθεί καθημερινά το κάθε αρσενικό μέχρι να πετύχει τον στόχο του και έπειτα εξέτασαν το σπέρμα του. Κι αυτό για να δουν πώς μεταβάλλεται η γονιμότητά τους. Αυτό που βρήκαν είναι ότι όλα τα αρσενικά έχαναν μεγάλο ποσοστό της γονιμότητάς τους όσο μεγάλωναν. «Από την ηλικία των έξι ετών και πάνω, το σπέρμα τους ήταν πολύ πιο αδύναμο, κάτι που είναι χαρακτηριστικό της γήρανσης. Το πιο εντυπωσιακό όμως από όλα είναι ότι τα αρσενικά που πέρασαν τον περισσότερο χρόνο στα νιάτα τους προσπαθώντας να προσελκύσουν θηλυκά, γερνούν – ή αλλιώς «καίγονται» – πολύ πιο γρήγορα», εξηγεί ο Μπράιαν Πρέστον, από το γαλλικό πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook