Μετά από τριάντα σχεδόν χρόνια, (29) η μοναδική αίσθηση εκείνης της βραδιάς στις 14 Ιουνίου του 1987, είναι έντονα αποτυπωμένη στη μνήμη.  Υπήρξε μια βραδιά αθλητικού θριάμβου και αναπάντεχης αλλά δίκαιης νίκης. Ένα πανηγύρι χαράς που συμμετείχαν όλοι οι Έλληνες ενωμένοι χωρίς εξαίρεση. Μια γιορτή βεβαιότητας και αυτοπεποίθησης, πως για μας όλα μπορεί να είναι εφικτά. Ήταν η βραδιά που άλλαξε τη πορεία του ελληνικού μπάσκετ αλλά και ολόκληρου του ελληνικού αθλητισμού.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ το1987, δεν ήταν καθόλου τυχαία και έξω από τα δεδομένα.  Η Ελλάδα είχε ήδη διακριθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ ανδρών του 1986 ένα χρόνο πριν, όπου κατέκτησε τη 10η θέση, σε σύνολο 24 ομάδων.  Δεν αφορούσε μια πρόσκαιρη επιτυχία, η Ελλάδα έφτασε και πάλι στον τελικό κατακτώντας την δεύτερη θέση, στο Ευρωμπάσκετ του 1989 στη Γιουγκοσλαβία νικώντας και την φοβερή ομάδα μπάσκετ της τότε Σοβιετικής Ένωσης.  Έκτοτε το ελληνικό μπάσκετ γνώρισε μια σειρά διεθνών επιτυχιών και διακρίσεων δυσανάλογων με τα μεγέθη και τους αριθμούς στη χώρα μας.        
 
Η επιτυχία αφορούσε σκληρή προετοιμασία τόσο σε επίπεδο αθλητικών υποδομών, διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και αθλητικών ανταλλαγών όσο και σε ειδικά επιστημονικά προγράμματα προετοιμασίας των αθλητών, προγράμματα επιλογής ταλέντων, αθλητικών σχολείων, εργομετρικής και προπονητικής υποστήριξης κλπ. Αυτή η προσπάθεια αφορούσε τόσο στο χώρο του αγωνιστικού, όσο του σχολικού και του μαζικού αθλητισμού στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου προγράμματος δεκαετούς προετοιμασίας της Ελλάδας και του ελληνικού αθλητισμού.

Η Ελλάδα προετοιμαζόταν πυρετωδώς για μια επιτυχημένη διοργάνωση αλλά και σωστή ελληνική αθλητική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 που φιλοδοξούσαμε ως υποψήφια χώρα να διοργανώσουμε και πάλι στην Αθήνα στην επέτειο των 100 χρόνων από την αναβίωση τους.

Η μεγάλη επιτυχία του μπάσκετ επιβεβαίωσε και δικαίωσε την στρατηγική που ακολουθούσε τότε το Υπουργείο πολιτισμού (Μελίνα Μερκούρη) και το Υπουργείο Αθλητισμού (Σήφης Βαλυράκης) για την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού αθλητισμού και την ενίσχυση του ρόλου του στην καθημερινότητα του πολίτη, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Προσπαθήσαμε να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε τους πρωταγωνιστές αυτού του αθλητικού θριάμβου του ελληνικού μπάσκετ αλλά και να αναδείξουμε το παράδειγμά τους ώστε να βρει άξιους μιμητές στις νέες γενιές.  Θυμάμαι ότι με εισήγηση μου στον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου η κυβέρνηση κατάρτισε τότε ειδικό πρόγραμμα και κατασκεύασε πολλές εκατοντάδες μικρά και μεγάλα γήπεδα μπάσκετ σε δήμους, κοινότητες και σχολεία κυριολεκτικά όπου μας ζητήθηκε σε όλη την χώρα και δωρίσαμε πολλές δεκάδες χιλιάδες μπάλες μπάσκετ που διανεμήθηκαν σε όλα τα σχολεία της χώρας.
 
Στις  25 Ιουνίου του 1987 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με εμένα προσωπικά ως οικοδεσπότη οργάνωσε ενα μεγάλο επινίκιο δείπνο στο ξενοδοχείο “Αστέρας” στη Βουλιαγμένη προς τιμή της εθνικής ομάδας μπάσκετ με προσκεκλημένους τον τότε προπονητή της Κώστα Πολίτη και όλα τα μέλη της.


 

  • Ο Σήφης Βαλυράκης είναι πρώην Υπουργός, Βουλευτής και νυν αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Μελετών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook