Και φυσικά εννοούμε τα χαρούπια! Ο εκπληκτικός αυτός καρπός που έθρεψε πολλές γενιές σε δύσκολα χρόνια!

Πολλοί άνθρωποι άνω των 40 ετών αναπολούν τα χαρούπια, χαρακτηρίζοντας τα ως την παιδική σοκολάτα τους! Η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα τους δίνει την γλυκιά γεύση αλλά και την δυνατότητα να παραχθεί το χαρουπάλευρο που μπορεί με άνεση να αντικαταστήσει το κακάο.

Είναι εντυπωσιακό ότι τα 100γρ χαρουπάλευρου περιέχουν 1 γραμμάριο λίπους ενώ η αντίστοιχη ποσότητα κακάο περιέχει 14 γραμμάρια λίπους. Η γεύση τους είναι παρόμοια και επιλέγοντας χαρουπάλευρο αντί του κακάου αποφεύγετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα έχουν αλλεργία στην σοκολάτα, αρκεί να προσέχουν η συσκευασία να γράφει ότι δεν υπάρχουν ίχνη από αλλεργιογόνα. Τέλος η κατανάλωση χαρουπιών δεν επηρεάζει την απορρόφηση του ασβεστίου αφού δεν περιέχει οξαλικό οξύ.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα