Η έκρηξη αερίου, το χαλασμένο ψυγείο ενός ενοίκου, η κακή καλωδίωση του κτηρίου είναι κάποιες από τις θεωρίες για την αιτία της τραγωδίας

Η πυρκαγιά που ξέσπασε από χθες το βράδυ στο Grenfell Tower στο δυτικό Λονδίνο έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έξι άτομα, ενώ έχει τραυματίσει αρκετές δεκάδες ακόμα ενοίκους. Οι πυροσβέστες και οι διασώστες παλεύουν ακόμα με τις φλόγες προκειμένου να απεγκλωβίσουν όσους έχουν παγιδευτεί στο φλεγόμενο 24ώροφο κτήριο.

Ο συναγερμός για τη φωτιά δεν χτύπησε, όπως αποκάλυψαν διασωθέντες ένοικοι, ενώ τονίζουν πως από καιρό είχαν γίνει παράπονα για παραμέληση των κανονισμών ασφαλείας του κτηρίου.

Η αιτία για το τραγικό περιστατικό δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ακόμα, ωστόσο κάποιες θεωρίες έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές.

Μια από τις θεωρίες είναι η πυρκαγιά να οφείλεται σε έκρηξη αερίου, καθώς ένας από τους διασωθέντες σχολίασε πως είδε μπλε φλόγες, κάτι που υποδηλώνει αέριο. Ακόμη, πρόσφατα είχαν γίνει εργασίες για παροχή αερίου στα διαμερίσματα.

Μια άλλη θεωρία προκύπτει από αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι αποκάλυψαν πως ένας από τους ενοίκους είπε σε κάποιον γείτονα του πως το ψυγείο του, το οποίο είχε πρόβλημα, προκάλεσε την πυρκαγιά.

Μια τρίτη θεωρία σχετίζεται με το γεγονός πως το κτήριο δεν τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας και μάλιστα, από τον περασμένο Νοέμβριο είχαν γίνει παράπονα και κάποιοι είπαν πως «μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα αποκάλυπτε τα προβλήματα». 
Ένα από τα βασικά προβλήματα του κτηρίου ήταν η κακή ηλεκτρολογική καλωδίωση και αναφέρθηκε πως πριν τέσσερα χρόνια αποτράπηκε μια καταστροφή που συσχετιζόταν με αυτό το ζήτημα.

Όσον αφορά την επέκταση της φωτιάς, η οποία φαίνεται πως τύλιξε το κτήριο σε διάστημα λίγων λεπτών, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως στο κτήριο εξωτερικά είχαν τοποθετηθεί υαλοπίνακες, των οποίων το κακό υλικό ίσως βοήθησε στην επέκταση της πυρκαγιάς από το εξωτερικό του κτηρίου.  

Επιπλέον, το γεγονός  η απουσία εξόδων ασφαλείας στο 24όροφο κτήριο αλλά και λειτουργικών συστημάτων πυρόσβεσης οδήγησαν στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στο δυτικό Λονδίνο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook