Η έκδοση 54 του Firefox που είναι διαθέσιμη από σήμερα, φέρνει σημαντικές και ορατές βελτιώσεις στον χρήστη, και να αποτελεί σύμφωνα με την Mozilla την καλύτερη έκδοση που έχει κυκλοφορήσει ποτέ.

Ο πρώτος λόγος είναι αρχικά η μηχανή Electrolysis (Ε10s) στην οποία στηρίζεται ο Firefox και η οποία επιτρέπει στον browser να τρέχει σε διαφορετικές διεργασίες (processes) όταν μέχρι σήμερα οι προηγούμενες εκδόσεις του Firefox χρησιμοποιούσαν μία διεργασία για όλα τα ανοιχτά tabs. Πλέον η νέα έκδοση χρησιμοποιεί έως και 4 διεργασίες (processes) για τα tabs που έχει ανοιχτά ο χρήστης, κάτι που συμβάλλει μεταξύ άλλων και στη σταθερότητα του συστήματος.

Η συγκεκριμένη αλλαγή σύμφωνα με τη Mozilla έχει παράλληλα άμεσο αντίκτυπο στην ταχύτητα των tabs όταν κάποιο από αυτά χρησιμοποιεί πολλούς πόρους του υπολογιστή. Με τα νέα δεδομένα, στην περίπτωση αυτή, η ταχύτητα και η απόκριση των υπόλοιπων ανοιχτών tab δεν επηρεάζεται, με τον νέο Firefox να κάνει καλύτερη διαχείριση των πόρων του συστήματος. Αντιθέτως ο μεγάλος αντίπαλος του Firefox, ο Chrome, ανοίγει μία νέα διεργασία για κάθε tab, ένας από τους λόγους που καταναλώνει τόση πολύ μνήμη και επηρεάζει σημαντικά την αυτονομία των φορητών υπολογιστών.

Εκτός από την παραπάνω πολύ σημαντική αλλαγή που είναι περισσότερο ορατή σε όσους διαθέτουν υπολογιστές με λίγη RAM, ο Firefox 54 φέρνει πολύ σημαντικές αλλαγές και στη διαχείριση της μνήμης. Αυτό γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της κάθε διεργασίας (από τις τέσσερις) που τρέχει ξεχωριστά την web engine του Firefox, με τη Mozilla να έχει δουλέψει σκληρά όπως αναφέρει για να μειώσει την πρόσθετη κατανάλωση μνήμης.

Ακόμα με τον Firefox 54, η Mozilla καταργεί το κανάλι δοκιμαστικών εκδόσεων Aurora, με κάθε έκδοση του Firefox να περνάει απευθείας από τη Nightly έκδοση στη Beta, κάτι που αναμένεται να φέρει πιο σύντομα στις τελικές εκδόσεις τα νέα χαρακτηριστικά του browser

 

Πηγή: insomnia.gr