Μάθε τώρα τις 4 βασικές κατηγορίες λιπαντικών, τον τρόπο που αναφέρονται στην ονοματολογία τους ο βαθμός χειμώνα και το ιξώδες, τι σημαίνουν αυτοί και άλλοι σχετικοί όροι καθώς και tips για τη σωστή χρήση τους!

Τα ορυκτέλαια που διαχωρίζονται σε παραφινικά, ναφθενικά και μεικτά (μείγμα παραφινικού και ναφθενικού) με τα παραφινικής βάσεως να εμφανίζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά.

Τα συνθετικά λιπαντικά είναι χημικά προϊόντα με βασικά χαρακτηριστικά τα ελάχιστα κατάλοιπα, τις λιγότερες φθορές, τη χρήση σε πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το χαμηλό σημείο εξάτμισης που σημαίνει μικρότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη αντοχή στην οξείδωση με αποτέλεσμα να μεσολαβεί μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των αλλαγών. Διατηρούν σταθερή τη λιπαντική μεμβράνη και οι μεγάλες θερμοκρασίες δεν αλλοιώνουν το ιξώδες τους.

Τα ημισυνθετικά που είναι ορυκτέλαια παραφινικής βάσης επεξεργασμένα ώστε να έχουν χημική σύνθεση σχεδόν όμοια με αυτήν των συνθετικών.

Τα ανακυκλωμένα λιπαντικά που προέρχονται από χρησιμοποιημένα λάδια που καθαρίζονται και θερμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία για να ανακτήσουν τα χαρακτηριστικά τους και αναμειγνύονται με καινούργια λάδια και ειδικά πρόσθετα. Ο βαθμός απόδοσης του ανακυκλωμένου λιπαντικού φτάνει το 70% σε σχέση με το μη ανακυκλωμένο.

Οι κωδικοί των λιπαντικών αναφέρουν το ιξώδες και την αντοχή στη θερμοκρασία!

Ας υποθέσουμε ότι αγοράσατε ένα λιπαντικό, 10W-40. Η ονοματολογία αυτή, η οποία ορίζεται από τη SAE (Society of Automotive Engineers), ο βαθμός χειμώνα ακολουθείται από το γράμμα W (στην δική μας περίπτωση είναι το 10W).

Αυτό σημαίνει πως, όσο μικρότερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο πιο σταθερό παραμένει το ιξώδες (διαβάστε λίγο παρακάτω για το τι είναι το ιξώδες) του λιπαντικού σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ο βαθμός καλοκαιριού ακολουθεί το γράμμα του χειμώνα (δηλαδή 40) και όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο περισσότερο το λάδι παραμένει σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι είναι το ιξώδες, η λιπαντική μεμβράνη και οι άλλοι όροι!

Ιξώδες: Είναι η ρευστότητα, δηλαδή πόσο λεπτόρρευστο ή παχύρρευστο είναι το λιπαντικό.

Δείκτης ιξώδους: Εκφράζει την αντίσταση του λαδιού στη μεταβολή του ιξώδους του όταν μεταβάλλεται η θερμοκρασία λειτουργίας του.
Λιπαντική μεμβράνη: Το φιλμ λαδιού που παρεμβάλλεται μεταξύ δύο επιφανειών.

Απλό ή μονότυπο: Όταν το ιξώδες του λαδιού μεταβάλλεται ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Πολλαπλό ιξώδες ή πολύτυπο (multigrade): Όταν το λάδι έχει την ικανότητα να διατηρεί το ιξώδες του σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

Ίδια ρευστότητα, και επιλέξτε συνθετικά αν τα αλλάζετε 1 φορά το χρόνο!

– Μη συμπληρώνετε τον κινητήρα με λάδι που έχει διαφορετική ρευστότητα. Το «μείγμα» δεν θα ανακατευτεί σωστά και μόνο ζημιά θα κάνετε.

– Αν αλλάζετε λάδια 2 φορές το χρόνο, μπορείτε να επιλέξετε άλλο για το χειμώνα και άλλο για το καλοκαίρι.

– Αν αλλάζετε λάδια 1 φορά το χρόνο, επιλέξτε συνθετικά που λειτουργούν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών.

autotriti.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook