Στις 15 Αυγούστου θα φτάσει στη Ρεβυθούσα ένα ακόμη φορτίο της εταιρείας M&M Gas, των ομίλων Μυτιληναίου και Motor Oil Hellas, το πέμπτο κατά σειρά που εισάγεται φέτος το καλοκαίρι. Το συγκεκριμένο φορτίο θα είναι μεγάλο (140 χιλιάδες κυβικά) ενώ μέχρι στιγμής για λογαριασμό του joint venture ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ έχουν πιάσει στο λιμάνι της Ρεβυθούσας δύο φορτία των 75 χιλιάδων κυβικών και δύο φορτία των 140 χιλιάδων κυβικών.

Οι κινήσεις της M&M έρχονται, όπως δημοσιεύει το capital.gr, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η μεγαλύτερη επένδυση του ομίλου Μυτιληναίος, η μονάδα της Protergia (θυγατρική στον ηλεκτρισμό) βρίσκεται σε πλήρη εμπορική λειτουργία. Η παραγωγή της μονάδας της Βοιωτίας καθορίζει εν πολλοίς τη συνεισφορά του τομέα ηλεκτρισμού στις συνολικές πωλήσεις του ομίλου και καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές οι ανάγκες σε φυσικό αέριο είναι μεγάλες.

Για να καλυφθούν με ανταγωνιστικούς όρους οι ανάγκες σε καύσιμα, το επιτελείο της M&M Gas βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση, ενώ οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι ευέλικτες και άμεσες, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μέχρι στιγμής το φθηνό φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την υψηλή απόδοση της μονάδας που είναι εγκατεστημένη στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, έχει οδηγήσει σε αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα φορτίο του Ιουνίου, λόγω ανταγωνιστικής τιμής, είχε οδηγήσει την Protergia να πλησιάζει το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών και σε κάθε περίπτωση το μεταβλητό κόστος της μονάδας ήταν χαμηλότερο από την οριακή τιμή του συστήματος.

Δηλαδή η μονάδα έμπαινε με ανταγωνιστικούς όρους στην ημερήσια αγορά όχι εξαρτώμενη από την υψηλή ζήτηση ή τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ αλλά εξαιτίας του χαμηλού λειτουργικού κόστους και κόστους καυσίμου, κάτι που αποτυπώνεται και στις ώρες λειτουργίας της μονάδας αλλά και στην ισχύ με την οποία έμπαινε (380 με 390MW δηλαδή σε φουλ λειτουργία).