Μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.
Η Ελλάδα δαπανά 10 με 12 δισ. ευρώ ετησίως για εισαγωγές πετρελαίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ.

Με τα πετρέλαια του Πρίνου να αποδίδουν μόνο μερικές χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξάρτησης από εισαγωγές στην ΕΕ, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καταναλώνονται κάθε χρόνο.

Έως τα τέλη της άνοιξης, η Ελλάδα θα έχει θεσπίσει νέο κανονισμό για την έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων, ενώ θα έχει αναθεωρήσει και την τρέχουσα νομοθεσία περί ερευνών, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο φορέας θα εισηγηθεί έναν πρώτο γύρο παραχωρήσεων […] Εκτιμώ ότι θα βγουν 4-5 μπλοκ. Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι ο φορέας να αρχίσει να δουλεύει στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εκεί που έχουμε ώριμα, επιστημονικά δεδομένα», σημείωσε.

«Με βάση όλα τα ανεπεξέργαστα, πρόχειρα και αποσπασματικά δεδομένα που υπάρχουν, η Ελλάδα έχει δυνατότητες να καλύψει ένα μέρος των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πιθανώς της τάξεως του ενός πέμπτου ή του ενός τετάρτου», κατέληξε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook