Κάποιες ανάσες στις προσδοκίες που έχουν για το αύριο τα ελληνικά νοικοκυριά καταγράφονται τον Ιανουάριο στη σχετική μελέτη που πραγματοποιεί κάθε μήνα το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), προκειμένου να αποτυπώσει το οικονομικό κλίμα στην χώρα.

Ωστόσο, η ανεργία συνιστά έναν πραγματικό εφιάλτη για τους πολίτες, αφού σχεδόν σε ποσοστό …100% αναμένουν ότι θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά το αρνητικό ιστορικό ρεκόρ του προηγούμενου μήνα, τον Ιανουάριο ανακάμπτει κατά 3 μονάδες και διαμορφώνεται στις -72,1 μονάδες.

Στα ελληνικά νοικοκυριά κυριαρχεί η απαισιοδοξία και η έντονη αβεβαιότητα για την οικονομία της χώρας, ενώ δυσοίωνο αναμένεται το 2011 και για τα προσωπικά οικονομικά τους. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν για ενδέκατο μήνα οι πιο απαισιόδοξοι ευρωπαίοι, ενώ ακολουθούν Ρουμάνοι και Πορτογάλοι, αλλά με σημαντική διαφορά (στις -49,1 και -48,7 μονάδες οι αντίστοιχοι δείκτες).
Ελαφρώς μικρότερη απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών
Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνονται κατά 3 μονάδες τον Ιανουάριο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -63,5 μονάδες, κοντά πάντως στο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του προηγούμενου μήνα. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί ελαφρά ή αισθητά, «διπλασιάζεται» στο 6%, ενώ το 52% προβλέπει αισθητή επιδείνωση (από 59

Μικρή άμβλυνση και των πολύ δυσμενών προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας
Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο κερδίζουν επίσης 3 μονάδες τον Ιανουάριο και διαμορφώνονται στις -73,5, επίδοση οριακά υψηλότερη από την ιστορικά χαμηλή τιμή του Δεκεμβρίου. Το 79% των νοικοκυριών (από 83%) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση, ενώ αυξάνεται ήπια στο 7% (από 5%) το ποσοστό εκείνων που αναμένουν ελαφρά ή αισθητή βελτίωση.

Ενίσχυση της πρόθεσης για αποταμίευση
Σχεδόν κατά 6 μονάδες αυξάνεται η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες, μετά το ιστορικό χαμηλό του σχετικού δείκτη και σε αυτήν την κατηγορία τον περασμένο μήνα, φθάνοντας τις -64,1 μονάδες. Το 16% (από 12%) των ελληνικών νοικοκυριών θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ το 69% (από 73%) δεν τη θεωρεί καθόλου πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινούνται στις -5,4 και -8,2 μονάδες αντίστοιχα.

Στα ίδια, δυσμενή επίπεδα οι προβλέψεις για την ανεργία
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, δεν μεταβάλλονται από τα πολύ υψηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου. Παρόλα αυτά, αυξάνεται στο 5% (από 2%) το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν ότι η ανεργία δεν θα μεταβληθεί το επόμενο 12μηνο, ενώ το συντριπτικό 92% (από 94%) αναμένει ελαφρά ή αισθητή άνοδο της ανεργίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook