Έζησαν από πρώτο χέρι τη βαρβαρότητα. Ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες τους, την ιδιαίτερη πατρίδα τους, για να μην έρθουν αντιμέτωποι με την ωμή βία του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, γράφει το zougla.gr.

Χάμα, Χομς, Ντέιρ αλ Ζορ, Δαμασκός. Ονόματα πόλεων που τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει συνώνυμα της αιματοχυσίας και της απαξίωσης της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Παρασκευή: Ημέρα οργής, προσευχής και αίματος

Σε μία μόλις ημέρα χάθηκαν 23 άμαχοι. Και όλα αυτά γιατί; Για ένα πανό, για μια φωνή, που ενώνεται μαζί με άλλες, σε ένα ηχηρό σύνθημα, απαιτώντας ένα και μόνο πράγμα: ελευθερία.

Ο λαός της Συρίας ξεχύνεται κατά χιλιάδες στους δρόμους, ζητώντας την απομάκρυνση του δυνάστη. Έτσι αποκαλούν τον Άσαντ οι πολίτες. Η Παρασκευή της προσευχής, δεν άργησε να μετατραπεί σε ημέρα οργής και αίματος. Το κακό δεν άργησε να γίνει. Στρατιώτες της κυβερνητική δύναμης ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των αμάχων.

\"\"

Πτώματα καταμεσής τους δρόμου και έπειτα ο θρήνος, οι φωνές και οι κατάρες, να δημιουργούν ένα εκρηκτικό συνονθύλευμα.

Η διεθνής κοινότητα βοά για άμεσες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης Άσαντ. Οι Η.Π.Α. ζητούν σε έντονο ύφος, διά στόματος της Χίλαρι Κλίντον, από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία να σταματήσουν τον ανεφοδιασμό και την προμήθεια του συριακού στρατού με όπλα και πολεμοφόδια.

\"\"

Η απάντηση από πλευράς Άσαντ έρχεται με έργα και όχι με λόγια: ταξιαρχίες βαρέων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης κατακλύζουν την Λατάκεια και άλλες πόλεις.

Οι εκκλήσεις για ηρεμία έχουν πέσει για άλλη μια φορά στο κενό. Όχι, όμως και οι φωνές των αντικαθεστωτικών. Δίνουν τη δική τους μάχη. Και είναι απολύτως σεβαστή.

Η ζωή εν καταυλισμώ…

Είναι, όμως, και οι άλλοι. Εκείνοι που επέλεξαν το δρόμο της προσφυγιάς, μην αντέχοντας άλλο την άδικη μεταχείριση από το καθεστώς. Μάζεψαν τα απολύτως απαραίτητα, χαιρέτισαν συγγενείς και φίλους και ξεκίνησαν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους προς την ελευθερία. Προορισμός τους η γειτονική Τουρκία.

Αλτινοζού, Χατάι, Ισκεντερούν. Κοντά στα ερείπια της αρχαίας Αλεξανδρέττας, βρίσκεται η μεθοριακή γραμμή Συρίας-Τουρκίας. Συνολικά 20.000 πρόσφυγες από τη Χομς, τη Χάμα αλλά και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Συρίας έχουν κατακλύσει στρατόπεδα και σταθμούς υποδοχής.

\"\"

Η Τουρκία δεν τους άφησε στο έλεός τους. Οι γιατροί της Ερυθράς Ημισελήνου σε συνεργασία με τους Έλληνες συναδέλφους τους από την οργάνωση «Γιατροί της Ειρήνης» καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να τους βοηθήσουν, για να ανακουφίσουν τον πόνο τους.

\"\"

Οι γιατροί, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Νίκος Δούσης μίλησαν στη zougla.gr για αυτή την αποστολή ανθρωπιάς. Ώρες ολόκληρες οι «Γιατροί της Ειρήνης» εξετάζουν ασθενείς, και προσπαθούν να τους παράσχουν εκείνα που τους στέρησε το στυγνό πρόσωπο της βίας.

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook