Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτηρίζουν τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, τα μέλη του συνδυασμού “Έμποροι των Χανίων”.

Σε ανακοίνωσή του, ο συνδυασμός “Έμποροι των Χανίων” με αφορμή τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό χθες του ΕΣΧ, προχωρά σε σκληρή κριτική απέναντι στη διοίκηση του συλλόγου και τα πεπραγμένα της.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των “Εμπορών των Χανίων”

“Αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα,

Διανύοντας αισίως τον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης τα πράγματα δυστυχώς δεν δείχνουν να βελτιώνονται τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πολίτες. Το ίδιο καθεστώς δείχνει να ισχύει για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αλλά και για το ελληνικό εμπόριο. Οι έμποροι παγιδευμένοι αναμεσά στους υπέρογκους φόρους και στον τραπεζικό δανεισμό παλεύουν να αντισταθμίσουν την πτώση τζίρου που αγγίζει το 50% από την έναρξη της κρίσης και την μειωμένη κερδοφορία που αποτελεί φρένο στην οποιαδήποτε προσπάθεια αναπτυξιακής πορείας των επιχειρήσεων.

Σε όλη αυτήν την κατάσταση καίριο και καθοριστικό ρόλο έχουν τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα όπως οι εμπορικοί σύλλογοι όλης της χώρας. Σύλλογοι που θα πρέπει να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της οικονομίας και στην λήψη αποφάσεων τόσο σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο.

Δυστυχώς στα Χανιά ο τοπικός σύλλογος κρίνεται σε γενικές γραμμές πολύ κατώτερος των περιστάσεων και των προσδοκιών της πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου. Ένας εμπορικός σύλλογος μανταλωμένος σε παλαιοκομματικές αντιλήψεις και εγκλωβισμένος κάτω από την σημαία της ΠΑΣΕΒΕ και του ΚΚΕ. ¨Όσο και αν προσπαθούν να κρυφτούν μας θυμίζουν την λαϊκή ρήση: θέλει η κοπέλα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει… Ακόμα και τα δελτία τύπου που κατά καιρούς γράφονται  είναι αντιγραμμένα από τα δελτία της ΠΑΣΕΒΕ. Αγαπητοί συνάδελφοι πάρτε το θάρρος να γράψετε και κάτι δικό σας και αν δεν μπορείτε, ας ζητήσετε την βοήθεια μας.

¨Όσο αφορά τις δράσεις του συλλόγου και επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος οι διαμαρτυρίες που έγιναν σε τοπικό επίπεδο για τις διάφορες πολιτικές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης ουδένα αποτέλεσμα είχαν ενώ οι πλειοψηφία των συναδέλφων δυστυχώς όλο και περισσότερο απαξιώνουν αυτόν τον εμπορικό σύλλογο με την απουσία τους ή την μη συμμετοχή τους. Ακόμα και στην παρούσα γεν συνέλευση όπως και στην περσινή, η συμμετοχή των συναδέλφων κινήθηκε σε πολύ ρηχά επίπεδα- ενδεικτικά της απαξίωσης αυτής. 
Εμείς από την πλευρά μας σαν έμποροι των Χανίων προτείναμε μια σειρά δράσεων για φέτος οι οποίες όμως σχεδόν στο σύνολο τους απορρίφθηκαν.

Δράσεις όπως:

Λευκές Νύχτες: Έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κυρίως στη καλοκαιρινή περίοδο επεκτείνοντας το ωράριο των καταστημάτων μια φορά το χρόνο για λίγες βραδινές ώρες σε συνδυασμό  με διάφορα happeningsτα οποία μπορούν και τονώνουν την αγοραστική δύναμη των καταστημάτων.

Συνέχιση της διαδικασίας πιστοποίησης των επιχειρήσεων: Η δράση αυτή είχε ξεκινήσει με την δική μας διοίκηση πριν 3 χρόνια και είχε πολύ θετική ανταπόκριση από τους συναδέλφους καθότι πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια στους εμπόρους από ειδικούς δικηγόρους και συμβούλους σε θέματα εμπορικής πολιτικής και διαχείρισης  πιθανών διαφωνιών με πελάτες. Η ιδέα αγκαλιάστηκε και γεγονός είναι πως πιστοποιηθήκαν 100 επιχειρήσεις στην πρώτη φάση. Και  η συνέχιση της ιδέα αυτής εγκαταλείφθηκε πανηγυρικά από την τωρινή διοίκηση. 

Open malls: Μια ιδέα που ξεκίνησε από άλλες πόλεις της Ελλάδας και που προέβλεπε χρηματοδότηση για την δημιουργία ανοιχτών κέντρων εμπορίου σε διάφορες γειτονιές της Ελλάδος. Χρηματοδότηση έτοιμη που το μόνο που ήθελε ήταν η υποστήριξη των τοπικών εμπορικών συλλόγων. Τα αποτελέσματα  ήταν πολύ ενθαρρυντικά για την στήριξη της τοπικής οικονομίας. Και αυτή η ιδέα δεν βρήκε ανταπόκριση όταν την προτείναμε από την τωρινή διοίκηση.

Κοινωνικές δράσεις: Δράσεις που είχαν γίνει πλέον θεσμός, όπως το «Γεμίζοντας τις άδειες σχολικές τσάντες» και το «Χριστουγενιάτικο bazaar» επίσης εγκαταλείφτηκαν πλήρως, χωρίς να αντικατασταθούν από άλλες κοινωνικές δράσεις ( πέραν της δωρεάς ταϊστρών για τα αδέσποτα από το μαγαζί του προέδρου…)  

Απορρίφθηκαν  λοιπόν όλες παταγωδώς από την παρούσα διοίκηση καθ’ ότι έχουν κάποια αλλεργία σε οτιδήποτε έκανε η προηγούμενη διοίκηση αλλά και  στην λέξη ΕΣΕΕ που είναι και ο φορέας που μπορεί να βοηθήσει προς την υλοποίηση τέτοιου είδους δράσεων. Να σημειώσουμε εδώ πως σε όλη την Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκαν τέτοιες δράσεις είχαν μεγάλη επιτυχία και οι έμποροι όπως και ο κόσμος τις αγκάλιασε με ενθουσιασμό.

¨Όσο αναφορά τις Κυριακές άποψη μας είναι ότι πλέον καμιά ουσία δεν έχει η απόφαση ή όχι ενός συλλόγου για την μια ή καμία Κυριακή. Η αγορά βρίσκει τον τρόπο πάντα να αυτορυθμίζεται και εφόσον ζούμε σε μια τουριστική πόλη ας κάνει ο κάθε συνάδελφος αυτό που νομίζει.

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να μην πρόκειται να θυσιάσουμε τον υπέρ πολύτιμο χρόνο των Κυριακών για μερικά ευρώ. Δεν πρέπει όμως να αγνοούμε το γεγονός ότι και την Κυριακή της Πρωτοχρονιάς και την Κυριακή των Βαΐων η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων άνοιξε τα καταστήματα τους. Συνοψίζοντας  δεν θεωρούμε ότι κάποια απόφαση σήμερα μπορεί να δεσμεύσει τους συναδέλφους ή τον Εμπορικό σύλλογο στο μέλλον. Συζήτηση βέβαια μπορεί να γίνει αλλά δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για κάτι το οποίο δυστυχώς έχει ήδη περάσει.

Όσο αναφορά τον οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό είναι φανερό αγαπητοί συνάδελφοι πως ο σύλλογος βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια στην στάση πληρωμών. Όπως και να δει κανείς τα στοιχεία, το 2018 δεν βγαίνει και το μόνο σίγουρο είναι πως τα ταμείο αργά η γρήγορα θα μηδενίσει. Εμείς εδώ και ένα χρόνο έχουμε προειδοποιήσει γι’  αυτήν την κατάσταση καθ’ ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το γεγονός αυτό είναι η παρούσα διοίκηση που απέρριψε σε μια νύχτα τα σεμινάρια που γίνονταν για το καλό των εργαζομένων και των εργοδοτών…

Σεμινάρια με θέματα όπως αύξηση πωλήσεων, γλώσσα σώματος, ισπανική και ρωσική ορολογία είναι για την παρούσα διοίκηση περιττά ακόμα και σε μια τόσο τουριστική περιοχή όπως είναι τα Χανιά. Δυστυχώς οι δικαιολογίες τους αγγίζουν την αστειότητα. Ακούσαμε ακόμα και πως δεν μαθαίνει κανείς σε 40 ώρες ισπανικά ή ρωσικά και τέτοιου τύπου προτάσεις από μια κατά τα άλλα διοίκηση που θέλει να προασπίζεται τα συμφέροντα των εμπορικών επιχειρήσεων. Επίσης και ενώ γνωρίζοντας ότι από κάθε σεμινάριο ο σύλλογος έχει οικονομικά οφέλη και ξέροντας την οικονομική δυσπραγία του συλλόγου, εκείνοι  πιστοί στην αντί- ΕΣΕΕ ιδεολογία τους αρνούνται τα χρήματα αυτά που όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα εισπράττουν . Μέχρι στιγμής κρατιέστε οικονομικά από το ταμείο που είχαμε αφήσει ως προηγούμενη διοίκηση αλλά και από την αποπληρωμή προγραμμάτων που είχαν γίνει τότε. Δυστυχώς η τωρινή συμπεριφορά σας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το σύλλογο στην στάση πληρωμών. Έχετε το 100% της ευθύνης και αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο θα ζητηθούν ευθύνες σε όποιους αναλογούν. Αντί λοιπόν για επιμόρφωση, προτιμάτε συναυλίες και μουσικά event με μηδενικά οικονομικά οφέλη για το σύλλογο. Αυτές είναι οι σπασμωδικές κινήσεις που κάνετε, αυτή είναι η πολιτική σας…

Κύριοι της τωρινής διοίκησης του Ε.Σ.Χ. σας καλούμε να σταματήσετε να ψάχνεται φαντάσματα, να σταματήσετε να λειτουργείται ως αντιπολίτευση και να σταματήσετε να ρίχνετε λάσπη σε προηγούμενες διοικήσεις, για τις οποίες- και παρά το επίμονο ψάξιμο που κάνατε- δεν καταφέρατε να αποδείξετε τίποτα μεμπτό. Σας καλούμε να κάνετε τον δικό σας απολογισμό, ο οποίος είναι πολύ φτωχός, αντιβαίνει στα συμφέροντα άλλως επαγγελματικών κάδων ( όπως της εστίασης) και εν τέλει περιορίζεται σε αγωνιστικές-άνευ ουσίας φανφάρες-   και πολιτιστικού τύπου εκδηλώσεις- τις οποίες κάποτε κατηγορούσατε. Είναι πρωτοφανής η απομόνωση στην οποία έχετε οδηγήσει τον Εμπορικό σύλλογο από όλους τους άλλους φορείς και εργοδοτικούς συλλόγους-ακόμα και από το εργατικό κέντρο. Χωρίς ένωση & συσχετισμό δυνάμεων δεν θα μπορέσετε να προσφέρετε τίποτα στις επιχ/σεις των Χανίων. Ενδεχομένως, το μόνο που θα κερδίσετε είναι τα κομματικά παράσημα για να κατέλθετε στον πολιτικό και αυτοδιοικητικό στίβο… όπως άλλωστε έχετε πράξει κα στο πρόσφατο παρελθόν. 

Εμείς από την πλευρά μας ήδη προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Μια ημέρα που μετά τις εκλογές του 2018 θα βρει το σύλλογο ξανά ενωμένο με νέα διοίκηση μακριά από κομματικές ιδεοληψίες και εκπροσωπώντας την μεγάλη πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου των Χανίων. Αυτή η πλειοψηφία θα είναι που θα υλοποιήσει και τις δράσεις που προαναφέρθηκαν.

Κλείνοντας και παρ’ όλες τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές με την παρούσα διοίκηση του συλλόγου θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα προβλήματα σε ασφαλιστικό, φορολογικό, κινέζικά και το παραεμπόριο είναι ίσως τα μόνα κοινά σημεία με την παρούσα διοίκηση. Εμείς από την πλευρά μας θα παλέψουμε όπως κάναμε και φέτος για να έχει ο εμπορικός κόσμος μια ακόμα ευκαιρία να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα που μαστίζουν τις επιχειρήσεις μας. Είμαστε όλοι μικροί και πρέπει να ενωθούμε για να προασπίσουμε το υπέρ πολύτιμο δικαίωμά μας στην επιβίωση.

Για τον συνδυασμό «Έμποροι των Χανίων»
Αναστασάκης Πέτρος – Ζερβουδάκης Παναγιώτης – Μπαρμπόπουλος Πάνος – Σταυριανάκη Ασημένια”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook