Λίγες ώρες αφότου ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι δήλωνε ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα είχε αποτρέψει την παρούσα κρίση, ο γερμανός ομόλογός του έσπευσε να ξεκαθαρίσει την αρνητική στάση της χώρας του στο ζήτημα.

«Αποκλείω αυτά τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε σύμφωνα με το PROTO THEMA επίσης ότι η μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει παρά "σταδιακά" και όχι κατ΄ ανάγκη τόσο γρήγορα όσο θα το επιθυμούσε γιατί η ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει την ένταξη των πολιτών.

"Θα ενισχύσουμε σαφώς το σύμφωνο σταθερότητας", ανακοίνωσε ο συντηρητικός υπουργός. Ωστόσο "δεν μπορούμε να ενισχύσουμε τα ευρωπαϊκά όργανα όπως θα το επιθυμούσαμε τώρα και αμέσως αλλά βήμα βήμα", πρόσθεσε τονίζοντας ότι "πρέπει να πάρουμε μαζί μας τους πολίτες".

"Οταν δημιουργήσαμε το ευρώ δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα μια πολιτική ένωση, ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος", αναλύει ο υπουργός, ένας βετεράνος πολιτικός που συχνά αποκαλείται ο τελευταίος Ευρωπαίος της κυβέρνησης Μέρκελ. "Εν τω μεταξύ (ο βαθμός) αποδοχής για να προχωρήσουμε προς μια τέτοια κατεύθυνση αυξήθηκε", εκτιμά αλλά "αυτή είναι μια διαδικασία μερικές φορές δύσκολη και μερικές φορές αργή".

Οι δηλώσεις του αυτές διατυπώνονται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι που θα έχουν η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στους νέους κανόνες που θα διέπουν την ευρωζώνη και στα μέτρα για την αποτροπή της αστάθειας στις χρηματαγορές όπως παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, μέσω ενός αυστηρότερου μηχανισμού κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.

 Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει αμοιβαιότητα του χρέους και ούτε βοήθεια επ' άπειρον. Υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης, που συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις", επισήμανε.