Ο πολιτιστικός – κοινωνικός χώρος Ξύλινη Tabya κλείνει ένα χρόνο ύπαρξης και το γιορτάζει με ένα Φεστιβάλ το Σάββατο 24/6 στον πεζόδρομο της Μαστραχά στην Αγία Τριάδα.

Η Ξύλινη Tabya ξεκίνησε από μία ομάδα νέων ανθρώπων που θέλησαν να δημιουργήσουν έναν ανοιχτό κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο στο κέντρο του Ηρακλείου. Στον ένα χρόνο λειτουργίας της προσπάθησε να ανοίξει συζητήσεις γύρω από θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, να φέρει κοντά ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα μέσα από τα μαθήματα που πραγματοποίησε (ισπανικών, χορού κλπ), να αναδείξει την τέχνη και τον πολιτισμό της περιοχής μας -κι όχι μόνο- μέσα από τις μουσικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες η Ξύλινη Tabya φιλοδοξεί να είναι ένα χώρος ζεστός και ανοιχτός στην κοινωνία του Ηρακλείου.

Με την Ελλάδα να λιγοστεύει μέρα με τη μέρα, με τις ελπίδες μιας προηγούμενης περιόδου να έχουν διαψευστεί, με τους αγώνες του πρόσφατου παρελθόντος να έχουν αγνοηθεί από τους πολιτικούς εκπροσώπους της χώρας είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να βρούμε τρόπους να προσανατολιστούμε. Είναι ανάγκη η σκέψη μας να μπορέσει να εστιάσει στον δρόμο που ίσως είναι εφικτό να βαδίσουμε και στους όρους, για να γίνει κάτι τέτοιο. Χρειάζεται ενάντια στην απομόνωση και τη σιωπή που κυριαρχεί να δημιουργηθούν παρέες ανθρώπων που θα συζητούν, θα συνεχίσουν να αναπνέουν και να δημιουργούν. Μια τέτοια συντροφιά θέλει να είναι και η Ξύλινη Tabya.

Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί γύρω μας και σε μία προσπάθεια να μείνουμε δημιουργικοί και χρήσιμοι για τον τόπο διοργανώνουμε το 1ο μας Φεστιβάλ στον Πεζόδρομο.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει τα εξής:

Στις 14:00 μεσημεριανό φωτομαραθώνιο και διαγωνισμό φωτογραφίας στα γραφικά στενά της Αγίας Τριάδας,

Στις 18:00 απογευματινή συζήτηση με τίτλο: «Ανάπτυξη, παραπλάνηση, καταστροφή. Υπάρχει εναλλακτική;». Στη συζήτηση θα αναλυθεί το σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο, θα εξεταστούν ως παραδείγματα το αεροδρόμιο του Καστελίου και το ζήτημα των βιομηχανικών ΑΠΕ και θα αναζητηθούν ιδέες για εναλλακτικές σε αυτό το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης που επιβάλλεται.

Εισηγητές: Γ.Σμπωκος, Νομικός, καθηγητής στο Μεταπτυχιακό σεμινάριο του Παν. Κρήτης «Νομικά Περιβάλλοντος»

Γ. Βαμβασάκης, Μηχανικός Περιβάλλοντος και υποψήφιος διδάκτωρ του Παν. Κρήτης

Κ.Γιαλαδάκης, Γεωπόνος, «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάδοση και την ανάπτυξη της Πεδιάδας»

Από τις 21:30 και μετά η γειτονιά θα γεμίσει με όμορφες μουσικές και χορούς με ένα μοναδικό, κρητικό-ρεμπέτικο-νησιώτικο γλέντι με τους: Στέλιο Ζερβό, Μανόλη Μανουσάκη και Χάρη Παναγιωτάκη.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και περιοδικού με μεγάλη ποικιλία εκδόσεων για να μπορέσετε να επιλέξετε το βιβλίο των διακοπών σας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook