Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν τη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα τις επιθέσεις κατά των διαδηλωτών που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Εξέφρασαν «τη βαθιά τους ανησυχία για τη χρήση βίας από την κυβέρνηση κατά των πολιτών και την πεποίθησή τους για την ανάγκη να ικανοποιηθεί το νόμιμο αίτημα για δημοκρατική μετάβαση όπως ζητεί ο συριακός λαός».

Ομπάμα και Κάμερον συμφώνησαν «να παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της συριακής κυβέρνησης και να έχουν διαβουλεύσεις για τις περαιτέρω κινήσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες», τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο βρετανός πρωθυπουργός συζήτησαν και για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κυρίως ύστερα από μια εβδομάδα υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας κατά την οποία συζήτησαν για «περιφερειακά θέματα και την κατάσταση στη Συρία», ενώ εξέφρασαν την «έντονη και κοινή ανησυχία τους για τη χρήση βίας από τη συριακή κυβέρνηση κατά των πολιτών της».

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η ωμή εκστρατεία των βιαιοτήτων του συριακού καθεστώτος εναντίον του λαού του πρέπει να σταματήσει άμεσα και ότι θα έχουν στενή επικοινωνία τις προσεχείς ημέρες για την κατάσταση».

Ο πρόεδρος Ομπάμα «επανέλαβε επίσης τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των ΗΠΑ για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Στη Συρία το λούτρο αίματος δεν σταματά. Δύο ακόμη πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη βορειοδυτική πόλη Λαττάκεια, όπου ο στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης, την επόμενη ημέρα των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά την καταστολή των οποίων 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook