Στις Πρέσπες, η μπουγάδα γίνεται χωρίς απορρυπαντικά, μόνο με τη δύναμη του νερού, που καθαρίζει εντυπωσιακά κουβέρτες, φλοκάτες και υφαντά! 

Στον Νερόμυλο του Αγίου Γερμανού, οι πλύσεις με τη νεροτριβή έχουν ήδη αρχίσει καθώς κάτοικοι της περιοχής, σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν την παραδοσιακή αυτή μέθοδο για να καθαρίσουν αποτελεσματικά μάλλινα υφαντά, τα οποία στη συνέχεια στεγνώνουν σε εξωτερικό χώρο.

«Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου απορρυπαντικά αφού το νερό έρχεται με αρκετή δύναμη από το όρος Βαρνούντα, στα 2200 μέτρα, στη συνέχεια ενώνεται με το ποτάμι Αγίου Γερμανού και καταλήγει στην Μεγάλη Πρέσπα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Παπαδοπούλου από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, στην οποία έχει ανατεθεί, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαχείριση και λειτουργία του Νερόμυλου για τα επόμενα 10 χρόνια. 

Η διαχείριση γίνεται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής, οι οποίοι συμμετέχουν σε μια συμβουλευτική επιτροπή.

Η νεροτριβή είναι ένας βαθύς ξύλινος κάδος σε σχήμα ανεστραμμένου κώνου, φτιαγμένος από πλανισμένα σανίδια σε σχήμα στενής σφήνας, που δένονται περιφερειακά με σιδερένια τσέρκια, όπως ακριβώς στα βαρέλια.

Τα μάλλινα υφαντά (κυρίως βελέντζες, φλοκάτες και κιλίμια) πλένονται με την τριβή που προκαλείται από τους στροβιλισμούς του νερού με αποτέλεσμα τα υφαντά να «αναμαλλιάζουν», να χνουδιάζουν και να γίνονται αφράτα. 
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να υπολογιστεί σωστά ο χρόνος που χρειάζεται κάθε ύφασμα να πλυθεί, ώστε και να καθαρίσει αλλά και να μη μείνει πολύ και μαζέψει.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook