Την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει κανονικά τις ενέργειες για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ διατυπώνει η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, η υπουργός δηλώνει ότι η Λευκωσία θα θέσει στο προσεχές άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ τις τουρκικές απειλές για το θέμα.

«Αυτό που θα ζητήσω είναι την έμπρακτη αλληλεγγύη, καθώς όταν διατυπώνονται απειλές εναντίον ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, θεωρείται απειλή εναντίον της ίδιας της ΕΕ.

» Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο, βεβαίως, έχει και προεκτάσεις ή θα έχει και προεκτάσεις, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κάτι που εμείς δεν θέλουμε, και κάτι για το οποίο θα ζητήσουμε τη συνδρομή των εταίρων της ΕΕ, να παρέμβουν προς την Τουρκία, προκειμένου να μην παρεκτραπεί και να μην καταστρέψει αυτή την πορεία.»

Παράλληλα, χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν περί δύο κρατών στην Κύπρο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου καταβάλλεται προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

«Δεν έχουν δεχθεί και δεν πρόκειται να δεχθούμε χρονοδιαγράμματα. Έχουμε δηλώσει ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, χωρίς χρονοδιαγράμματα, χωρίς ασφυκτικές πιέσεις» τονίζει για να συμπληρώσει ότι το βασικό είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη βιωσιμότητα της λύσης και όχι τη διάλυση.

Τέλος, η κ. Μαρκουλλή χαρακτηρίζει άδικη την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, υπενθυμίζοντας το πακέτο μέτρων που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Μάλιστα τονίζει ότι ο Οίκος αξιολόγησης βασίστηκε σε απλές εικασίες, δίνοντας μια υπόθεση που σχετίζεται με τις ελληνικές τράπεζες.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook