Εν αναμονή του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού βρίσκεται η Ελλάδα

Καλός καιρός αναμένεται για τις επόμενες ημέρες με αρκετή ζέστη , χωρίς επικίνδυνες ή ακραίες τιμές. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, και λόγω εποχής, είναι η ένταση της Ηλιακής ακτινοβολίας (UV) αναφέρει ο Μανώλης Λέκκας.

Αναλυτικά η πρόγνωση

Πολύ καλός καιρός αναμένεται να επικρατήσει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου  με κύρια χαρακτηριστικά την ηλιοφάνεια, τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και τους ασθενείς έως μέτριους ανέμους, κυρίως από Δυτικές διευθύνσεις.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα σημειωθούν σε ολόκληρη την Κρήτη θα κυμαίνονται  στα επίπεδα των 31 έως 33°C, ενώ σε κάποιες περιοχές στα νότια και στα δυτικά της Κρήτης το θερμόμετρο θα καταγράφει τις μεσημβρινές ώρες και τιμές άνω των 34°C, λόγω τοπικών και μόνο παραγόντων.

Η εμφάνιση των υψηλότερων αυτών θερμοκρασιών δεν οφείλεται ευτυχώς σε θερμή εισβολή από τα νότια, αλλά σε μία υποχώρηση της ψυχρότερης αέριας μάζας, η οποία από τα βόρεια μας επηρέαζε το προηγούμενο διάστημα.  Γι’αυτό  άλλωστε και οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύκτας θα επιστρέφουν σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου 21 έως 23°C θα κυμανθούν οι ελάχιστες τιμές,  αποκαθιστώντας αρκετά ανεκτές τις συνθήκες  της  ζέστης.

Οι δυτικοί άνεμοι δεν φαίνεται να ενισχύονται ιδιαίτερα και αναμένεται να φθάνουν τα 3 έως και 4 Μποφώρ κατά τις μεσημβρινές ώρες με σταδιακή εξασθένηση τους από το απόγευμα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες στη θάλασσα για κολύμβηση αλλά και για κάθε είδους θαλάσσια δραστηριότητα. Οι θερμοκρασίες στη θάλασσα έχουν ανέλθει έως και τους 24°C.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, καθότι οι δείκτες (UV) εμφανίζουν τις μέγιστες τιμές τους γύρω από τις μεσημβρινές ώρες , κυρίως στις περιοχές της Κρήτης καθώς και των νησιών του ΝΑ Αιγαίου.

Οι πολύ καλές αυτές καιρικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, ενώ εμφανίζεται και μία τάση για υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας προς τα τέλη του μήνα με αρχές Ιουλίου.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook