Συνέντευξη του Υπεύθυνου Διεθνών Σχέσεων Ομίλου Grimaldi και Μέλους του Δ.Σ των Μινωικών Γραμμών στον Κώστα Συλιγάρδο – Τι λέει για τις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα

Στο Ηράκλειο βρέθηκε για την ετήσια Γεν Συνέλευση των Μινωικών Γραμμών ο πρόεδρος του ΔΣ και μεγαλομέτοχος Εμμ Γκριμάλντι με τους στενούς συνεργάτες του και μέλη του ΔΣ της εταιρίας προερχόμενοι από την Νάπολη της Ιταλίας όπου βρίσκεται το στρατηγείο των επιχειρήσεων του Ομίλου.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο κεντρικό ιστορικό και επιβλητικό κτήριο διοίκησης της εταιρίας, στην 25ής Αυγούστου, σε εξαιρετικά καλό κλίμα στον απόηχο των καλών αποτελεσμάτων που ήδη έχει ανακοινώσει η εταιρεία για την χρήση του Α΄τριμήνου του 2017 ως συνέχεια μιας κερδοφόρας χρήσης του 2016.

Στο πλαίσιο αυτό μιλήσαμε με τον Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων  του ομίλου Grimaldi κ. Π. Κυπριανού ο οποίος άνοιξε τα χαρτιά του για μια σειρά καυτών θεμάτων που αφορούν την ακτοπλοΐα αλλά και τις θαλάσσιες μεταφορές  στην Μεσόγειο και την Αδριατική καθώς επίσης και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο τον χάρτη των εξαγορών στον κλάδο, όσο και τις προτεραιότητες των Μ.Γ για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Καθιστώντας σαφές την πρωταρχική δέσμευση του ίδιου του μεγαλομετόχου των Μ.Γ Εμμ Γκριμάλντι ότι ή έδρα των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ θα μείνει για πάντα στο Ηράκλειο και την Κρήτη ( με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία της περιοχής ) ο κ Κυπριανού δήλωσε μιλώντας στον Κώστα Συλιγάρδο, ότι «νοιώθουμε το Ηράκλειο κάθε φορά που ερχόμαστε δεύτερο σπίτι μας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτό».

Ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την αισιοδοξία του ομίλου για το β εξάμηνο του 2017 αναφορικά με την απασχόληση του εργατικού δυναμικού στην ναυτιλία και την πορεία του κλάδου γενικότερα.

«Οι εργασίες του ομίλου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολλά υποσχόμενες και δυναμικές. Σήμερα απασχολούμε σε θάλασσα και ξηρά 13.000 εργαζόμενους και οι εκτιμήσεις μας για το μεταφορικό έργο είναι αισιόδοξες»

«Την τελευταία χρονιά η Αδριατική έχει καταγράψει σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο επιβατών και οχημάτων. Οι ΜΓ και η Grimaldi Lines έχουν αθροιστικά πλέον παγιώσει την πρωτιά τους στο μεταφορικό έργο των θαλάσσιων γραμμών παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκε μείωση του συνολικό αριθμού επιβατών από τα λιμάνια της Αδριατικής. Αντίθετα καταγράφεται αύξηση στο μεταφορικό έργο όσον αφορά τα οχήματα μεταφοράς φορτίων εμπορευμάτων.»

«Μάλιστα, σημείωσε ο κ Κυπριανού οι εκτιμήσεις μας για τα μερίδια επιβατών δείχνουν αύξηση για το β εξάμηνο της χρονιάς αυτής, συνεπώς προσδοκούμε ακόμη καλύτερα νούμερα εκεί, εξ αιτίας της γενικότερης καλής εικόνας που παρουσιάζουν οι κρατήσεις και οι τουριστικές ροές από την ΕΕ προς την Ελλάδα δια μέσου Ιταλίας και της θαλάσσιας οδού της Αδριατικής την οποία εξυπηρετούμε και οι δυο εταιρείες με συνέπεια και υψηλές επιπέδου  υπηρεσίες διαχρονικά.»         

Το κορυφαίο στέλεχος του ομίλου και στενός συνεργάτης του εφοπλιστή αναφέρθηκε όμως και στις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα.

« Στην ακτοπλοΐα η αύξηση για φέτος επίσης και κατ επέκταση των προαναφερόμενων θα σημειώσει θετική μεταβολή υποστηριζόμενη από την καλή εικόνα του τουριστικού ρεύματος.   

Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στο τελικό αποτέλεσμα μιας και ο κρίσιμος παράγοντας της κερδοφορίας στον κλάδο είναι η τιμή του πετρελαίου που έχει αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις της υπόθεσης εξαγοράς της Hellenic Sea Ways από τις ΜΓ μέσω του πακέτου μετοχών της Τραπέζης Πειραιώς δήλωσε ότι :

 «Με προσοχή παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναμένουμε ώστε να δρομολογήσουμε τις κινήσεις μας με απώτερο σκοπό την απόκτηση του ελέγχου της HSW  που σε συνέργεια με την άλλη θυγατρική μας τις Μινωικές θα οδηγήσουν στην δημιουργίας μιας εταιρίας κολοσσού στον ακτοπλοϊκό χάρτη της Ελλάδος, με θετικές επιπτώσεις για το επιβατικό κοινό τα φορτία και τους εργαζόμενους.»   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook