Μόνον δολοφόνοι επιτρέπεται να γίνουν μέλη της πιο επικίνδυνης συμμορίας του κόσμου, της Mara Salvatrucha.

Κι ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα εξαφανίσει απ’ τους δρόμους των αμερικανικών μεγαλουπόλεων τους φονιάδες της ΜS-13, όπως είναι επίσης γνωστή η διεθνής εγκληματική οργάνωση. Από τα μέσα Μαίου που οι αμερικανικές αρχές εξαπέλυσαν την επιχείρηση “Matador” για την εξάρθρωσή της συνελήφθησαν 39 μέλη της στη Νέα Υόρκη.

Οι γκάνγκστερ της MS-13 πυροβολούν τα θύματά τους στο πρόσωπο καταμεσής του δρόμου, όπως έκανε κι ο Μέλβιν Μάρκεζ Σάντσεζ το 2012 όταν σκότωσε δύο άτομα. Ο 22χρονος καταδικάστηκε πρόσφατα σε 40 χρόνια κάθειρξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πανηγύρισε στο Twitter: «Όπως υποσχεθήκαμε η εκστρατεία μας κατά της συμμορίας MS-13 συνεχίζεται». Και πρόσθεσε στην ανάρτησή του ένα άρθρο του “Breitbart”, του γνωστού ιστότοπου της αμερικανικής λαϊκιστικής Δεξιάς, για τις συλλήψεις των 39 εγκληματιών.

 

 

Ποια είναι η Mara Salvatrucha

Τα υποψήφια μέλη των “Maras”, όπως αποκαλούνται οι συμμορίες στην Κεντρική Αμερική, υποβάλλονται σε μια βάναυση τελετή μύησης. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διαπράξουν έναν φόνο. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Οι άρρενες υποψήφιοι θα πρέπει να υποστούν έναν άγριο ξυλοδαρμό όσο τα παριστάμενα μέλη της συμμορίας μετρούν αργά μέχρι το 13. Οι γυναίκες μπορούν να αποφύγουν αυτή την τελετή αν δεχθούν να τις βιάσουν 13 μέλη της σπείρας.

La vida loca“

Όσοι περάσουν την δοκιμασία αρχίζουν την “vida loca”, την «τρελή ζωή» με ληστείες, φόνους και βιασμούς στην ημερήσια διάταξη. Στρατολογούνται ενώ είναι ακόμη έφηβοι και σπάνια ξεπερνούν την ηλικία των 30, αφού σκοτώνονται στις μάχες μεταξύ των συμμοριών.

«Σήμα κατατεθέν» των μελών της οργάνωσης: τα τατουάζ, που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το σώμα, η απίστευτη ωμότητα και οι φόνοι.

Η λέξη “Salvatrucha” είναι σύνθετη. Προέρχεται από το “Salva” (από το Ελ Σαλβαδόρ) και “trucha”, που σημαίνει «έξυπνος». Μόνον στο Ελ Σαλβαδόρ πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους στον πόλεμο των συμμοριών.

Η Mara Salvatrucha πήρε το όνομά της απ’ τους αγρότες του Ελ Σαλβαδόρ που πολέμησαν στον εμφύλιο του 1980-1992. Στις ΗΠΑ η συμμορία έκανε αρχικά αισθητή την παρουσία της αυτή την περίοδο στις φτωχικές συνοικίες του Λος Άντζελες, όπου κατέφυγαν πολύ για να σωθούν απ’ την εμφύλια σύρραξη. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 η συμμορία εξαπλώθηκε και σε άλλες αμερικανικές μεγαλουπόλεις και υπολογίζεται ότι σήμερα αριθμεί περί τα 10.000 μέλη και πάνω από 100.000 σ’ ολόκληρο τον κόσμο -ιδίως δε στο λεγόμενο «βόρειο τρίγωνο», δηλαδή το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.

Πολλά από τα ηγετικά στελέχη της MS-13 παραμένουν πάντως στο Ελ Σαλβαδόρ, από όπου σχεδιάζουν και ενορχηστρώνουν «σημαντικές δολοφονίες» στις ΗΠΑ, που οι τοπικές αρχές αδυνατούν να εξιχνιάσουν.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των χωρών της Κεντρικής Αμερικής για να συγκεντρώσει πληροφορίες και στοιχεία ώστε να διώξει ποινικά μέλη της συμμορίας που βρίσκονται στις ΗΠΑ και να καταδιώξει άλλα προτού φθάσουν στη χώρα. Για το σκοπό αυτό το FBI έχει στείλει ομάδες πρακτόρων στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.

Τρομοκρατική οργάνωση;

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αποκάλεσε τη συμμορία «μια απ’ τις σοβαρότερες απειλές για την αμερικανική ασφάλεια» και τον περασμένο Απρίλιο είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Mara Salvatruccha θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση».

Πάντως η εκστρατεία που έχουν εξαπολύσει οι αμερικανικές αρχές κατά της ΜS-13 έχει προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια, με τους επικριτές της να κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ ότι χρησιμοποιεί την πάταξη της εγκληματικότητας ως πρόφαση για να κυνηγήσει τους παράτυπους μετανάστες στις ΗΠΑ.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook