Σε χιλιάδες ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που έχουν βεβαιώσει άνδρες του λιμεναρχείου σε επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης Ελευθερίου Βενιζέλου, που εξακολουθούν να αγνοούν την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και λειτουργούν, χωρίς να έχουν την απαραίτητη από το λιμενικό ταμείο άδεια κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου. Αν και η εικόνα στο παραλιακό μέτωπο σταδιακά αλλάζει με την πλειοψηφία των καταστηματαρχών να έχουν ήδη συμμορφωθεί και αρκετούς να έχουν υποβάλλει αιτήσεις για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, εν τούτοις αρκετοί επαγγελματίες εμφανίζονται ανένδοτοι και συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα.

Οι έλεγχοι του λιμεναρχείου, το οποίο είναι σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, είναι εντατικοί προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα στην περιοχή.  Την ίδια στιγμή, εκτός από τα πρόστιμα που βεβαιώνονται στους παραβάτες που δεν υιοθετούν μια από τις τρεις προτάσεις που προβλέπει η υπουργική απόφαση, κλήσεις επιδίδονται και σε εκείνους που με οποιαδήποτε τρόπο καταλαμβάνουν επιπλέον χώρο από αυτόν για τον οποίο έχουν άδεια, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αναπτύσσουν υπερβολικό αριθμό τραπεζοκαθισμάτων, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία των πεζών.

Χαρακτηριστικά, ο λιμενάρχης Ρεθύμνου τόνισε: «Η υπηρεσία μας, όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους όσο αφορά την παράνομη κατάληψη χερσαίας ζώνης λιμένος. Έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις και έπεται συνέχεια.

Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται μια προσπάθεια από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικά από το δημοτικό λιμενικό ταμείο, για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, για την πλήρη εφαρμογή του ΚΑΣ και η υπηρεσία μας θα σταθεί επικουρικά σε αυτήν την προσπάθεια.

Τα πρόστιμα είναι υψηλά, ενώ ελέγχους πραγματοποιούμε και για την κατάληψη χώρων που προορίζονται για την κίνηση των πεζών. Αρκετοί επαγγελματίες τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα με αποτέλεσμα να παρεμποδίζουν την διέλευση των πεζών.

Το πρόστιμο είναι ανάλογα με το τετραγωνικό. Θεωρώ δίκαιο με βάση το χώρο και τα τετραγωνικά που καταλαμβάνει παράνομα κάθε επιχειρηματίας να του επιβάλλεται και το πρόστιμο».

Η εικόνα στην παραλία αναμένεται να αλλάξει ριζικά την επόμενη χρονιά, όταν πλέον τα συνεργεία του δήμου σε συνεργασία με το λιμενικό ταμείο θα έχουν απομακρύνει το σύνολο των κατασκευών που δεν είναι σύμφωνες με την υπουργική απόφαση, σε συνδυασμό και με την τρίτη φάση της μελέτης Ρωμανού, έργο το οποίο θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη στα δυτικά της Ελ. Βενιζέλου, με στόχο την ανάδειξη της εισόδου του ενετικού λιμένα.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή είναι προγραμματισμένο ένα ακόμα έργο ανάπλασης, αυτό του βόρειου παραλιακού μετώπου, του χώρου δηλαδή, που είναι μπροστά από τα καταστήματα την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα την αναβάθμιση του εσωτερικού πεζόδρομου της παραλίας.

 

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook