Ανακοίνωση του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών Συλλόγων για τη χθεσινή παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης:

Μετά από  παρέμβαση του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών Συλλόγων, που εκπροσωπεί 14 Αγροτικούς Συλλόγους, 1 Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και 3 Επιτροπές Αγώνα Αγροτών από όλο τη νησί, έγινε συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για τα άμεσα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα εξής:

Καθυστέρηση του προγράμματος οργανωμένης δακοκτονίας.

Καταστροφές σε ελαιόδεντρα και αμπέλια, λόγω των πρόσφατων χαλαζοπτώσεων, και των διαφαινόμενων καταστροφών λόγω ασθενειών από τις όψιμες βροχοπτώσεων, του αυξημένου κόστους παραγωγής σε αυτά λόγω αυξημένου αριθμού ψεκασμών, κλπ.

Δασικοί χάρτες.

Περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης.

Αιματοληψίες για αιγοπρόβατα.

Η κακή κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ιδιαίτερα στα περιφερειακά ιατρεία της υπαίθρου και στα κέντρα υγείας της Κρήτης λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κατατέθηκαν και τα σχετικά αιτήματα που έχει διαμορφώσει το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων:

Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Να δοθούν άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αναγκαία φάρμακα και να προχωρήσει, με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης, οι ψεκασμοί σε όλες της περιοχές, χωρίς καθυστέρηση. Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

Υπάρχουν καταστροφές, σε περιοχές της Κρήτης, από χαλάζι και βροχοπτώσεις, κύρια σε ελιές και αμπέλια. Κάποιες από αυτές εντάσσονται στα ΠΣΕΑ με αποζημιώσεις-ψίχουλα που θα δοθούν σε βάθος τριετίας, ενώ τα καλλιεργητικά και οικογενειακά έξοδα επιβίωσης «τρέχουν» καθημερινά και δεν υπάρχει εισόδημα για να καλυφτούν. Διεκδικούμε άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, που, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου και του Οργανισμού, δίνονται με καθυστέρηση και πάνω από ένα χρόνο σε αρκετές περιπτώσεις, και είναι για ψίχουλα. Δεν πρόκειται, όμως, να είναι δίκαιες και ουσιαστικές οι αποζημιώσεις, όσο ισχύει ο αναχρονιστικός και αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε αλλαγή κανονισμού, να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Η κατάρτιση δασικών χαρτών φέρνει ένα μεγάλο χαράτσι για αγρότες και κτηνοτρόφους με τοπογραφικά, αντιρρήσεις και εξαγορά γης ή της χρήσης γης. Να επιβαρυνθεί το κράτος εξ’ ολοκλήρου την όποια διαδικασία, και το οικονομικό κόστος που αυτή απαιτεί, και όχι να φορτώνεται στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Το περιβαλλοντικό τέλος είναι ένα ακόμη χαράτσι για τους αγρότες, αλλά και συνολικά τα λαϊκά στρώματα, αφού αφορά και στο νερό ύδρευσης. Είναι εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στη χρήση του ως εμπορικό προϊόν και όχι ως κοινωνικού αγαθού. Θα επιβαρύνει με εκατοντάδες ευρώ τους αγρότες με τοποθέτηση υδρομετρητών στα χωράφια, σταθερό μόνιμο τέλος επιβάρυνσης ανά στρέμμα και μεταβλητό τέλος ανά κυβικό νερού σε κάθε πότισμα. Ήδη είναι πανάκριβο το νερό και με εμφανή την απουσία έργων υποδομής. Απαιτούμε από τους δήμους να μη δεχτούν να γίνουν οι φοροεισπράκτορες του «πράσινου τέλους» για το νερό.

Να μην ισχύσει η απόφαση που την εντάσσουν ως μνημονιακή υποχρέωση, ενώ την ίδια στιγμή, μεγάλες βιομηχανίες που έχουν βιολογικό καθαρισμό εξαιρούνται από το τέλος.

Οι αιματοληψίες αιγοπροβάτων που επιβάλλει ο νόμος να οργανώνονται από το κράτος και τις αντίστοιχες υπηρεσίες, και να επωμίζεται και το σχετικό κόστος, όχι ο μικρομεσαίος κτηνοτρόφος.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση την άμεση πλήρωση των κενών στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία της υπαίθρου, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στα αντίστοιχα νομαρχιακά νοσοκομεία. Να σταματήσει το αίσχος του καθημερινά μετακινούμενου προσωπικού από νοσοκομεία σε κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία και αντίστροφα. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους και τις οικογένειές τους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν πληρώσει τον ΟΓΑ. Η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Να παρέχεται δωρεάν σε όλους.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια όχι μόνο δε βρήκε κουβέντα να πει για την πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ, που έχει φέρει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού στο χείλος της καταστροφής, αλλά τους προέτρεψε να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες για να επιβιώσουν. Δηλαδή, έμμεσα πλην σαφώς, έριξε τις ευθύνες στους ίδιους, που δεν προσαρμόζονται στις «σύγχρονες συνθήκες», ότι δε συγκροτούν ομάδες παραγωγών, δεν προχωρούν στο συνεργατισμό, σε διαδικασίες για την εξασφάλιση ταυτότητας και ποιότητας των προϊόντων, λες κι έπαψαν ποτέ τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της Κρήτης να είναι πρώτης ποιότητας. Με άλλα λόγια, ο Περιφερειάρχης εγκάλεσε τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των μικρομεσαίων αγροτών της Κρήτης, που δεν έχουν αποδεχτεί την ΚΑΠ της ΕΕ και την επιχειρηματική γεωργία, που ο ίδιος και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει υιοθετήσει και προωθεί, στον περιβόητο «Στρατηγικό Σχεδιασμό  Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα», με τη ψήφισή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Για το ζήτημα της δακοκτονίας, έγινε προσπάθεια από την Περιφέρεια να αποποιηθεί κάθε ευθύνης για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος, μεταθέτοντας τις ευθύνες στην Κυβέρνηση, ενώ έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των ελαιοπαραγωγών, προτάσσοντας το μέτρο της ανακατανομής του περυσινού αποθέματος φαρμάκων στην περιοχή για τις ανάγκες του πρώτου ψεκασμού, συμπληρώνοντας με ευχολόγια, μεταφέροντας διαβεβαιώσεις από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών για άμεση εξασφάλιση των απαιτούμενων φαρμάκων, τονίζοντας, παράλληλα, ότι εάν είχε τη συνολική ευθύνη η Περιφέρεια, το πρόβλημα δε θα υπήρχε.       

Για όλα τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα, δε βρήκαν να πουν κουβέντα οι διοικούντες την Περιφέρεια, ούτε μια κριτική να κάνουν στην Κυβέρνηση που έχει την ευθύνη.

Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε αγωνιστική ετοιμότητα. Καμία επανάπαυση, ιδιαίτερα στο θέμα της δακοκτονίας, το οποίο ουσιαστικά συνεχίζει να βρίσκεται στον αέρα, μιας και Περιφέρεια-Κυβέρνηση δεν έχουν δώσει καμία έμπρακτη δέσμευση για την έγκαιρη και απρόσκοπτη διεξαγωγή της (τα υπόλοιπα φάρμακα υπολογίζεται να δοθούν τον Αύγουστο). Οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συσπειρώνονται στο Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, στα πλαίσια του αγωνιστικού δεκαπενθήμερου δράσης, με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook