Στην ένταση που επικράτησε στο δημοτικό συμβούλιο Γαύδου το Σάββατο 24 Ιουνίου, που είχε σαν αποτέλεσμα να λήξει πριν αυτό πραγματοποιηθεί, αναφέρεται η δήμαρχος Γαύδου, Ευγγελία Καλλίνικου σε ανάρτησή της.

Σε δημόσια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η δήμαρχος Ευαγγελία Καλλίνικου, περιγράφει τη δική της εκδοχή για το τι συνέβη στο δημοτικό συμβούλιο και τη δική της ερμηνεία για την ένταση που προκλήθηκε και οδήγησε στη λήξη του δημοτικού συμβουλίου πριν καν αυτό αρχίσει ουσιαστικά.

Η κα Καλλίνικου καταγγέλλει την αντιπολίτευση που με τη στάση της, όπως υποστηρίζει, προκάλεσε εντάσεις, προσβολές και προκλήσεις.

Ακολουθεί η ανάρτηση της δημάρχου Γαύδου:

“Εικόνες ντροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γαύδου

Το Σάββατο 24/6/2017 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γαύδου όπου μετά την έναρξη της συνεδρίασης και αφού ξεκίνησε η συζήτηση του πρώτου θέματος, χωρίς να έχει κατατεθεί αίτημα για έκτακτο θέμα από κανένα, και παραβιάζοντας την διαδικασία, μέλος της αντιπολίτευσης έβαλε προκλητικά θέμα ότι πρέπει να θέσει το δημοτικό συμβούλιο σε αργία τον Αντιδήμαρχο καθώς έχει βγει απόφαση που τον βγάζει ένοχο και αθωώνει τον γιο της. Για άλλη μια φορά αδιάβαστη και εμπαθής η αντιπολίτευση επιτέθηκε σε μέλη της συμπολίτευσης φραστικά, τόσο όμως ώστε τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο και από τις δυο πλευρές με αποτέλεσμα την λήξη του συμβουλίου χωρίς να συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. 

Συγκεκριμένα, η κ. Μπικογιαννάκη Μαρία, μέλος του συνδυασμού της αντιπολίτευσης «Γαύδος για Όλους», κατά παράβαση του άρθρου 10 παρ. 6 του κώδικα δημοτικού συμβουλίου, και χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου ξεκίνησε συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης που αφορούσε την δικαστική διαμάχη που έχει ο Δήμος με τον γιό της, κατηγορούμενο στην υπόθεση της υπεξαίρεσης από το ταμείο της Κοινότητας Γαύδου. Σύσσωμη η αντιπολίτευση άρχισε να υπερθεματίζει, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να θέσει το δημοτικό συμβούλιο και η Δήμαρχος τον Αντιδήμαρχο σε αργία, και ο Δήμος να ασκήσει αγωγή κατά αυτού ζητώντας αποζημίωση όπως και στον μέχρι τώρα κατηγορούμενο. Η αίθουσα δεν άργησε να πάρει φωτιά καθώς οι προσβολές και οι προκλήσεις έδιναν και έπαιρναν. Η πρόεδρος δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την τάξη, και έληξε την συνεδρίαση. 

Για να μπουν λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους και να βοηθήσουμε τόσο τους δημότες μας να καταλάβουν αλλά και την αντιπολίτευση (αν και είναι υποχρέωσή της να γνωρίζει τον νόμο και να μην είναι εμπαθής) ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

1. Το 2011 ο Δήμος ανακάλυψε παράνομη διαχείριση του ταμείου και μεταφορές μεγάλων ποσών από τα ταμεία της κοινότητας σε προσωπικούς λογαριασμούς τόσο του ταμεία αλλά και οικογενειακών του προσώπων. Αμέσως ανέφερε το θέμα στον Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και αποφασίστηκε διαχειριστικός έλεγχος. Ο Δήμος έκανε μήνυση κατά του ταμεία και κατά παντός υπευθύνου! Συνεπώς ο Δήμος θα είναι πολιτική αγωγή εναντίων όποιων κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου την ημέρα της δίκης, χωρίς να απαιτείται άλλη απόφαση συλλογικού οργάνου του Δήμου (ΔΣ ή ΟΕ).

2. Ύστερα από τον διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στο ταμείο του Δήμου, καταλογίστηκε χρηματικό ποσό κατά του ταμεία. Παρά τις εφέσεις που έκανε ο κ. Στ. Μπικογιαννάκης, το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης δεν έκανε αποδεκτούς τους ισχυρισμούς του, απέρριψε τις ενστάσεις και εμμένει στην απόφαση του καταλογισμού, ενώ και τα δυο όργανα κρίνουν ότι ο Ε. Λαμπάκης δεν έχει προβεί στην πράξη της υπεξαίρεσης και δεν του καταλογίζουν ούτε ένα ευρώ. Σύμφωνα με τον νόμο αφού υπήρξε απόφαση καταλογισμού ο Δήμος έπρεπε να αξιώσει αποζημίωση και κατέθεσε αγωγή κατά του ταμεία Στ. Μπικογιαννάκη στον οποίο και έγινε ο καταλογισμός και να φροντίσει να πάρει πίσω τα χρήματα που του έκλεψαν. 

3. Δυο μέρες πριν την δίκη στο Εφετείο Χανίων Κρήτης, εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών κατά του Λαμπάκη Ευστράτιου το οποίο τον παραπέμπει στο ακροατήριο, με απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα, και χωρίς να του επιβληθούν περιοριστικοί όρου, ούτε προσωρινή κράτηση, ούτε ορίστηκε χρηματική εγγύηση.

Α) Σύμφωνα με το άρθρο 236 του ν.3852/2010, αρμόδιος για να θέσει σε αργία λόγω αμετάκλητου βουλεύματος είναι ο Ελεγκτής Νομιμότητας και όχι ο Δήμαρχος ή το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Β) Σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν.4257/2014 και το άρθρο 6 του ν. 4368/2016 η παρ. 2 του άρθρου 236 του 3852/2010 αντικαθίσταται και ορίζει ότι ο Ελεγκτής Νομιμότητας θέτει κάποιον σε αυτοδίκαιη αργία εάν με το αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση. Άρα στην περίπτωση του αντιδημάρχου Ε. Λαμπάκη δεν υπάρχει θέμα αυτοδίκαιης αργίας, πέραν του δεδομένου ότι αυτή κάθε αυτή η μη επιβολή προσωπικής κράτησης και τυπικών και συνήθων περιοριστικών όρων, με σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και του εισαγγελέα που χειρίστηκαν την υπόθεση, και μόνο αυτή σημαίνει ενδείξεων όχι ενοχής του παραπάνω.

4. Στο Δημοτικό κατάστημα βρίσκονται οι αναλύσεις των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου, από το 2008 μέχρι και σήμερα. Όπως επίσης και απολογισμοί από το 2011 μέχρι και του 2015 που έχει συνταχτεί από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Χανίων και λίστες ενταλμάτων μέχρι και σήμερα. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δουν οι δημότες με τα μάτια τους που πήγαν τα χρήματα του Δήμου. Επίσης σε διαδικασία σκαναρίσματος βρίσκεται αρχείο που βρέθηκε με οικονομικά στοιχεία από το 1961, το οποίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, και το οποίο θα υπάρχει σύντομα ψηφιακά στην ιστοσελίδα του Δήμου. Όλα τα παραπάνω αποτελούν δημόσια έγγραφα και θα βγούν στην δημοσιότητα.

Ο Δήμος Γαύδου θα υπερασπιστεί αμερόληπτα το συμφέρον των δημοτών του τηρώντας την νομοθεσία και παρ’ όλες τις απειλές και έμμεσες προσπάθειες τρομοκρατίας και πόλωσης των κατοίκων, δεν θα πάψει να διεκδικεί την αποζημίωση για την ζημιά που του έχει προκληθεί, επιστρέφοντας στους κατοίκους του την ποιότητα ζωής που τους έκλεψαν.

Η παρούσα δημοτική αρχή έχει χρέος να προστατέψει τους πολίτες της από την ανομία, προσπαθώντας να καλύψει την χρόνων απουσία του κράτους και της πολιτείας, αφήνοντάς τους θύματα στα νύχια επιτήδειων που στόχο έχουν να εκμεταλλευτούν τον τόπο και τους κατοίκους του.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook