Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων:

Στις 21 Ιούνη πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας  στη ΔΔΕ Χανίων με τη μαζική παρουσία συναδέλφων από τα ΕΠΑΛ και της ένωσης Γονέων κ μαθητών του νομού Σε αυτήν τη διαμαρτυρία τέθηκαν το ζήτημα των ηλεκτρονικών εγγραφών και η κατάργηση ειδικοτήτων . Συγκεκριμένα  τονίστηκε ότι η εγκύκλιος του Υπουργείου αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ γιατί ο μαθητής  δεν θα πάει στο ΕΠΑΛ προορισμού του, με βάση τον τόπο κατοικίας του, αλλά στη σχολική μονάδα που θα τον στείλει το υπουργείο.

Γίνεται περισσότερο από φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έχουν στόχο τη συρρίκνωση του δημοσίου πυλώνα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΕΠΑΛ, με την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων μέσω της τεχνητής δημιουργίας ολιγομελών τμημάτων, που δεν θα εγκριθούν. Ειδικά στα Χανιά με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα στις επιλογές των μαθητών δεν υπάρχουν :

  • ΕΠΑΛ  Καντάνου  : τομέας Πληροφορικής

  • ΕΠΑΛ  Ε. Βενιζέλου: ειδικότητα Ζωικής παραγωγής

  • Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά:  ειδικότητα Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού κ Κλιματισμού

  • ΕΠΑΛ Κισάμου: ειδικότητα Υπάλληλος Τουριστικών επιχειρήσεων  κ Τεχνικός Θερμικών κ Υδραυλικών Εγκαταστάσεων κ Τεχνολογίας Πετρελαίου κ Φυσικού αερίου 

  • ΕΠΑΛ Βρυσών : ειδικότητα  Υπάλληλος Τουριστικών επιχειρήσεων κ ειδικότητα Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού κ Κλιματισμού 

  • ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου : Υπάλληλος Εμπορίας κ διαφήμισης

Θυμίζουμε ότι ήδη από το 2016 καταργήθηκε ο Τομέας Οικονομίας κ Διοίκησης από το 2ο ΕΠΑΛ κ το ΕΠΑΛ Ε. Βενιζέλου.

Σε όλα αυτά δεν υπήρξαν ουσιαστικές απαντήσεις εκ μέρους της ΔΔΕ Χανίων πέρα από γενικόλογες τοποθετήσεις για την προώθηση των αιτημάτων στην πολιτική ηγεσία. Πέρα από αυτό υπάρχει ένα καίριο ερώτημα: ποιος αποφάσισε για όλα αυτά και με ποιες διαδικασίες. Είναι γνωστό σε όλους ότι η οποιαδήποτε μεταβολή στις σχολικές μονάδες προϋποθέτει γνώση, διαβούλευση και συζήτηση στην επιτροπή παιδείας. Αντί αυτού ακολουθήθηκε σύμφωνα και με τη δημόσια τοποθέτηση της ΔΔΕ Χανίων μία μη θεσμική και άτυπη διαδικασία με τους διευθυντές . Εκτός από τη νομιμότητα της διαδικασίας αυτής το ερώτημα παραμένει: ποιοι αποφάσισαν και γιατί το κόψιμο ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ του νομού .

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων απαιτεί :

  • την άμεση απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου,

  • την εφαρμογή του προηγούμενου τρόπου εγγραφής για όλους τους μαθητές, σ αυτό το στάδιο. Την παροχή δυνατότητας εγγραφής  – και επομένως επαναπροσδιορισμού τμημάτων και τομέων – σε όσους μαθητές αποκτήσουν το δικαίωμα μετά τις 30 Ιουνίου, 

  • Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο  τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.

  • Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.

  • Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων, κατευθύνσεων και Ο.Π.

  • 20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις κατευθύνσεις – 10 στα εργαστήρια.

  • Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ! 

  • το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ  να οργανώσει άμεσα  αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Το ΔΣ, υλοποιώντας την απόφαση της Γ.Σ. στις 16/6, καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στην παγκρήτια κινητοποίηση Τετάρτη  28 Ιουνίου 12:00 στο Ηράκλειο . Μαζί με όλες τις ΕΛΜΕ Κρήτης   να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας στην κατεύθυνση υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, της στήριξης του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών μας σχέσεων.

Για το σκοπό αυτό το ΔΣ προχωρεί σε 3ωρη διευκολυντική  στάση εργασίας την Τετάρτη 28 Ιουνίου  από τις 09:30 έως τις12:30μμ. 

ΥΓ . Αναχώρηση λεωφορείου από τα Χανιά 09:30 από τον πεζόδρομο της Κοραή. Παρακαλούμε να δηλωθούν ονόματα είτε στο [email protected]  είτε στα τηλέφωνα 6906794943 κ 6945084716

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook