Από σήμερα μέχρι και τις 30 Ιουνίου θα διεξάγεται εν πλω εκπαίδευση (LIVEX) στη θαλάσσια περιοχή ν. Κρήτης – Τακτικό παίγνιο

Η πολυεθνική άσκηση “ADRION LIVEX – CAX 2017” διεξάγεται αυτές τις ημέρες από το Πολεμικό Ναυτικό – από 20 εως 30 Ιουνίου – στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Η άσκηση αυτή πρόκειται για την κύρια δραστηριότητα της Αδριατικής-Ιόνιας Πρωτοβουλίας και διεξάγεται σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή του συνόλου των κρατών-μελών (Αλβανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία).

Μάλιστα, από σήμερα μέχρι και τις 30 Ιουνίου θα διεξάγεται εν πλω εκπαίδευση (LIVEX) στη θαλάσσια περιοχή ν. Κρήτης – Τακτικό παίγνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες (21-23 Ιουνίου) πραγματοποιήθηκε άσκηση προσομοίωσης (CAX – Computer Assisted Exercise) στο ΚΕΝΑΠ, στη Ναυτική Βάση Σούδας Κρήτης.

Σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή και ενίσχυση της συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ναυτικών της Αδριατικής- Ιόνιας Πρωτοβουλίας, μέσω της εκτέλεσης γυμνασίων, υπό τη βάση σεναρίου που απευθύνεται σε προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου πελάγους. 

Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου στη φρεγάτα “Αδριάς” στον Ναύσταθμο Κρήτης, στην οποία το Πολεμικό Ναυτικό εκπροσωπήθηκε από τον Υπαρχηγό Στόλου, Υποναύαρχο Ευθύμιο Μικρό ΠΝ

Κατά την εν λόγω άσκηση προβλέπεται η ενεργοποίηση της Ναυτικής Δύναμης OCMF (On Call Maritime Force). Ο ρόλος της OCMF είναι η επίδειξη της αλληλεγγύης και η παρουσία των κρατών μελών της “ADRION”, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους. Η εν λόγω Δύναμη ενεργοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ασκήσεις και ανάληψη αποστολών σε καιρό ειρήνης. 

Καθήκοντα Διοικητού της εν λόγω Δύναμης καθώς και Τακτικού Διοικητού της άσκησης έχει αναλάβει ο Διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ-2), Πλοίαρχος Λουκάς Τσαρμακλής ΠΝ, ο οποίος επιβαίνει στη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (με οργανικό ελικόπτερο του ΠΝ και με πολυεθνικό Επιτελείο από τα κράτη-μέλη της Πρωτοβουλίας).

Επιπρόσθετα, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με μία κινητή μονάδα (mobile team) από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΔΕΠΑ), για παροχή εκπαίδευσης σε θέματα Ελέγχου-Βλαβών (Ε/Β) και Εκπαίδευσης Μάχης (ΕΜΑ) και με μία κινητή μονάδα (mobile team) από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC) για παροχή εκπαίδευσης σε θέματα Ναυτικής Αποτροπής (Maritime Interdiction Operations-ΜΙΟ).

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη συμμετέχουν με μονάδες και προσωπικό.

 Δεξιά ο πρέσβης της Κροατίας

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου:

“Ο μελλοντικός στόχος είναι να αυξηθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να εδραιωθεί η συνεργασία μεταξύ των Ναυτικών Επιχειρησιακών Κέντρων. Στις ημέρες μας η αυξανόμενη ένταση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων αυξάνει τους σχετικούς κινδύνους και προκλήσεις. Η συνεχής αύξηση του όγκου των θαλάσσιων μεταφορών έχει ως αποτέλεσμα οι τρομοκρατικές και εγκληματικές ενέργειες καθώς και τα ατυχήματα που συμβαίνουν χιλιάδες μίλια μακριά από εμάς, έχουν άμεσες συνέπειες και σε περιφερειακό επίπεδο.

Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ, πιο αναγκαίο να έχουμε μια συνεργασία μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων, των αστυνομικών αρχών, των θεσμών και των οργανισμών διαφόρων χωρών. Η αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων πρέπει να γίνεται με συλλογικό τρόπο. Η Αδριατική – Ιόνια Πρωτοβουλία μέσω της κοινής άσκησης και εκπαίδευσης, εργάζεται για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας προκειμένου να πετύχουν την ασφάλεια στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιουνίου απέναντι στις σημερινές απειλές και τις αυριανές προκλήσεις.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook