Υπογραφή ανάθεσης μελέτης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την οδική διασύνδεση ΠΑΓΝΗ-ΙΤΕ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ με τον ΒΟΑΚ

Την ανάθεση μελέτης για την κατασκευή ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου που θα συνδέει οδικά το ΠΑΓΝΗ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΙΤΕ με τον ΒΟΑΚ υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στα 489.000 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από ιδίους πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό οδικό έργο, που θα συνδέει το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, το ΙΤΕ, το Πανεπιστήμιο με τον Βόρειο Οδικό Άξονα και που θα δώσει άμεση προσβασιμότητα αλλά και ασφάλεια στους διερχόμενους οδηγούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τονίζοντας ότι, σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμη η μελέτη και οι εγκρίσεις ούτως ώστε αμέσως να δημοπρατηθεί το έργο που θα προσφέρει μεγάλη κυκλοφοριακή ανακούφιση στην ευρύτερη περιοχή εξυπηρετώντας ταχύτερα τους πολίτες στις μετακινήσεις τους.

Κλείνοντας τη δήλωση του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη διασφάλιση των πόρων λέγοντας: «Με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει θα διασφαλίσουμε τους πόρους για την υλοποίηση της μελέτης ούτως ώστε να γίνει χωρίς καθυστερήσεις το αναπτυξιακό αυτό έργο».

Στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης στη Περιφέρεια παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, ο διευθυντής τεχνικών έργων ΠΕ Ηρακλείου Μανόλης Φακουκάκης, και ο εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας του έργου Ευτύχης  Βαρδουλάκης.

Τεχνικά στοιχεία

Η νέα προτεινόμενη οδός βρίσκεται δυτικά του οικισμού των Αγίων Θεοδώρων  με αρχή  ένα νέο ανισόπεδο κόμβο επί της  Εθνικής Οδού Ηρακλείου – Χανιά, 2χλμ. δυτικά του  κόμβου Γιοφύρου.  Στην πορεία του η νέα οδός συναντάει στα πρώτα 900 μέτρα με ισόπεδο Κυκλικό κόμβο  τον παλαιό επαρχιακό δρόμο προς Βούτες  στο ύψος του Πανεπιστημίου και έπειτα από    500 μέτρα εισέρχεται με ισόπεδο κυκλικό κόμβο στον νέο ΕΠΟ 7 στο ύψος της Νότιο Ανατολικής  πλευράς του ΠΑΓΝΗ, διασχίζοντας την οδό προς τον  κόμβο για Σταυράκια.

Η είσοδος και η έξοδος από την Εθνική Οδό προς την νέα χάραξη θα γίνεται με ανισόπεδο κόμβο τέσσερις συνδέσεις (ράμπες), δύο ανά ρεύμα κυκλοφορίας της Ε.Ο. Ηρακλείου –Χανίων. Οι ράμπες  που θα βρίσκονται βόρεια της ΕΟ θα διευθετούνται με κυκλικό κόμβο καθώς και οι παράπλευροι οδοί από την βόρεια πλευρά της Ε.Ο. Εκατέρωθεν της νέας οδού  υπάρχουν  παράπλευροι οδοί οι οποίες παραλαμβάνουν τις προσβάσεις των όμορων ακινήτων και θα διευθετούν το παράπλευρο οδικό δίκτυο του ΒΟΑΚ. Η προτεινόμενη διατομή για την κύρια οδό η οποία θα είναι διαχωρισμένη (θα έχει νησίδα NJ στο κέντρο). Επίσης για να λειτουργήσει όλη η κυκλοφορία της νέας οδού  θα πρέπει να απαλλοτριωθεί και χώρος με την παρούσα μελέτη για την δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων των επισκεπτών του Νοσοκομείου. Ο χώρος αυτός προτείνεται  20 στρεμμάτων τουλάχιστον και θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 800 οχήματα, επιπλέον των σημερινών χώρων στάθμευσης που παρέχονται από το Νοσοκομείο.

Ο χώρος αυτό δεν θα προσμετράτε στο εμβαδό του οικοπέδου Νοσοκομείου, θα αποτελεί ιδιοκτησία της Περιφέρειας Κρήτης, δεν θα προσμετράτε σε οποιαδήποτε οικοδομική άδεια του Νοσοκομείου ή του Πανεπιστημίου για χώρος στάθμευσης ή στο εμβαδό τους αυξάνοντας τον συντελεστή τους δόμησης και η χρήση του θα είναι αποκλειστικά για χώρο στάθμευσης.   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook