Νεότερη Ενημέρωση 21:00

Δεκάδες φοιτητές , συλλογικότητες αλληλέγγυες καθώς και επιστομονικοί φορείς σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο λόγος της σημερινής τους παρέμβασης ήταν να ακουστούν οι απόψεις τους ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ενάντια στην εμπορευματοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Παλιό Λιμάνι.

Στο προηγούμενο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο μοίρασαν τα ψηφίσματα στους επικεφαλής των παρατάξεων.

Η συζήτηση ήταν πολύωρη και ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις ενώ τέθηκε από τον Δήμαρχο η προοπτική να εκδοθεί ψήφισμα ώστε να ανακαινισθεί η περιοχή για εκπαιδευτικούς σκοπούς, να χαρακτηριστούν τα κτίρια διατηρητέα, κάτι που δεν έγινε δεκτό.Το δεύτερο ψήφισμα κατατέθηκε από τις παρατάξεις Σαρρή και Παπαντωνάκη, να μην υλοποιηθεί η πρόταση του Πολυτεχνείου για την τουριστική χρήση του κτιρίου στο Λόφο Καστέλι και να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών.

Τι ανέφεραν οι συλλογικότητες 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Λευτέρης Βεργεδάκη μεταξύ άλλων ανέφερε “Τα κτίρια αυτά βρίσκονται σε μια ιστορική θέση, και πρόκειται για κτίρια με τεράστια ιστορική σημασία για την Παλιά Πόλη. Όλοι έχουν διαπιστώσει οτι η Παλιά Πόλη τουριστικοποιείται και χάνει τους κατοίκους της και δημιουργείται μεγάλο ερώτημα για την τύχη της και τα ιστορικά της μνημεία. Επομένως ο προβληματισμός ο δικός μας είναι κατά πόσο, ανεξαρτήτως του ποιός είναι ιδιοκτήτης και τι συμβαίνει εκεί σήμερα, είναι θεμιτό να αξιοποιηθούν τα κτίρια αυτά με τουριστική χρήση, όταν αυτή η χρήση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην πόλη με ένα εξασφαλισμένο χρηματικό αντάλλαγμα, και πέρα αυτού δεν αντιμετωπίζει τις δυνατότητες του ιστορικού κτιρίου.

1) Δεν είναι συμβατή η χρήση αυτή με τον χαρακτήρα που έχουν τα κτίρια, το θεωρούμε πλατεία της πόλης που πρέπει αν έχει δημόσια χρήση.

2) Ο ιδιοκτήτης δεν ειναι κάποιος επιχειρηματίας δεν κάνει επένδυση σε δική του περιοουσία, το Πολυτεχνείο όφειλε να βρει άλλες συμβατές χρήσεις τις οποίες δεν έκανε

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο εκπρόσωπος της κατάληψης στην Ρόζα Νέρα, ο οποίος δήλωσε την αντίθεση στην μίσθωση των κτιρίων, “να υπενθυμίσω για όσους δεν γνωρίζουν ότι  συγκεκριμένος χώρος ήταν για πάνω από 20 χρόνια κλειστός και το κτίριο ρίμαζε. Το Πολυτεχνείο είχε αποφασίσει την διάλυση και τον αποκλεισμό του χώρου. Ο κοινωνικός χαρακτήρας που προσπαθήσαμε να δώσουμε φαίνεται από την στήριξη των φορέων και των ομάδων, επίσης επειδή κάποιοι υποστηρίζουν ότι έγινε προς δικός μας όφελος, να θυμίσω ότι είμαστε μια συλλογικότητα που δεν κερδίζει ούτε χρήματα ούτε ψήφος, ίσα ίσα τόσα χρόνια έχουμε καταβάλει πολλά χρήματα για να το κρατήσουμε όσο ζωντανό γίνεται.

Σας υπογραμμίζουμε σαν δημοτική αρχή ότι μπορείτε να τους πείτε τι να μην κάνει.”

Ο εκπρόσωπος κατοίκων Παλιάς Πόλης, Γιατρουδάκης Βασίλης, τόνισε ότι οι κάτοικοι είναι αντίθεση σε αυτή την απόφαση των κτιρίων. “Το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο της Β’ ζώνης που υπάρχουν αρχαιολογικοί περιορισμοί. Η έγκριση της χρήσης έπρεπε να εγκριθεί από ένα νομοθέτημα κληρονομιάς και από το συμβούλιο μνημείων της Κρήτης, έχω την εντύπωση ότι αυτό το αρμόδιο συμβούλιο δεν έχει ερωτηθεί καν. “Κάτοικοι εγκαταλείπουν κάθε μέρα τα σπίτια τους και τα παραδίδουν στην τουριστική εκμετάλλευση. Θα παρακαλούσαμε το Πολυτεχνείο να ανακλέσει για αυτή του την απόφαση.

Από την πλευρά των φοιτητών, εκπρόσωπος , ζήτησε να ληφθεί υπόψη πόσος κόσμος εναντιώνεται σε αυτή την εμπορευματοποίηση των κτιρίων.

“Μιλάμε για μια δήθεν ενοικίαση, ένα ξεπούλημα της περιουσίας του Πολυτεχνείου, κτίρια που οι φοιτητές τα έχουν ανάγκη ανάμεσα σε άλλα που έχουμε ζητήσει. Ο κ.Διγαλάκης  παίρνει αυτή την απόφαση με στόχο την εισβολή ιδιωτών στο δημόσιο πανεπιστήμιο, με αιτιολόγηση για να επιβιώσει το Πολυτεχνείο Κρήτης, χρήματα τα οποία θα κερδίσει το Πολυτεχνείο είναι λειψά. Μιλάμε για κτίρια με ιστορικότητα, κτίρια μνημεία, να σκεφτούμε για ποιους θέλουμε αυτά τα κτίρια. Ο κ.Διγαλάκης αφού λέει ότι όλα τα έχουμε στους Κάμπους και τα Κουνουπιδιανά, εμείς καλούμαστε να έχουμε κτίρια εντός και της πόλης.”

Για τα κτίρια και την απόφαση του Πολυτεχνείου μίλησαν και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξης.

Αγγελάκη Ναυσικά

Η κ.Αγγελάκη, τόνισε ότι πρέπει να γίνει ευρύτερη μελέτη από την αρχαιολογία για όλο τον λόφο του Καστελίου και όχι για ένα μεμονωμένο τμήμα. Δευτερολογώντας, η κ.Αγγελάκη τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επί του θέματος.

Ο Άρης Παπαδογιάννης μίλησε για την μελέτη  του Ρωμανού Καλιγά που έχει ξεχαστεί ενώ ανέφερε ότι όλοι οι φορείς της Παλιάς Πόλης πρέπει να ανοίξουν ένα διάλογο για τα ιστορικά κτίρια.

Το κτίριο έχει τεράστια, ιστορική και πολιτιστική αξία. (…) Σε ένα τέτοιο ζήτημα, για ένα τέτοιο κτίριο, αν κ.Δημαρχε μας ενδιαφέρει πραγματικά, όλοι οι φορείς που εμπλέκονται να κάτσουμε να ανοίξουμε μια συζήτηση και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε πάνω σε αυτά τα θέματα, όταν προκύπτουν. Θα πρέπει αν ανοίξει ένας διάλογος για να βρούμε μια λύση συνολικά για αυτά τα ιστορικά κτίρια.

Ο κ.Παπαδογιάννης έκανε λόγο ότι ο Δήμος τόσα χρόνια έπρεπε να κάνει κινήσεις ώστε το κτίριο αυτο να χαρακτηριστεί διατηρητέο.

Ιωάννης Σαρρής

Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά ολόκληρη την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά μόνο το Πολυτεχνείο αλλά ένα ανώτατο πνευματικό ίδρυμα και τα κτίρια αυτά έχουν πολύ σημαντική επίπτωση στην πόλη και στους κατοίκους της, διαφωνούμε ριζικά με την απόφαση που ακολουθήθηκε και την πρόταση της πρυτανείας, καθώς δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς από το Πολυτεχνείο.

Ο κ.Σαρρής, συνέχισε λέγοντας: 

 «η λογική που λέει ανάπτυξη με βασικό χαρακτηριστικό την έντονη εμπορευματοποίηση και τουριστικοποίηση θα το βρούμε μπροστά μας με αντίστοιχη εμπειρία σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα βιωσιμότητας.»

Νίκος Παπαντωνάκης

Η πρυτανεία με αυτή την τακτική έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνία. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πράξεις ενάντια των φοιτητών. Η πρυτανεία διαλέγει να ξεπουλήσει τα κτίρια σε ιδιώτες για την επιχειρηματική αξιοποίηση, δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων κτλ, γιατί δεν θέλει να καταγγείλει την υπο χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Τα συγκεκριμένα κτίρια είχαν παραχωρηθεί για να καλυφτούν ανάγκες φοιτητών, η πρυτανεία θέλει να τα αξιοποιήσει για τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου.

Ο κ.Παπαντωνάκης μάλιστα δευτερολογώντας, απαίτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής από την πρυτανεία και την αξιοποίηση των κτιρίων προς όφελος των φοιτητών.

Σύμβουλοι παρατάξεων

Ο κ.Σχοινοπλοκάκης «άναψε τα αίματα» με ορισμένες ερωτήσεις, αναφορικά με τα κτίρια.

Διερωτήθηκε αν αυτή την στιγμή τα κτίρια είναι ελεύθερα προσβάσιμα ενώ σε αυτό που ανέφερε ο κ.Σαρρής “για ανάπτυξη από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση”, είπτε για να γίνει αυτό, τα κτίρια πρέπει να είναι ελεύθερα, κάτι που ξεσήκωσε αντιδράσεις από το ακροατήριο.

Στη συνέχεια τόνισε, «τίποτα δεν μας χαρίζεται το κερδίζουμε με τις πράξεις μας.  Είδα στην Δημοτική Αγορά την βεβήλωση και αναρωτιέμαι γιατί να πιστέψω ότι οι ίδιοι άνθρωποι θα έχουν σεβαστεί και τα άλλα μνημεία» 

Οι υπόλοιποι σύμβουλοι έκαναν λόγο για μια λάθος τακτική από την πλευρά του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Τι είπε ο Δήμαρχος Χανίων

“Το Πολυτεχνείο είναι το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης και όλοι επιθυμούμε αυτή η περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον της πόλης και του ιδρύματος. Δεν αμφισβητούμε το αυτοδιοίκητο ούτε και το δικαίωμα του να πάρει την τελική απόφαση, σεβόμενο την νομοθεσία. Ακούω με προσοχή την άποψη οτι δεν θέλουμε να τουριστηκοποιήσουμε την Παλιά Πόλη. Το ίδρυμα μας λέει οτι δεν μπορώ να ανακαινίσω το συγκεκριμένο κτίριο καθώς το ποσό είναι υπέρογκο, ποσά τα οποία δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε. Για μένα παραμένει το ζήτημα της διαφορετικής αξιοποίησης ενός κτιρίου με ένα τόσο ιστορικό βάρος, σε ένα σημείο κομβικό στην καρδιά της πόλης μας. 

Οι Χανιώτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το στερηθούν

Ότι και αν γίνει αυτή η επιστολή που εστάλη προς τον Δήμο Χανίων και αναφέρει ότι είναι σε διαδικασία χαρακτηρισμού διατηρητέων κτιρίων μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Άμεσα οι χαρακτηρισμοί αυτοί πρέπει να έρθουν από του υπουργείο Πολιτισμού, κάτι που έχει αργήσει πολύ, αν και γνωρίζω ότι το Πολυτεχνείο δεν έχει την πρόθεση αν κινηθεί με άλλο τρόπο. 

Ναι μεν σεβόμαστε και είναι δικαίωμα του Πολυτεχνείο να καλύψει διάφορες ανάγκες, ωστόσο επειδή έχουν προκύψει κάποια ζητήματα από τον δημόσιο διάλογο, πρέπει αν γίνει μια επανεξέταση από το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.”

Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Ο Δήμαρχος Χανίων εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος, για την κήρυξη των κτιρίων ως διατηρητέα κάτι που όμως απέρριψε το δημοτικό συμβούλιο, ενω απόρριψη υπήρξε και για ψήφισμα από την μεριά Παπαντωνάκη και Σαρρή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook