Στα Λευκά Όρη “κρύβεται” μια “αίωνια όαση δροσιάς”

Τα βουνά της Κρήτης αποτελούν ένα μοναδικό θησαυρό που μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό περιπατητή. Όσο και αν τα περπατήσει κάποιος, ποτέ δεν θα είναι αρκετό για να ανακαλύψει τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες αυτών. Μια τέτοια μοναδική περιπλάνηση για κάθε φυσιολάτρη αποτελεί η “Μηλέ”.

Στην βορεινή πλευρά των Λευκών Ορέων, σε υψόμετρο 1800 μέτρων πάνω από το χωριό «Μαδάρο» υπάρχει αυτός ο ορεινός παράδεισος, ένα μέρος που μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος ως… “αιώνια όαση δροσιάς”.

Η “Μηλέ”, που πήρε το όνομα από ορισμένες αγριομηλιές που είναι διασκορπισμένες στο σημείο, είναι ένα σπηλαιόβαθρο μέσα σε ένα ορεινό ανάγλυφο, στα 1800 μέτρα εκεί που το χιόνι, όπως υποστηρίζουν γνώστες των βουνών δεν έχει λιώσει ποτέ εδώ και αιώνες.

Κύριος λόγος είναι διότι ο ήλιος σε ένα μέρος του σπηλαίο πέφτει για ελάχιστη ώρα και σε συνδυασμό με το υψηλό υψόμετρο που το χειμώνα πέφτει πολύ χιόνι, να μην προλάβει να λιώσει μέχρι ως ότου ξαναχιονίσει .

Ο Πρόεδρος του ΕΟΣ Χανίων, κ.Μπαδογιάννης μας είπε ότι «Η Μηλέ, είναι το σπήλαιο που πάρα πολλά χρόνια πριν ντόπιοι κατέβαζαν τον πάγο που δημιουργούνταν εκεί και έκαναν στα Χανιά την “χαρουμπία”.

Το χιόνι δεν έχει λιώσει ποτέ, τον χειμώνα η σπηλιά γεμίζει χιόνι όσο καλοκαιρεύει το χιόνι λιγοστεύει αλλά δεν προλαβαίνει να λιώσει εντελώς. Κάθε Οκτώβριο παλαιότερα, ντόπιοι πήγαιναν με αξίνες και έσπαγαν τον πάγο που είχε πλέον δημιουργηθεί και τον κατέβαζαν μεγάλα κομμάτια στην πόλη.»

Για όσους πάντως θέλουν να επισκεφτούν το μέρος αυτή την περίοδο το χιόνι όπως βλέπετε στις φωτογραφίες είναι αρκετά μέτρα και καθίσταται αδύνατη η είσοδος στην σπηλιά, καλύτερος μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος.

Αν μη τι άλλο, δεν είναι το μοναδικό μέρος στα Λευκά Όρη, που υπάρχουν τέτοιες σπηλιές ή σπηλαιοβάραθρα που το χιόνι μένει εκεί αιώνες ολόκληρους, ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει εύκολη προσέγγιση, απαιτείται εμπειρία και εξοπλισμός.

Παλαιότερη φωτογραφία, Σεπτέμβριο – Οκτώμβριος 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook