Σενάρια επί σεναρίων μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για κρίση χρέους που απειλεί πλέον τις μισές χώρες της ευρωζώνης.

Η Γερμανία συνεχίζει να αντιστέκεται στην έκδοση ευρωομολόγου, η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον μηχανισμό στήριξης, η Γαλλία δέχεται τις πιέσεις των αγορών και η Ελλάδα ζητά να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις των Βρυξελλών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως δημοσιεύει η realnews.gr, παρά την παγκόσμια πτώση που υπέστησαν οι χρηματαγορές το προηγούμενο διάστημα, δεν δείχνει να βιάζεται. Μιλώντας στο Spiegel υποστήριξε πως Η μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει παρά «σταδιακά» και όχι κατ’ ανάγκη τόσο γρήγορα όσο θα το επιθυμούσε γιατί η ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει την ένταξη των πολιτών.

«Όταν δημιουργήσαμε το ευρώ δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα μια πολιτική ένωση, ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος», τονίζει ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας. Οι δηλώσεις του αυτές διατυπώνονται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι που θα έχουν η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί

Η Γερμανία παραμένει αυστηρά αντίθετη στην έκδοση από την ευρωζώνη στο σύνολό της κοινών ομολόγων. «Αποκλείω αυτά τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο Σόιμπλε.

Ικανοποίηση Ρομπάϊ για τα μέτρα που πήρε η Ιταλία

Την ικανοποίησή τους για τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ

«Υπογράμμισα ότι τα μέτρα αυτά είναι αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά για την ευρωζώνη στο σύνολό της», τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο το βράδυ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Χαρακτήρισε ακόμη τα μέτρα «κατάλληλα και αυστηρά».

Τρεμόντι: Τα ευρωομόλογα θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα

Την εκτίμηση ότι «αν τα ευρωομόλογα είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα, θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των χρηματιστηρίων» έκανε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα λιτότητας ύψους 45 δισ. ευρώ.
Σημείωσε ακόμη ότι «η ανοδική πορεία των spreads, ξεκίνησε από το Φθινόπωρο, διότι διαδόθηκε η πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να χειρισθεί καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η ελληνική κρίση ενώθηκε με την αμερικανική και έτσι επιταχύνθηκε το σύνολο των εξελίξεων. Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη θύελλα των περασμένων εβδομάδων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook