Σενάρια επί σεναρίων μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για κρίση χρέους που απειλεί πλέον τις μισές χώρες της ευρωζώνης.

Η Γερμανία συνεχίζει να αντιστέκεται στην έκδοση ευρωομολόγου, η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον μηχανισμό στήριξης, η Γαλλία δέχεται τις πιέσεις των αγορών και η Ελλάδα ζητά να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις των Βρυξελλών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως δημοσιεύει η realnews.gr, παρά την παγκόσμια πτώση που υπέστησαν οι χρηματαγορές το προηγούμενο διάστημα, δεν δείχνει να βιάζεται. Μιλώντας στο Spiegel υποστήριξε πως Η μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει παρά «σταδιακά» και όχι κατ’ ανάγκη τόσο γρήγορα όσο θα το επιθυμούσε γιατί η ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει την ένταξη των πολιτών.

«Όταν δημιουργήσαμε το ευρώ δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα μια πολιτική ένωση, ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος», τονίζει ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας. Οι δηλώσεις του αυτές διατυπώνονται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι που θα έχουν η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί

Η Γερμανία παραμένει αυστηρά αντίθετη στην έκδοση από την ευρωζώνη στο σύνολό της κοινών ομολόγων. «Αποκλείω αυτά τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο Σόιμπλε.

Ικανοποίηση Ρομπάϊ για τα μέτρα που πήρε η Ιταλία

Την ικανοποίησή τους για τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ

«Υπογράμμισα ότι τα μέτρα αυτά είναι αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά για την ευρωζώνη στο σύνολό της», τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο το βράδυ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Χαρακτήρισε ακόμη τα μέτρα «κατάλληλα και αυστηρά».

Τρεμόντι: Τα ευρωομόλογα θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα

Την εκτίμηση ότι «αν τα ευρωομόλογα είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα, θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των χρηματιστηρίων» έκανε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα λιτότητας ύψους 45 δισ. ευρώ.
Σημείωσε ακόμη ότι «η ανοδική πορεία των spreads, ξεκίνησε από το Φθινόπωρο, διότι διαδόθηκε η πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να χειρισθεί καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η ελληνική κρίση ενώθηκε με την αμερικανική και έτσι επιταχύνθηκε το σύνολο των εξελίξεων. Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη θύελλα των περασμένων εβδομάδων».