Εκδήλωση – συζήτηση για τον ρόλο των βάσεων στη Σούδα, πραγματοποιεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 20.00 στη Σπλάντζια στο καφέ “Πλάτανος” η Πρωτοβουλία Αντίστασης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Όχι στη μετατροπή του τόπου μας σε ορμητήριο των φονιάδων – Έξω οι βάσεις

Το θράσος της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου-Κοτζιά και όλου του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης δεν έχει προηγούμενο. Την ίδια ώρα που η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση έχουν  απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και τα αντιλαϊκά μνημόνια δεν έχουν τέλος, στον τομέα της υπηρέτησης των     σχεδίων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι ασυναγώνιστη. Πως αλλιώς να μεταφράσουμε τις εκκλήσεις του υπουργού άμυνας προς τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν κι άλλες βάσεις; Πώς να εξηγήσουμε ότι ολόκληρο το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε νατοϊκή θάλασσα; Πόσο ήσυχοι μπορούμε να κοιμόμαστε που οι στρατιωτικές ασκήσεις με συμμετοχή πολυεθνικών δυνάμεων διαδέχονται η μία την άλλη; Τι σημαίνουν οι συχνές επισκέψεις στη Σούδα ανώτερων νατοϊκών αξιωματούχων και οι δηλώσεις, ότι η βάση αποτελεί το διαμάντι του ΝΑΤΟ; Από πότε οι βολές PATRIOT που γίνονται από το Ακρωτήρι είναι ακίνδυνες; 

Πόσο πρέπει να χαρούμε, που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει δεκαετή ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις των ΗΠΑ; Ποια είναι η προοπτική  αυτού του  τόπου, όταν το λιμάνι συχνά καταλαμβάνεται από τα πυρηνοκίνητα τερατόπλοια και η πόλη θυμίζει Τρούμπα; Τι σημαίνουν τα έργα επέκτασης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η δημιουργία μόνιμης βάσης βατραχανθρώπων στο ΚΕΝΑΠ; Μήπως πρέπει να αδιαφορήσουμε που σχεδιάζεται νέα βάση στο Καστέλι Πεδιάδας και ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των φονιάδων; 

Τα ερωτήματα είναι πολλά και οφείλουμε να τα απαντήσουμε ! 

Η κυβέρνηση όχι μόνο παραχωρεί και μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο, αλλά και η ίδια εμπλέκεται  στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ. Είναι αναγνωρισμένος και αναβαθμισμένος ο ρόλος του ελληνικού πολεμικού στόλου και αναμένεται να πλαισιωθεί με αγορά κι άλλων πλοίων. Οι στενές σχέσεις της χώρας με το φασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας και τα  τρίγωνα Ελλάδα -Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος- Αίγυπτος, η επίσημη εκπροσώπηση του φασιστικού καθεστώτος της Αιγύπτου από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Κατάρ, μόνο εφησυχασμό δεν πρέπει να προκαλεί. Η αστική τάξη της χώρας γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη για το λαό μας . Η ιμπεριαλιστική εξάρτηση βαθαίνει και οι τυχοδιωκτικές της επιλογές εγκυμονούν ακόμη και πολεμικούς κινδύνους. Τα προβλήματα και οι διαφορές με την αστική τάξη της Τουρκίας οξύνονται, ενώ η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και στη Μέση Ανατολή μυρίζει μπαρούτι. Παράλληλα με όλα αυτά   όλο και πληθαίνουν οι φωνές (π.χ Μάζης) που συμβουλεύουν, ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας και να  «πείσουμε» τους ιμπεριαλιστές, ότι τα «συμφέροντα μας» πλησιάζουν τα δικά τους και να σταματήσουμε «να έχουμε ιδεοληψίες». Όλα αυτά σε μια περίοδο που όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις  στη Συρία  οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, το  δολοφονικό κράτος του Ισραήλ αλλά και η Σ. Αραβία  ενισχύονται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ με εξοπλισμό δισεκατομμυρίων και η αναθέρμανση της κατάστασης στα Βαλκάνια είναι πολύ ανησυχητική.

Αυτή η κατάσταση, που είναι επικίνδυνη, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί απ’ τη μεριά του λαού όσο δύσκολη κι αν φαντάζει. Γιατί η υπεράσπιση της ειρήνης και της φιλίας με τους γειτονικούς λαούς είναι υπόθεση της εργατικής τάξης , της νεολαίας και του λαού  και όχι της κυβέρνησης της σημερινής ή της επόμενης. Χρειάζεται να παρθούν πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στη συσπείρωση πλατιών λαϊκών δυνάμεων στην κατεύθυνση αντίστασης στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο τν φονιάδων, που θα ανοίγει το δρόμο για να δημιουργηθεί ένα κίνημα ενάντια στις ξένες βάσεις. Κόντρα στο κλίμα της υποταγής και της   ξενοδουλείας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν  κυβέρνηση, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και μια σειρά κολαούζοι του συστήματος. Ένα κίνημα που δεν θα έχει επετειακό χαρακτήρα, αλλά θα είναι σε άμεση αλληλοτροφοδότηση με τους αγώνες του   κόσμου της δουλειάς και της καθημερινής βιοπάλης για τη ζωή. Ένα κίνημα που απαιτεί  τη συμπόρευση και τη κοινή δράση κάθε συλλογικότητας και αγωνιστή που αντιλαμβάνεται  την  επικινδυνότητα των ραγδαίων εξελίξεων, τον αναβαθμισμένο ρόλο της Σούδας και το βρώμικο ρόλο που   θέλει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Μια συμπόρευση που θα ευνοεί τη μαζική κίνηση και εμπλοκή του λαού στο πρόβλημα. 

Γιατί τις βάσεις μπορεί να τις διώξει μόνο η πάλη του λαού.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook