O Ψηλορείτης, το φαράγγι της Σαμαριάς και πολλές άλλες τοποθεσίες της χώρας μας μπορούν να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αν υπάρξουν σωστή οργάνωση και υποδομές.

Η περιοχή του Ψηλορείτη,  αλλά και περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, όπως το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, , ο Βουραϊκός ποταμός στον Χελμό και ο δρυμός Βίκου – Αώου συνιστούν επισήμως γεωπάρκα, ενταγμένα στο δίκτυο των ευρωπαϊκών πάρκων όπως έχουν καταγραφεί από την UNESCO.

Χιλιάδες επισκέπτες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα « Έθνος» ταξιδεύουν ανά τον κόσμο για να θαυμάσουν τα σπάνια γεωλογικά μνημεία που καλλιτέχνησε η φύση, να αναπτύξουν δραστηριότητες στο περιβάλλον τους και να ενισχύσουν παράλληλα την οικονομία των τοπικών κοινωνιών.

Γεωτουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης

Ο γεωτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που, παρότι στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, έχει εισαχθεί δυναμικά τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πλέον συνιστά μια νέα πρόκληση τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα μας, οι οποία παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης, αφού χαρακτηρίζεται από πανέμορφες τοποθεσίες και γεωλογικά \”θαύματα\”.
Αυτό που απαιτείται είναι η σωστή οργάνωση, η εγκατάσταση κατάλληλων υποδομών, η θέσπιση φορέων διαχείρισης και η συστηματική ενασχόληση των αρμόδιων υπηρεσιών.

\”Στο πάρκο του Ψηλορείτη αλλά και στο απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης υπάρχει έντυπο υλικό που ενισχύει τους περιηγητές, έχουν τοποθετηθεί επεξηγηματικές πινακίδες, εργάζεται ενημερωμένο προσωπικό και έχουν χαραχθεί πεζοπορικά και ποδηλατικά μονοπάτια, στα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να κινηθεί χωρίς πρόβλημα.

Παράλληλα, λειτουργούν βοηθητικές υποδομές\”, εξηγεί στην εφημερίδα ο κ. Σπύρος Σταρίδας, μελετητής γεωλογικών και περιβαλλοντικών εφαρμογών στην Κρήτη.

\”Αλλωστε για να ενταχθεί μια περιοχή στο δίκτυο των ευρωπαϊκών γεωπάρκων (www.europeangeoparks.org) θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς το γεωλογικό της ενδιαφέρον, ως προς την έκτασή της και την οργάνωση που την περιβάλλει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook