Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας αρνητική την προοπτική της εξυπηρέτησης του μακροπρόθεσμου χρέους της χώρας, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα BBB+.

"Θεωρούμε ότι η κατάσταση των δημοσιονομικών της κυπριακής κυβέρνησης δεν είναι πλέον βιώσιμη" ανέφερε η Standard & Poor's. "Λόγω της αποχώρησης του μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού ΔΗΚΟ, η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται, κατά τη γνώμη μας, σε ασθενέστερη θέση σε ό,τι αφορά την προώθηση κατεπειγόντων δημοσιονομικών μέτρων στη βουλή" ανέφερε ανακοινωθέν της S&P's.

Ο οίκος έθεσε την Κύπρο, όπως δημοσιεύει η express.gr, υπό κατάσταση παρακολούθησης, CreditWatch όπως την αποκαλεί, κάνοντας λόγο περί αρνητικών επιπλοκών.

Ο Moody's υποβάθμισε την Κύπρο την 27η Ιουλίου σε Baa1, ενώ ο Fitch σε BBB την 10η Αυγούστου, μια βαθμίδα κάτω από τους ομόλόγους του.

Ο οίκος Fitch εκτίμησε ότι η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.