Ο γεωτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που, παρότι στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, έχει εισαχθεί δυναμικά τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Χιλιάδες επισκέπτες ταξιδεύουν ανά τον κόσμο για να θαυμάσουν τα σπάνια γεωλογικά μνημεία που καλλιτέχνησε η φύση, να αναπτύξουν δραστηριότητες στο περιβάλλον τους και να ενισχύσουν παράλληλα την οικονομία των τοπικών κοινωνιών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πλέον συνιστά μια νέα πρόκληση τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα μας, οι οποία παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης, αφού χαρακτηρίζεται από πανέμορφες τοποθεσίες και γεωλογικά «θαύματα». Αυτό που απαιτείται είναι η σωστή οργάνωση, η εγκατάσταση κατάλληλων υποδομών, η θέσπιση φορέων διαχείρισης και η συστηματική ενασχόληση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, η περιοχή του Ψηλορείτη, ο Βουραϊκός ποταμός στον Χελμό και ο δρυμός Βίκου – Αώου συνιστούν επισήμως γεωπάρκα, ενταγμένα στο δίκτυο των ευρωπαϊκών πάρκων όπως έχουν καταγραφεί από την UNESCO. «Στο πάρκο του Ψηλορείτη αλλά και στο απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης υπάρχει έντυπο υλικό που ενισχύει τους περιηγητές, έχουν τοποθετηθεί επεξηγηματικές πινακίδες, εργάζεται ενημερωμένο προσωπικό και έχουν χαραχθεί πεζοπορικά και ποδηλατικά μονοπάτια, στα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να κινηθεί χωρίς πρόβλημα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η \”Ημερησία\”, λειτουργούν βοηθητικές υποδομές», εξηγεί ο κ. Σπύρος Σταρίδας, μελετητής γεωλογικών και περιβαλλοντικών εφαρμογών στην Κρήτη. «Αλλωστε για να ενταχθεί μια περιοχή στο δίκτυο των ευρωπαϊκών γεωπάρκων (www.europeangeoparks.org) θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς το γεωλογικό της ενδιαφέρον, ως προς την έκτασή της και την οργάνωση που την περιβάλλει.

Οταν εντάσσεται, κερδίζει παγκόσμια προβολή και οικονομικό όφελος τόσο άμεσο από τη λειτουργία των γεωπάρκων, όσο και έμμεσο από επιχειρήσεις που είναι δυνατό να εγκατασταθούν στο εσωτερικό τους. Η αξιολόγηση των πάρκων γίνεται σταθερά κάθε 4 χρόνια», συνεχίζει. Ανας κρίσιμος παράγοντας, όπως τονίζει ο ίδιος, είναι ότι τα γεωθαύματα προωθούν την ανάπτυξη του τουρισμού σε περιοχές που δεν είναι δημοφιλείς. Πρόκειται κατά βάση για αγροτικές, δασικές εκτάσεις και ορεινά σημεία.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα ιδρύθηκε το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων (http://www.hellenicge-oparks.gr/), το οποίο μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανάδειξης των γεωτόπων Ελλάδας.

Το «Εθνος» παρουσιάζει τα τέσσερα αναγνωρισμένα γεωπάρκα της χώρας που μπορούν με την απαραίτητη ενίσχυση να μετατραπούν σε σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και μερικές από τις δεκάδες περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος στην επικράτεια που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή.

Πλεονέκτημα
Γεωλογικά πλούσια η Ελλάδα

Συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα κράτη του εξωτερικού έχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα μας στον τομέα του γεωτουρισμού, καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό τοποθεσιών που διακρίνονται για τη γεωλογική τους αξία. «Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά πλούσια χώρα σε γεωλογία λόγω της γεωγραφικής της θέσης», εξηγεί ο κ. Σταρίδας.

«Το γεγονός ότι βρίσκεται στο σημείο συνάντησης δύο λιθοσφαιρικών πλακών, με την πλάκα της Αφρικής να υποβυθίζεται κάτω από την ευρασιατική, σημαίνει ότι η γεωλογία της Ελλάδας είναι ενεργή και πολύ πλούσια. Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο θεωρείται ότι το κλίμα και τα πετρώματα της Ελλάδας είναι τέτοια που δεν ευνοούν μια εξαιρετικά εκτεταμένη βλάστηση με αποτέλεσμα η γεωλογία στην Ελλάδα να είναι ορατή, να την βλέπεις μπροστά σου.

Σε αυτό συμβάλλει και το ότι στη χώρα μας συναντώνται μεγάλες οροσειρές με μικρή βλάστηση. Οπως έχει επισημάνει ένας Γερμανός αξιολογητής, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης δεν είναι γεωλογικά ενεργές, εκεί βλέπεις παλαιές γεωμορφές όχι όμως και καινούργιες όπως εδώ, ενώ λόγω τού εκεί κλίματος η γεωλογία δεν είναι ορατή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον γεωτουρισμό επισημαίνουν την επιπλέον δυνατότητα που διαθέτει η Ελλάδα για τη δημιουργία γεωμυθολογικών διαδρομών με την αξιοποίηση γεωλογικών φαινομένων ή τόπων γεωλογικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με κάποιο μυθικό πρόσωπο ή ήρωα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook