Μέχρι και 150% φτάνει το «καπέλο» στα κυλικεία πλοίων, τρένων, σταθμών ΚΤΕΛ και αεροδρομίων όπου καφέδες, εμφιαλωμένα νερά, τοστ και σάντουιτς πωλούνται με ανώτατες τιμές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εντατικοποιεί σε αυτά τα σημεία τους ελέγχους.

Επιτήδειοι, προκειμένου να αποφύγουν την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης, εφαρμόζουν τα ακόλουθα κόλπα:

- Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη οι μονοί καφέδες, πλην του εσπρέσο, πρέπει να πωλούνται μέχρι 1,60 ευρώ. Οι καταναλωτές το αγνοούν και οι επιχειρηματίες τούς διαθέτουν καφέδες σε μεσαίες ή μεγαλύτερες συσκευασίες ανεβάζοντας τις τιμές στα 2,50 ή ακόμη και στα 3 ευρώ, ήτοι 88% πάνω.

- Τα τοστ με τυρί κανονικά θα πρέπει να έχουν ανώτατη τιμή 1,60 ευρώ, με ζαμπόν και τυρί 1,80 ευρώ. Τα σάντουιτς με τυρί έχουν ανώτατη τιμή 1,50 ευρώ, με ζαμπόν και τυρί 1,70 ευρώ. Πολλοί επιχειρηματίες φροντίζουν να έχουν λίγες ποσότητες ή τα είδη αυτά να τα κρύβουν από τις προθήκες διαθέτοντας για παράδειγμα σάντουιτς με ζαμπόν, τυρί, μαρούλι και μαγιονέζα στην τιμή των 4 ευρώ. Ετσι ο καταναλωτής το αγοράζει με... καπέλο 150%.

- Σε αεροδρόμια ή σε πλοία επίσης έχει διαπιστωθεί ότι κρύβουν τα εμφιαλωμένα νερά των 500 ml και πωλούν μόνο τα νεράκια των 750 ml, καθώς οι τελευταίες συσκευασίες έχουν ανώτατη τιμή τα 0,75 ευρώ. Οι πρώτες πωλούνται με τιμή 0,50 ευρώ.

Ημερησία