Γράφει ο Ιπποκράτης Μανουδάκης για το πως σκέφτονται ορισμένοι άνθρωποι στην πόλη των Χανίων

Με έκπληξη παρακολουθούμε απαξιωτικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούν την επερχόμενη επίσκεψη στα Χανιά ενός μύθου του παγκόσμιου μπάσκετ, του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, επίτιμου Γεν. Γραμματέα FIBA, του Προέδρου της FIBA Οράσιο Μουρατόρε και του νυν Γεν. Γραμματέα Πάτρικ Μπάουμαν στα πλαίσια της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ Νέων Ανδρών στην Κρήτη. 

Ένα τόσο σημαντικό αθλητικό γεγονός αναδεικνύει το νησί μας και προφανώς θα ωφελήσει και την τοπική οικονομία. Γιατί όμως δημιουργούνται αντιδράσεις; Η εκτίμηση μου είναι ότι τέτοιες διοργανώσεις δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά από τους θεσμικούς φορείς του τόπου μας και δυστυχώς γίνονται αντικείμενα μικροπολιτικών συγκρούσεων και κακής ενημέρωσης. 

Η Κρήτη θα μπορούσε να γίνει κορυφαίος προορισμός αθλητικού τουρισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Το κλίμα, οι φυσικές ομορφιές της, η κουλτούρα και η πασίγνωστη φιλοξενία των κατοίκων της εγγυώνται την ικανοποίηση των επισκεπτών της. 

Από την άλλη, έχει σχετική επάρκεια αθλητικών εγκαταστάσεων σε καλή κατάσταση αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική και σύμπνοια σε θέματα αθλητικού τουρισμού. Ανέκαθεν ο αθλητισμός ήταν σε τοπικό επίπεδο, και όχι μόνο, εργαλείο πελατειακής διαχείρισης. Δυστυχώς τα εμπλεκόμενα πρόσωπα από τους φορείς είναι συνήθως άσχετοι,  χωρίς αθλητική παιδεία και με απουσία κατάρτισης σε θέματα τεχνοκρατικής αντίληψης και αξιοποίησης μεγάλων αθλητικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

Στα Χανιά δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές σ’αυτό. Ο Δήμος Χανίων ανταποκρίνεται με αμηχανία και προχειρότητα στις μεγάλες αθλητικές προκλήσεις και αδυνατεί να συνδυάσει τις μεγάλες δυνατότητες της τοπικής επιχειρηματικότητας μαζί με τις κοινωνικές συμμαχίες που χρειάζονται ώστε ο τόπος μας να γίνει πεδίο μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με ωφέλεια για όλους μας. 

Το συγκεκριμένο θέμα είναι μεγάλο και απαιτεί ανοιχτά μυαλά, στρατηγική, πολιτική βούληση αλλά και εξάλειψη πελατειακών σχέσεων με σωματεία και αθλητικούς παράγοντες και παραγοντίσκους. 

Προς το παρόν ας απολαύσουμε τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ Νέων Ανδρών και να αναδείξουμε αυτό για το οποίο η Κρήτη είναι γνωστή , την φιλοξενία και την ανθρωπιά της. Για τα υπόλοιπα, να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει συνέχεια…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook