Πως ένας Συνεταιρισμός με ένα κατάστημα με 6 εργαζόμενους κατάφερε να κατακτήσει την μισή Ελλάδα

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, είχε γίνει σαφής στην Ελλάδα η τάση προς τη μείωση της ποιότητας των ειδών καθημερινής χρήσης, με την παράλληλη αύξηση της τιμής τους. 

Καθοριστικό παράγοντα σε αυτήν την διαδικασία έπαιξε το γεγονός ότι η πώληση των αγαθών γινόταν σε ολοένα και λιγότερες αλυσίδες super market οι οποίες δεν μπορούσαν να ελεγχθούν από τον καταναλωτή.

Ο καταναλωτής έχανε σταδιακά τον έλεγχο της αγοράς των πιο σημαντικών προϊόντων του νοικοκυριού του και η κατάσταση αυτή οδήγησε μία ομάδα από Χανιώτες επιχειρηματίες να ιδρύσουν το 1979 στα Χανιά τον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης αποτελούμενος από 482 ιδρυτικά μέλη. 

Ο σκοπός του Συνεταιρισμού ήταν να αλλάξει την κατάσταση προς όφελος των καταναλωτών και για τον σκοπό αυτό προχώρησε στη δημιουργία ενός πρότυπου super market που θα λειτουργούσε με βάση τις αρχές του για την προστασία των καταναλωτών.

Αρχές και αξίες που από την αρχή αποτέλεσαν την βασική φιλοσοφία για την μετέπειτα πορεία και εξέλιξη του και αποτυπώνονται σε τρία σημεία:

  • Συνεταιρισμός: «Πιστεύουμε στη συλλογικότητα»
  • Τοπικά προϊόντα: «Εκτιμάμε τα πολύτιμα δώρα του τόπου μας» 
  • Κοινωνική ευθύνη: «Στηρίζουμε τον συνάνθρωπό μας»

Με βασικό όχημα τις παραπάνω αρχές, λειτούργησε το 1979 στην οδό Ν. Επισκόπου & Μίνωος στην πόλη των Χανίων, το πρώτο κατάστημα Super Market ΣΥΝ.ΚΑ με επιφάνεια 150 τμ και 6 εργαζομένους.

Συνεχής ανάπτυξη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του

Από τότε ακολούθησε μία συνεχής ανάπτυξη του συν/σμού που επιτεύχθηκε κυρίως επειδή έμεινε πιστός στις βασικές αρχές και αξίες του, που μέσα στον χρόνο έγιναν όλο και πιο ισχυρές και συνδυάστηκαν με τις σύγχρονες αντιλήψεις της διοίκησης που κατάφερε να δώσει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων αλυσίδων SUPER MARKET με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει πρωτίστως στην αγορά των Χανίων και μετέπειτα όλης της Κρήτης.

Η συνεχής ανάπτυξη του Συνεταιρισμού τον οδήγησε το 2014 στην εξαγορά της αλυσίδας super market Βιδάλης και να προχωρήσει σε μία σημαντική επένδυση που τον έβγαλε για πρώτη φορά εκτός Κρήτης. 

Έτσι εδώ και 3 χρόνια λειτουργεί μέσω του νέου δικτύου Super Market και Cash & Carry και σε 14 νέα σημεία στην Τήνο, την Πάρο, την Κάλυμνο, τη Χίο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, την Νάξο και την Μήλο.

Το παρόν και η πορεία προς το μέλλον

Σήμερα, τα μέλη του Συνεταιρισμού αυξάνονται συνεχώς, ενώ ο ετήσιος τζίρος του Συνεταιρισμού έχει αγγίξει τα €185 εκατομμύρια ευρώ. 

Σημαντικό σημείο στην φιλοσοφία της εταιρίας είναι να θέτει τον άνθρωπο πάνω από το κέρδος και έτσι ένα μέρος των εσόδων επιστρέφεται στα 5.600 μέλη εν είδη μερίσματος, ενώ τα υπόλοιπα κέρδη επανεπενδύονται με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και εν συνεπεία της προσφοράς μεγάλης γκάμας προϊόντων σε όλο και πιο συμφέρουσες τιμές.

Συνεχής αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και δημιουργία νέων καταστημάτων

Ένα σημαντικό μέρος των κερδών επανεπενδύονται στα νέα καταστήματα και χρησιμοποιούνται για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των παλαιών.

Τα δύο πρόσφατα αποκτήματα της αλυσίδας στην Κρήτη βρίσκονται στο Ρέθυμνο, όπου τον περασμένο Δεκέμβριο ο Συνεταιρισμός εγκαινίασε ένα νέο σύγχρονο κατάστημα στην οδό Σταμαθιουδάκη έκτασης 2.000τ.μ. ενώ το Σάββατο 3 Ιουνίου άνοιξε τις πόρτες του το πέμπτο κατά σειρά κατάστημα στην οδό Καποδιστρίου.

Τον Ιούνιο εγκαινίασε ένα ακόμα ιδιόκτητο κατάστημα 1.500τμ στο νησί της Τήνου που διαθέτει και parking των 50 θέσεων.

Παράλληλα συνεχίζεται η ανακαίνιση των υπαρχόντων καταστημάτων του ΣΥΝ.ΚΑ.  Τον περασμένο Μαϊο εγκαινιάστηκε το κατάστημα στο Καστέλι Κισάμου, ενώ στα τέλη Ιουνίου ολοκληρώθηκε και η ανακαίνιση του καταστήματος στην τουριστική περιοχή του Κολυμβαρίου.

Τα 52 καταστήματα του ΣΥΝ.ΚΑ συνεχώς αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται, ώστε οι χώροι και οι παροχές προς τους πελάτες να δημιουργούν ένα ευχάριστο συναίσθημα και δείχνουν μία επιχείρηση ανθρώπινη και προσανατολισμένη στην κοινωνία

Οι περισσότεροι από τους 1.000 εργαζόμενους στα ΣΥΝ.ΚΑ δεν είναι απλά υπάλληλοι, είναι και μέτοχοι. Τα καταστήματα που δουλεύουν είναι και δικά τους. Η 4ωρη εργασία είναι ελαχιστοποιημένη και οι αμοιβές των εργαζόμενων είναι από τις υψηλότερες στον κλάδο. 

Φροντίζουν με χαμόγελο και ευχάριστη διάθεση για το καθημερινό τραπέζι της Κρητικής οικογένειας και μεταδίδουν την χαρά του να στηρίζεις τον τόπο σου και να τιμάς την καταγωγή σου

Και τα ΣΥΝ.ΚΑ τιμούν την καταγωγή τους αφού πάνω από 500 αγρότες και 600 κτηνοτρόφοι αποτελούν βασικούς προμηθευτές των καταστημάτων, ενώ 70.000 κωδικοί τοπικών προϊόντων βρίσκονται στα ράφια τους.

Σημαντική η προσφορά στην κοινωνία

Από την φιλοσοφία της εταιρίας δεν λείπει όμως και η στήριξη προς τον συνάνθρωπο. Και αυτό το έχει αποδείξει έμπρακτα αφού στα 37 χρόνια λειτουργίας της βρίσκεται δίπλα σε όσους χρειάζονται βοήθεια και έχει ενισχύσει ιδρύματα, σωματεία και κοινωνικούς φορείς με περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ.
  
Η καταξίωση και η εξέλιξη των ΣΥΝ.ΚΑ δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την στήριξη του κόσμου, η οποία επετεύχθη από την αγάπη που σε κάνει να θες να προσφέρεις πάντα το καλύτερο, ενώ η πορεία μέχρι σήμερα θα ήταν πιο δύσκολή αν δεν υπήρχε η πίστη ότι τα προϊόντα του τόπου μας είναι από τα πιο ποιοτικά, αναγνωρίσιμα και αναμφισβήτητα από τα καλύτερα στον κόσμο. 

Η ιστορία του Συνεταιρισμού, που είναι εμπνευσμένος από τις αξίες της ελληνικής οικογένειας και τα πολύτιμα δώρα της γης και του τόπου μας, αποδεικνύει περίτρανα ότι η προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή ανταμείβεται και η ευθύνη που έχει στο να παρέχει τα καλύτερα δυνατά προϊόντα στις πιο συμφέρουσες τιμές αποτελεί την κινητήριος δύναμη για να συνεχίσει στο μέλλον, προσηλωμένο πάντα στις ίδιες αρχές που ξεκίνησε το 1979.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook