Στάση εργασίας πραγματοποιεί το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ την Παρασκευή 7 Ιουλίου, την ώρα των εγκαινίων του γραμμικού επιταχυντή.

Στην ανακοίνωση του σωματείου αναφέρεται:

“ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΘΩΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ -ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ- ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΠαΓΝΗ πρόσφατα έλαβε πρόσκληση να παραβρεθεί στα εγκαίνια έναρξης λειτουργίας ιατροτεχνολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου μας τη Παρασκευή 07/07.  

Είναι φανερό ότι το τελευταίο διάστημα και μετά  το 4ο μνημόνιο, που συμπλήρωσε τα προηγούμενα με ακόμα πιο σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση του ΠαΓΝΗ επιχειρούν με επικοινωνιακά τρικ και αντίστοιχες φιέστες να δώσουν την εικόνα της σταθεροποίησης του συστήματος υγείας, ακόμα ίσως και της βελτίωσης του όπως ισχυρίζονται συχνά οι υπουργοί και τα αντίστοιχα στελέχη.

Δυστυχώς η καθημερινή σκληρή εικόνα των νοσοκομείων μας τους διαψεύδει πανηγυρικά, ενώ ακόμα και η εγκατάσταση του σύγχρονου γραμμικού επιταχυντή που αναμφίβολα θα προσφέρει στους χιλιάδες καρκινοπαθείς της Κρήτης, δεν είναι προϊόν επένδυσης των δισεκατομμυρίων της σκληρής φορολόγησης του ελληνικού λαού, αλλά αποτελεί αγορά με χρήματα «φιλανθρωπίας» ενός από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας μας.

Είναι σαφές ότι διαχρονικό αίτημα του σωματείου μας και των ασθενών πρέπει να είναι η αντικατάσταση των  παλιών μηχανημάτων με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει, μόνο με παρέμβαση του κράτους.

Έχει αποδειχθεί ότι πολλές φορές οι δωρεές δεν γίνονται βάσει αγνών προθέσεων αλλά προσβλέπουν ότι η ανάπτυξη των νοσοκομείων θα εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά σχέδια διάφορων ιδιωτικών ιδρυμάτων και ομίλων, ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ και στην προσέλκυση ασθενών-πελατών με κίνητρο το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών για Υγεία και Πρόνοια.

Είναι λοιπόν κοροϊδία να ισχυρίζεται η διοίκηση, το υπουργείο και η ΔΥΠΕ ότι θα συνεχίσει  απρόσκοπτα να βελτιώνει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους ασθενείς την ίδια ώρα που όλα αρχίζουν και τελειώνουν με το σλόγκαν της ανταποδοτικότητας, του κόστους, της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης (στα οποία παίρνουν άριστα) και της αύξησης των κερδών για το νοσοκομείο-επιχείρηση.

Είναι κοροϊδία επίσης να ονομάζει βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τις τεράστιες λίστες αναμονής σε τακτικά ιατρεία, σε χειρουργεία, τις πληρωμές στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, τα ράντζα  και τόσα άλλα.

Αποτελεί πρόκληση να εγκαινιάζονται υγειονομικές δομές, ακόμα και με αυτές τις προϋποθέσεις, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία τους με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Για να λειτουργήσει μια τόσο σημαντική τεχνολογική υποδομή όπως ο γραμμικός επιταχυντής χρειάζεται μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό και όχι μετακινούμενο από άλλα τμήματα, ή προσωπικό που θα πληρώνεται με μπλοκάκι από τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία όπως σκέφτεται να πράξει η διοίκηση.

Ήδη το τμήμα από το οποίο καλείται προσωπικό να μετακινηθεί (ακτινολογικό), λειτουργεί με κατά πολύ λιγότερους εργαζομένους από τις ανάγκες του. Αποτέλεσμα αυτού είναι κάποιες σημαντικές εξετάσεις να μη γίνονται καθημερινά (μαστογραφίες 4 φορές την εβδομάδα, DEXA και πανοραμικές 3 φορές την εβδομάδα) ενώ ήδη η υπηρεσία χρωστάει 300 μέρες ρεπό σε εργαζομένους και οι άδειες του 2016 ξεχρεώνονται μέχρι και σήμερα (δηλαδή Ιούλιο του 2017).

Είναι πρόκληση με δεδομένα τόσα κενά στα νοσοκομεία σήμερα να υπάρχουν εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης, εργαζόμενοι που δεν δικαιούνται άδειες (αναρρωτικές, κανονικές), σπουδαστές του ΟΑΕΔ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ τους και δουλεύουν σε μεσαιωνικές συνθήκες. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ φτάνουν τους 300 μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 3 χρόνια ήρθαν 72 μόνιμοι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών και αποχώρησαν 121, όταν οι κενές οργανικές θέσεις με τους ξεπερασμένους ήδη οργανισμούς είναι τουλάχιστον 650.

Δεν μπορεί να κρυφτεί η κοροϊδία όταν λείπουν απαραίτητα μηχανήματα PETC –CAN ή όταν το μηχάνημα βραχυθεραπείας που έχει χαλάσει εδώ και 3 χρόνια αναγκάζει πολλούς ασθενείς να ταξιδεύουν ως την Αθήνα.

 Όπως φαίνεται απ’ όλα τα παραπάνω αυτοδιαψεύδεται η διοίκησή του νοσοκομείου όταν λέει ότι η χρηματοδότηση είναι ικανοποιητική και την ίδια ώρα περιμένει από μεγάλους χορηγούς ή «φιλάνθρωπους» να πετάξουν κανένα ψίχουλο από τα τεράστια κέρδη τους.

Αποτελεί κοροϊδία να εγκαινιάζεται νέο σύστημα ψύξης – θέρμανσης και μέχρι την Κυριακή 2/7 σε πολλούς χώρους του νοσοκομείου δεν λειτουργούσε  ο κλιματισμός (π.χ. νευρολογική, ψυχιατρική κλινική κ.τ.λ ).

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΠαΓΝΗ καλεί τους ασθενείς και τους εργαζομένους να μην εξαπατηθούν από την προσπάθεια που εντείνεται από την πλευρά της κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι δήθεν στηρίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η κυβέρνηση επιδιώκει από τη μια να υλοποιεί αποτελεσματικά τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, για άγριες περικοπές στην Υγεία και τη φαρμακευτική περίθαλψη, και από την άλλη να παραπλανά τους ασθενείς και τους υγειονομικούς ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική είναι δήθεν για το καλό τους, άρα πρέπει όχι μόνο να μην εμποδιστεί αλλά να επιβραβευτεί και από πάνω.

Στον αντίποδα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, το σωματείο εργαζομένων του ΠαΓΝΗ διεκδικεί την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, σύγχρονου, πλήρως στελεχωμένου με μόνιμους υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, για όλους,  χωρίς πλαφόν και περικοπές.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου και ενώ θα διεξάγεται η φιέστα των εγκαινίων, το σωματείο μας πραγματοποιεί 2ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11:00 πμ έως 13:00 μμ, με συγκέντρωση και συνέντευξη τύπου στις 11:00 πμ στο σαλόνι του νοσοκομείου για να παρουσιάσει τη πραγματική εικόνα και να καλέσει το σύνολο των εργαζομένων σε κοινό αγώνα για την υγεία που μας αξίζει”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook