Το Υπουργείο Πολιτισμού, Με βάση το Πόρισμα της Αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Ζητά από το Πολυτεχνείο Κρήτης την Άμεση Εκτέλεση Τεχνικών Εργασιών στο Υπό Διερεύνηση Χαρακτηρισμού ως Μνημείου & Υπό Παράνομη Κατάληψη Κτίριο της Μεραρχίας Κρητών, ωστε να Αρθούν οι Ετοιμορροπίες & για να είναι Ασφαλείς οι Διερχόμενοι και Εισερχόμενοι στο Κτίριο

Όπως επισήμανε ο κ. Διγαλάκης σήμερα σε συνέντευξη τύπου, το Π.Κ έλαβε έγγραφο της υπηρεσίας νεότερων μνημείων και τεχνικών έργων Κρήτης στο οποίο κοινοποιήθηκε το πόρισμα της επιτροπής σχετικά με την ετοιμορροπία του κτιρίου της Μεραρχίας Κρητών.

Με βάση το πόρισμα λοιπόν, το Πολυτεχνείο Κρήτης καλείτε να προβεί σε άμεση εκτέλεση εργασιών στο υπό διερεύνηση χαρακτηρισμού μνημείο και υπό κατάληψη κτίριο της Μεραρχίας, προκειμένου να αρθούν οι ετοιμορροπίες και το κτίριο να πάψει να θεωρείται επικίνδυνο.

Μάλιστα, από την επιτροπή επισημαίνεται ότι σε περίπτωση σεισμού θα υπάρχουν συνέπειες απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες.

Ο κ.Διγαλάκης ανέφερε, ότι στο συγκεκριμένο έγγραφο γίνεται αναφορά σε παρεμβάσεις από τους καταληψίες στο κτίριο οι οποίες έχουν επιφέρει βλάβη στην όψη και έχουν επιβαρύνει το κτίριο. 

“Παρόλο που η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης εγκαίρως από το 2009 έχει προειδοποιήσει για τις σημαντικές απειλές σε σχέση με την ασφάλεια και προστασία του ιστορικού κτιρίου της πόλης των Χανίων, με καθυστέρηση οκτώ χρόνων το Υπουργείο Πολιτισμού έρχεται με επιτακτικό μάλιστα τρόπο να ζητήσει από το ίδρυμα, ως νόμιμο ιδιοκτήτη, την άμεση παρέμβασή του. Από το Δημόσιο Ίδρυμα τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι έχουμε ήδη αναλάβει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις ευθύνες που μας αναλογούν για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τη διάσωση του ιστορικού μνημείου, μέσω της διαγωνιστικής εξασφάλισης από μισθωτή-επενδυτή χρηματοδότησης €18 εκατομμυρίων για τις αναγκαίες αναστηλωτικές εργασίες. Απαιτούμε την άμεση εκκένωση του ιστορικού κτιρίου από όσους με κίνδυνο της ζωής τους & παρανόμως το βλάπτουν και έχουμε ενημερώσει σχετικά και εγγράφως όλες τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας. “

“Οι ευθύνες μας αφορούν την ασφάλεια των κατοίκων και την προάσπιση του μνημείου. Απαιτούμε την άμεση εκκένωση του κτιρίου, καλώ τους καταληψίες να εξέλθουν άμεσα από το κτίριο, τόσο για την διαφύλαξη της ζωής τους όσο και για την διατήρηση του μνημείου. Παράλληλα, από την στιγμή που το πόρισμα αυτό έχει κατατεθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης, οι ευθύνες μεταφέρονται στο Πολυτεχνείο, στη συνέχεια στον Πρύτανη του ιδρύματος.Εγώ έχω ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές για την κατάσταση και να ζητήσω την εκκένωση του κτιρίου προκειμένου να εκτελέσουμε τις απαραίτητες εργασίες.”

Ο κ.Διγαλάκης έκανε γνωστό ότι αν οι καταληψίες δεν φύγουν ειρηνικά και αυτοβούλως, τότε το Πολυτεχνείο Κρήτης θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που ενδεχομένως αυτό συμπεριλαμβάνει και την αστυνομία.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στα κτίρια του Πολυτεχνείου ο κ.Διγαλάκης έκανε γνωστό ότι οι ζημιές είναι μεγάλες και είναι πολυδάπανα, δαπάνες οι οποίες θα καλυφθούν από τον μισθωτή των κτιρίων καθώς το ” Πολυτεχνείο Κρήτης δεν έχει χρήματα.”

Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ τα σχετικά έγγραφα 

Στο συνημμένο τεχνικό της πόρισμα, η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, παρ’ όλο που ευτυχώς δεν κρίνει κατεδαφιστέο το κτίριο της πρώην Μεραρχίας, προτείνει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ως νόμιμο ιδιοκτήτη, την άμεση εκτέλεση των παρακάτω εργασιών με σκοπό την άρση των ετοιμορροπιών και την ασφάλεια διερχομένων και εισερχομένων στο κτήριο:

1. Άμεση στερέωση του έτοιμου προς αποκόλληση τμήματος του γείσου της βορειανατολικής πλευράς της στέγης.

2. Απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων των όψεων και ιδιαίτερα της βόρειας, όπως της χρωματικής επιφάνειας , των επιχρισμάτων, των μεταλλικών στοιχείων, των κεραμιδιών της στέγης κ.α.

3. Καθαρισμό του αποσαθρωμένου κονιάματος της νότιας όψης του κτηρίου και αποκατάσταση των επιχρισμάτων που έχουν καθαιρεθεί.

4. Απομάκρυνση της συκιάς από τον τοίχο της νότιας όψης.

5. Αποκατάσταση με ειδικό επισκευαστικό τσιμεντοκονίαμα των οπών της πυρηνοληψίας στα στοιχεία του Ο/Σ του υπογείου.

 

Ο προϊστάμενος τεχνικής υπηρεσίας Πολυτεχνείου για το κτίριο Μεραρχίας, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει άμεση παρέμβαση στη στατικότατα του κτιρίου. Ακόμα, να ενισχυθεί η τοιχοποιία καθώς και η στέγη του κτιρίου.

Εξωτερικά πρέπει να αποκατασταθούν διάφορες ανθρώπινες παρεμβάσεις, έτσι ώστε το κτίριο να λειτουργήσει με ασφάλεια.

“Οι εργασίες είναι εκτεταμένες και απαιτείται να υπάρχει εξειδικευμένο συνεργείο και φυσικά πρέπει να είναι κενό. Πρέπει να απομονωθεί σαν κτρίο με την έννοια εργοταξιακού χώρου.” 

Δείτε ΕΔΩ φωτογραφίες από επικίνδυνα σημεία των κτιρίων, όπως έχουν αξιολογηθεί

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook