Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας, στο επίκεντρο της συνάντησης των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, στην Ουάσινγκτον

Τη βούληση για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ εξέφρασαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ (Joseph F. Dunford), κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Ουάσινγκτον.
 
Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι δυνατότητες επαύξησης των συνεκπαιδεύσεων ανάμεσα στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και στις ειδικές επιχειρήσεις των δύο χωρών, προώθησης των δράσεων του κέντρου εκπαίδευσης ναυτικής αποτροπής και ενδυνάμωσης της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.
 
Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας, επισήμανε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό εταίρο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
 
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ ο κ. Αποστολάκης έθεσε το θέμα της συνεχούς παραβατικής συμπεριφοράς που επιδεικνύουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.
 
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε, επίσης, με τον αναπληρωτή βοηθό γραμματέα Άμυνας για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Τόμας Γκόφφους (Deputy Assistant Secretary of Defence for Europe and NATO, Thomas W. Goffus).
 
Ο κ. Αποστολάκης μετέβη στις ΗΠΑ προκειμένου να συμματάσχει στη 2η Διάσκεψη του ΟΗΕ σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ με αντικείμενο τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, σήμερα και αύριο.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Tην Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής και έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα εξετάσθηκαν και οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης αυτής.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, εξετάσθηκαν:

Η επαύξηση των συνεκπαιδεύσεων στους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και στις ειδικές επιχειρήσεις.
Η προώθηση των δράσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής.
Η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε:

Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.

Ο General Joseph F. Dunford US Marine Corps, από την πλευρά του, τόνισε:

Τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας.
Το γεγονός ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σημαντικότατο εταίρο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας και για εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Deputy Assistant Secretary of Defence for Europe and NATO, Mr. Thomas W. Goffus, με τον οποίον συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πρέσβυ της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Χάρη Λαλάκο, καθώς και με προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο υπηρετεί στην περιοχή της Ουάσινγκτον.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook