Βασιλική επιτροπή στην Ιορδανία ενέκρινε «ιστορικής σημασίας» συνταγματικές τροπολογίες που θεσμοθετούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μεταφέρουν μέρος της εξουσίας από τον βασιλιά στο Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα Β\’.

Σύμφωνα με τον Ιορδανό μονάρχη, οι τροπολογίες προβλέπουν τη σύσταση συνταγματικού δικαστηρίου, την επίβλεψη των γενικών εκλογών από ανεξάρτητη επιτροπή και τη δίκη υπουργών της κυβέρνησης σε πολιτικά δικαστήρια.

Ανοίγει επίσης ο δρόμος για την εκλογή ως πρωθυπουργού προσώπου που θα έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου. Μέχρι σήμερα διορίζεται από τον μονάρχη.

Ο Αμπντάλα υποστήριξε ότι οι τροπολογίες αυτές θα φέρουν «μεγαλύτερη ισορροπία» ανάμεσα στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία.

«Η Ιορδανία βρίσκεται στο κατώφλι μιας ιστορικής εποχής. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει προς το μέλλον με κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα βασίζονται στην ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή και στη διάκριση των εξουσιών», υπογράμμισε.

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο μέσα σε ένα μήνα.

Η βασιλική επιτροπή συστήθηκε πριν από τέσσερις μήνες, όταν κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις των Ιορδανών κατά του καθεστώτος, στον απόηχο των λαϊκών εξεγέρσεων στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Ωστόσο, αντίθετα με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η γειτονική Συρία, οι διαμαρτυρίες ήταν γενικά περιορισμένες, αν και δεν έλειψαν κάποια περιστατικά βίας.

Πάντως, η πλειοψηφία του πληθυσμού, που είναι παλαιστινιακής καταγωγής, εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο σε μικρότερο βαθμό από τους εκπροσώπους φυλών που κατά παράδοση στηρίζουν το μονάρχη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook