Το Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής Κρήτης ( http://hep.physics.uoc.gr/ ) διοργανώνει από 10 έως και 16 Ιουλίου  2017, Διεθνές Συνέδριο, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην θεωρία των υπερχορδών. 

Γνωστοί Φυσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα βρεθούν στο συνεδριακό κέντρο της  Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, (Κολυμπάρι Χανίων), όπου και θα παρουσιάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις και θα συζητήσουν τους νέους δρόμους που ανοίγονται στο μέλλον. 

Το Συνέδριο αποτελεί συνέχεια ποικίλων συνεδριακών δραστηριοτήτων που άρχισαν το 2001 και πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Το στηρίζουν το Abdus Salam International Center of Theoretical Physics, (Trieste, Italy), η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, το Institute of Advanced Study, (Princeton,  USA),  το Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής Κρήτης το INFN (Italy), το CERN  και το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians του Μονάχου.

Η θεωρία των υπερχορδών δίνει την πιο εξελιγμένη μορφή θεωρίας κβαντικής βαρύτητας και φιλοδοξεί να προσφέρει ένα πλαίσιο ενοποίησης όλων των αλληλεπιδράσεων. Πιο συγκεκριμένα, ενοποιεί τη βαρύτητα με την κβαντική μηχανική και προσφέρει μια καινούργια οπτική  (και λύση) στα προβλήματα των μελανών οπών και της απώλειας πληροφορίας λόγω της ακτινοβολίας  Hawking. Η θεωρία των υπερχορδών έχει αποδειχθεί  «θησαυρός»  για τα μοντέρνα μαθηματικά, μια και έχει εμπνεύσει καινούργιες  κατευθύνσεις, αναγκαίες για την μελέτη και κατανόηση της θεωρίας.

Αντίθετα με τους ισχυρισμούς ότι η θεωρία στερείται επαφής με το πείραμα, η θεωρία των υπερχορδών έχει δημιουργήσει πρόσφατα αρκετούς διαύλους προς τα φυσικά φαινόμενα σε κατευθύνσεις που μέχρι τώρα δεν ήταν αναμενόμενες. Στο κέντρο αυτών των εξελίξεων βρίσκεται η αντιστοιχία θεωρίας  χορδών και θεωριών κβαντικής θεωρίας πεδίου, η οποία έδωσε καινούργια εργαλεία για την κατανόηση των κβαντικών θεωριών πεδίου με ισχυρή σύζευξη, καθώς και για την κατανόηση των μυστικών της κβαντικής βαρύτητας και των παραδόξων των μελανών οπών.

Τέτοιες τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα σαν το κύριο εργαλείο για την κατανόηση μιας καινούργιας μορφής ύλης, του πλάσματος από γκλουόνια και κουάρξ  (ΠΓΚ). Αυτή η μορφή της ύλης, που γέμιζε το σύμπαν στα πρώτα δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά από την μεγάλη έκρηξη, δημιουργήθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά κάτω από ελεγχόμενες  συνθήκες στο εργαστήριο.  Πειράματα στον επιταχυντή βαρέων ιόντων του Brookhaven,  RHIC, έδειξαν  για πρώτη φορά το 2004, ενδείξεις για την δημιουργία του ΠΓΚ. Ταυτόχρονα,  έκαναν προφανές ότι οι θεωρητικές μέθοδοι ανάλυσης της Κβαντικής Χρωμοδυναμικής, θεωρίας  που γνωρίζουμε ότι περιγράφει τις ισχυρές αλληλεπιδράσεις, ήταν ανίκανες να περιγράψουν τις ισχυρές αλληλεπιδράσεις του  ρευστού  ΠΓΚ. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πειράματα δείχνουν ότι το ΠΓΚ είναι το πιο «ιδανικό»  από όλα τα ρευστά που έχουν παρατηρηθεί στην φύση μέχρι τώρα.

Τα πρόσφατα πειράματα βαρέων ιόντων στο CERN έχουν επιβεβαιώσει την Φυσική που βρέθηκε στο RHIC, και δίνουν πλέον την ευκαιρία να μελετηθούν στο εργαστήριο μικροσκοπικές μελανές οπές, μια άλλης βαρύτητας, αυτής των ισχυρών αλληλεπιδράσεων.    

Μία αναπάντεχη πρόσφατη εξέλιξη είναι η κατανόηση του κβαντικού χάους και η διαπίστωση ότι οι μελανές οπές είναι τα πιο χαοτικά συστήματα στην φύση.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο και το Πρόγραμμα υπάρχουν στην ιστοσελίδα     http://hep.physics.uoc.gr/mideast9/index.html 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook