Τι κοινό έχουν έξι μεγαλογιατροί, ένας αστρολόγος, ένας κομμωτής, μια τεχνική εταιρεία, ένα σούπερ μάρκετ και ένα τουριστικό γραφείο;

Πιάστηκαν όλοι τους στα δίχτυα του ΣΔΟΕ, με συνολικές καταθέσεις άνω των 70 εκατ. ευρώ τις οποίες δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην Εφορία. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δεν είχαν εμφανίσει ούτε ένα ευρώ στη φορολογική τους δήλωση.

Όπως εξηγεί σε σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Τα Νέα», το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει εισβάλει στα άδυτα των τραπεζικών λογαριασμών 2.000 μεγαλοκαταθετών και τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά.

Στην κορυφή της λίστας των μεγαλοκαταθετών οι οποίοι έχουν πιαστεί ήδη στα δίχτυα του πόθεν έσχες, καθώς οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τους παραπάνω από παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους, βρίσκονται έξι γιατροί που δήλωσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια εισόδημα 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά στις καταθέσεις τους βρέθηκαν κρυμμένα άλλα 11 εκατ. ευρώ.

«Με βάση τις καταθέσεις τους θα έπρεπε να έχουν δηλώσει παραπάνω από 17 εκατ. ευρώ, τα 11 εκατ. ευρώ είναι αγνώστου προελεύσεως» αναφέρει πηγή του ΣΔΟΕ στην εφημερίδα.

Η λίστα συμπληρώνεται από έναν αστρολόγο ο οποίος ενώ είχε τραπεζικές καταθέσεις άνω των 4 εκατ. ευρώ δεν είχε δηλώσει ούτε ένα ευρώ στην Εφορία, έναν κομμωτή με «άνοιγμα» δήλωσης-κατάθεσης 1,5 εκατ. ευρώ, μια τεχνική εταιρεία οι ιδιοκτήτες της οποίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις 16 εκατ. ευρώ, αλλά και μεγάλο σούπερ μάρκετ με καταθέσεις 35 εκατ. ευρώ, τα οποία ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να δικαιολογήσει όταν αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις του.

Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου και είναι ενδεικτικές του κρυμμένου πλούτου και της φοροδιαφυγής που συντελούνταν επί χρόνια.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, υπό τις οδηγίες του εισαγγελέα Ι.Διώτη, έχοντας στη φαρέτρα του και το όπλο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου με διαδικασίες εξπρές, αποδύεται σε φοροκυνηγητό μεγαλοκαταθετών που σκοντάφτουν στο πόθεν έσχες, αρχίζοντας από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε συνεργασία μάλιστα με μεγάλη ελληνική τράπεζα, η οποία προχωρά στη δημιουργία ειδικού τμήματος, σύντομα θα έχει online διασύνδεση με τους λογαριασμούς που θεωρεί σκόπιμο να ανοίξουν, αφού θα έχει εντοπίσει ευρήματα που δημιουργούν βάσιμες υποψίες φοροδιαφυγής.

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ και πανεπιστημιακοί

Έρευνες πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ και στα πανεπιστήμια της χώραςγια τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το «Έθνος» το Σώμα εντόπισε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 60 καθηγητές και 240 συνεργαζόμενους, οι οποίοι φέρονται να απέκρυψαν αμοιβές 1,8 εκατ. ευρώ.

Η συνολική φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 500 χιλιάδες ευρώ και ήδη έχουν συνταχθεί και αποστελεί στις αρμόδιες ΔΟΥ εκθέσεις ελέγχου για τον καταλογισμό προστίμων και προσαυξήσεων.

Εκτιμάται ότι κατά μέσον όρο ο καθένας από τους παραπάνω «εξαφάνισε» από την Εφορία εισόδημα 6.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook