Εκτός από το γεγονός ότι η Ιβάνκα αντικατέστησε δύο φορές τον μπαμπά της στη σύνοδο, η παρουσία της σε φωτογραφία των ηγετών -είναι το μοναδικό πρόσωπο που δεν είναι ηγέτης- προκάλεσε μίνι σκάνδαλο

«Φωτιά» στα social media άναψε η Ιβάνκα με την παρουσία της στη συνάντηση κορυφής της G20. Μόνο που αυτή τη φορά δεν σχολιάστηκαν οι ενδυματολογικές της επιλογές αλλά το «θράσος» της να αντικαταστήσει έστω και για λίγα λεπτά τον μπαμπά της.  

Οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να τη βομβαρδίζουν με επικριτικά σχόλια ζητώντας εξηγήσεις από τον Λευκό Οίκο για την εμφάνισή της στη συνάντηση των ηγετών στο Αμβούργο αντικαθιστώντας έστω και για λίγο τον αγαπημένο της πατέρα.

Τι δουλειά είχε η Ιβάνκα στο τραπέζι των ηγετών της συνόδου κορυφής της G20; Για τον χρήστη Μπράιαν Κλάας, «η Ιβάνκα δεν έχει εκλεγεί ούτε πρόεδρος αλλά και ούτε πρωθυπουργός καθώς επίσης δεν έχει τα προσόντα για να παρίσταται σε στρογγυλή τράπεζα της G20. Πώς είναι δυνατόν να παίρνει τη θέση του Αμερικανού προέδρου, να φωτογραφίζεται μαζί με τους ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση έχοντας απλά την ιδιότητα της συμβούλου του Τραμπ;».

Η Ιβάνκα, χαμογελαστή όπως πάντα, κάθισε χωρίς να βγάλει ούτε μία λέξη από το στόμα της στη θέση του Τραμπ ανάμεσα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι και τον Κινέζο πρόεδρο, Σιν Τζινπίνγκ το περασμένο Σάββατο; Οι χρήστες έσπευσαν να υπενθυμίσουν την δήλωση που είχε κάνει λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής:«Θα προσπαθήσω να μείνω μακριά από την πολιτική».

Πράγματι. «Η παρουσία της σε στρογγυλή τράπεζα υψηλού επιπέδου ήταν κάπως ασυνήθιστη, δεδομένου ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι συνήθως εκείνοι που καλούνται να σταθούν δίπλα σε αρχηγούς κρατών σε τέτοιες συνεδρίες», γράφει ο Άμπι Φίλιπ, αρθρογράφος της εφημερίδας «Washington Post». Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ιβάνκα έσπευσε να τονίσει ότι η Ιβάνκα εντάχθηκε στη στρογγυλή τράπεζα όταν ο πρόεδρος έπρεπε να αποχωρήσει. Η χρήστης Ελίζαμπεθ Σπίαρς έστειλε το δικό της μήνυμα στον Τραμπ. «Η G20 δεν έγινε για να βάλεις την κόρη σου στη δουλειά».  

Το περιστατικό με την παρουσία της αγαπημένης κόρης του Αμερικανού προέδρου συνέβη σε εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε τραπέζι που κάθονταν, μεταξύ άλλων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ο Ρώσος πρόεδρος, ο Κινέζος ομόλογός του και η οικοδέσποινα της συνόδου, Άνγκελα Μέρκελ. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν το πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την υποστήριξη γυναικών επιχειρηματιών σε αναπτυσσόμενες χώρες, στο οποίο συμμετέχει και η Ιβάνκα Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι, τυπικά, στον Λευκό Οίκο η Ιβάνκα έχει θέση άμισθης συμβούλου και ασχολείται με θέματα οικογένειας και γυναικών.

Χωρίς να έχει κανένα κώλυμα, η Ιβάνκα κάθισε στο τραπέζι των ισχυρών για λίγο όταν αποσύρθηκε ο μπαμπάς της. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», η κόρη του Τραμπ είχε πάρει το Σάββατο τουλάχιστον δύο φορές τη θέση του Τραμπ χωρίς όμως να βγάλει ούτε μία λέξη.

Εκτός από το γεγονός ότι η Ιβάνκα αντικατέστησε δύο φορές τον μπαμπά της στη σύνοδο, η παρουσία της σε φωτογραφία των ηγετών -είναι το μοναδικό πρόσωπο που δεν είναι ηγέτης- προκάλεσε μίνι σκάνδαλο. Χαρακτηριστική των επικρίσεων που ακούγονται στα «πηγαδάκια» της Ουάσινγκτον είναι η αναφορά της Αμερικανίδας γερουσιαστή των δημοκρατικών, Μαξίν Γουότερς: «Η Ιβάνκα δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συνομιλήσει με αντιπροσώπους ξένων χωρών, δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για αυτά τα ζητήματα».

 

Από την πλευρά της, η οικοδέσποινα της G20 Άνγκελα Μέρκελ υποβάθμισε το περιστατικό, λέγοντας πως είναι ζήτημα των ξένων αντιπροσωπειών ποιος θα καθίσει στο τραπέζι και η κόρη του Αμερικανού προέδρου είναι, ως σύμβουλος στο Λευκό Οίκο, μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Ούτε φυσικά ο ίδιος ο Τραμπ παρέλειψε να σχολιάσει. «Το μόνο κακό που έχει η Ιβάνκα είναι ότι είναι κόρη μου» είπε, υποστηρίζοντας πως η Πρώτη Κόρη γίνεται στόχος επικρίσεων ακριβώς επειδή είναι κόρη του Αμερικανού προέδρου.

Αλλά και φεμινίστριες έσπευσαν να επικρίνουν την παρουσία της Ιβάνκα στη G20 με τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Ντέιβιντ Μπόσι, να την υπερασπίζεται λέγοντας χαρακτηριστικά:«Οι γυναίκες που έσπευσαν να επικρίνουν την παρουσία της Ιβάνκα Τραμπ στη G20 είναι κακές φεμινίστριες», δήλωσε ο ίδιος στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News». 

 

protothem.agr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook