Με συναίνεση και πειθώ πρέπει να λήξει η κατάληψη και να μπορέσει το ίδρυμα να αξιοποιήσει την περιουσία του προς όφελος των φοιτητών είπε ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ

Να στηριχθεί το Πολυτεχνείο Κρήτης στην επιλογή του ζήτησε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ  Θεόδωρος Φορτσάκης στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τα γραφεία της ΝΟΔΕ Χανίων της ΝΔ.

Ο κ. Φορτσάκης υπερασπίστηκε τις επιλογές του ιδρύματος λέγοντας πως μπορεί τα κτίρια να μην αξιοποιηθούν άμεσα για τις φοιτητικές ανάγκες, αλλά τα έσοδα από την ενοικίαση θα χρησιμοποιηθούν για στήριξη των φοιτητών.

Άσκησε κριτική στην πολιτεία που μετά από χρόνια αδιαφορίας τώρα έρχεται να κηρύξει διατηρητέο ένα από τα κτίρια, ενώ όλη η παλιά πόλη των Χανίων είναι κηρυγμένη ως μνημείο και επιπλέον πρόκειται για το κτίριο που τελεί υπο κατάληψη και το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως ετοιμόρροπο.

Επίσης ο κ.Φορτσάκης τόνισε πως η όποια προσπάθεια παρεμπόδισης στην εφαρμογή των αποφάσεων του Πολυτεχνείου, αντιβαίνει στην Συνταγματική αναγνώριση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων και στην υποχρέωση της πολιτείας να τα στηρίζει.

Τα Πανεπιστήμια για να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα και την αποτελεσματικότητά τους, πρέπει να αφεθούν να εκμετςλλευθούν την περιουσία τους με τον καλύτερο τρόπο είπε ο Βουλευτής Επικρατείας.

 

Σε ερώτηση του Flashnews.gr αναφορικά με την στάση του Υπ.Πολιτισμού το οποίο με ένα έγγραφο αναφέρει πως ερευνά το θέμα της ανακήρυξης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας ως μνημείο και με άλλο λέει πως το ίδιο κτίριο έχει στατικά προβλήματα, ο κ.Φορτσάκης είπε πως το ΥΠΠΟ ξεκίνησε λέγοντας ότι ερευνά το να κηρυχθεί ως διατηρητέο, αλλά μετά ανακάλυψε πως όλη η παλιά πόλη είναι μνημείο και διατηρητέα και στην συνέχεια πως έχει στατικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή Επικρατείας, το κτίριο χρειάζεται αναστύλωση και όπως διάβασε στον Τύπο, στην σύμβαση της ενοικίασης προβλέπεται σημαντικό κονδύλι για την στήριξη του κτιρίου.

Σε ότι αφορά στην κατάληψη Rosa Nera, ο κ.Φορτσάκης ανέφερε ότι ποτέ δεν έχει πει πως η κυβέρνηση στηρίζει την κατάληψη ή ότι πρέπει να γίνει χρήση βίας. Η λήξη της κατάληψης πρέπει να γίνει με συναίνεση και πειθώ, ανέφερε ο κ.Φορτσάκης.

 

Σε ότι αφορά στην υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, τόνισε πως ακόμη και με την οικονομική κρίση, οι δαπάνες για την Παιδεία πρέπει να αυξηθούν κατά προτεραιότητα.

 

Για παρεμβάσεις μέσω του ΥΠΠΟ έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χανίων της ΝΔ Μανώλης Κελαιδής, αναφέροντας επιπλέον ότι ενώ το 2003 υπήρχε πίστωση 730.000 ευρώ για αναστύλωση του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας προκειμένου να στεγαστεί η Σχολή Καλών Τεχνών, αυτό δεν έγινε καθώς το κτίριο κατελήφθη.

Επίσης επεσήμανε ότι από τα έσοδα της ενοικίασης, σε ετήσια βάση, θα μπορούν να καλυφθούν οι δαπάνες σίτισης 600 φοιτητών ή 360 υποτροφίες των 1.000 ευρώ εκάστη.

«Όλα αυτά πρέπει να συνυπολογισθούν και όλοι μπορούμε να λέμε την γνώμη μας, αλλά ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει το Σύνταγμα και την πολεοδομική νομοθεσία και να αξιοποιήσει την περιουσία του» ανέφερε ο κ.Κελαιδής.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook