Την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εμπορικές επιχειρήσεις των Χανίων καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου για τα κλειστά καταστήματα.

Σύμφωνα με αυτά, μέχρι τον Ιούλιο, υπήρχαν λουκέτα στο 17% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα σε σύνολο 1250 επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Χανίων, ( εκτός του Ενετικού λιμένα, του Βαμβακόπουλου, των Μουρνιών και της λεωφόρου Σούδας) κατεγράφησαν 210 κλειστές επιχειρήσεις.

Από αυτές οι 63 ήταν κλειστές και το 2010, ενώ τα 147 «λουκέτα» είναι καινούργια.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι περι τις 100 επιχειρήσεις ακόμα άλλαξαν δραστηριότητα και ιδιοκτησία . Όπως επισημαίνεται απο τον Εμπορικό Σύλλογο "το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο του μέσου όρου πανελλαδικά – 22-25%- όμως αρκετά ανυσηχητικό.
Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε ανεργία για τουλάχιστον 300 νέους εργαζόμενους 150 επιχειρηματίες οι οποίοι συνήθως κλείνουν με χρέη και χαμένος τζίρος 5.000.000 € από την τοπική οικονομία .

 Παρατηρήθηκε ότι ο ρυθμός λουκέτων υποχώρησε λόγω της θερινής περιόδου όμως αναμένεται να αυξηθει ξανά το επόμενο δίμηνο Σεπτέμβρη- Οκτώβρη . Η λανθασμένη επιλογή αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 23% θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στην κατανάλωση με συνέπεια να κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου σίτισης δημιουργούντας τεράστιο πρόβλημα στην τοπική οικονομία και κοινωνία με χαμένες χιλιάδες θέσεις εργασίας".

Συνεχής η πτώση του τζίρου

Όμως την κατάσταση που επικρατεί στην Χανιώτικη αγορά, δείχνει και η έρευνα για την πορεία του τζίρου των καταστημάτων στην τελευταία τριετία.Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, η μείωση του τζίρου απο  -11,26% το 2009 και -11,80% το 2010, εκτινάχτηκε στο -18,20% στους πρώτους μήνες του 2011.Σημαντικό στοιχείο είναι το ότι τουλάχιστον το 50% των επιχειρήσεων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους όπως π.χ. η καταβολή ΦΠΑ , ΙΚΑ , ΟΑΕΕ, ΤΕΜΠΜΕ , ενοίκια , δάνεια , κ.α.

Τέλος ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίοων τονίζει πως "οι εμπορικοί σύλλογοι μέσω της ΕΣΕΕ μόλις πρόσφατα καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιβίωσης και ανάπτυξης 150 θέσεων το οποίο δόθηκε σε όλους .

 Επίσης πριν από λίγες μέρες καταθέσαμε υπόμνημα 40 θέσεων επί του φορολογικού νομοσχεδίου . Ο ιδιωτικός μικρομεσαίος τομέας πλήττεται εδώ και 2,5 χρόνια ασταμάτητα από την οικονομική πολιτική με χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, με υπέρογκα χρέη και σε μια δύσκολη ψυχολογικά κατάσταση γεμάτη αβεβαιότητα για το μέλλον ."