Το Ίδρυμα Vodafone και οι δράσεις του στην Ελλάδα και την Κρήτη

Tο Ίδρυμα Vodafone δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2002 και υλοποιεί δράσεις για να δώσει λύσεις, μέσα από τη χρήση των τεχνολογιών των τηλεπικοινωνιών σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, το οποίο θέτει την τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας. Το Πρόγραμμα αξιοποιεί το δίκτυο της Vodafone, παρέχοντας στους κατοίκους 100 απομακρυσμένων περιοχών της χώρας πρωτοποριακές και καινοτόμες υπηρεσίες υγείας. Η δράση του Προγράμματος χρονολογείται από το 2006 σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και με τη συμμετοχή του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και την εταιρεία Vidavo.

Στο Νομό Χανίων το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone υλοποιείται στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου (καλύπτοντας και το Περιφερειακό Ιατρείο στο Σφακοπηγάδι), στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αγίας Ρουμέλης, καθώς και στο Περιφερειακό Ιατρείο της Γαύδου. Το Πρόγραμμα φέρει την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Μία από τις νέες δράσεις του Ιδρύματος Vodafone είναι το Πρόγραμμα “STEM Empowering Youth”, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Science Communication – SciCo. Το “STEM Empowering Youth” εισάγει την καινοτομία σε περιοχές της Περιφέρειας με λιγότερες ευκαιρίες εξωσχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και τη διάχυση της γνώσης στους μαθητές για την καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων. Παράλληλα ενθαρρύνει τον πειραματικό σχεδιασμό και την κατασκευή καινοτόμων εφαρμογών για την επίλυση τοπικών προβλημάτων και ζητημάτων της καθημερινότητας.

Τα εργαστήρια δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου να ανακαλύψουν και να εξελίξουν δεξιότητες και ταλέντα, να γνωρίσουν στην πράξη πώς να φτιάχνουν ή να επεξεργάζονται εφαρμογές STEM (Science –Technology – Engineering – Mathematics) και να εκπαιδευτούν μέσω της διάδρασης και της ενεργητικής μάθησης. Στον πρώτο κύκλο μαθημάτων, διάρκειας οκτώ εβδομάδων, συμμετείχαν συνολικά 190 μαθητές γυμνασίου από σχολεία των Δωδεκανήσων και της Θράκης, ενώ διακρίθηκαν 4 έργα για την καινοτομία τους από μαθητές της Ξάνθης, της Ρόδου και της Κάλυμνου.

Επίσης, από το 2010 υλοποιείται το ξεχωριστό Πρόγραμμα Vodafone World of Difference που υπόσχεται ευκαιρίες απασχόλησης για νέους. Στόχος του Προγράμματος είναι να υποστηρίξει την εργασία και να δώσει την ευκαιρία σε δέκα νέους, σε ετήσια βάση, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής τους, καλύπτοντας ουσιαστικές ανάγκες της κοινωνίας. 

Μία άλλη καινοτόμος δράση είναι το Πρόγραμμα Ιnstant Network & Instant Classroom, που έρχεται να υποστηρίξει ανθρωπιστικές κρίσεις. Το Πρόγραμμα ξεκίνησε στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, το 2015, και στηρίζει το έργο οργανώσεων για την ανακούφιση ανθρωπιστικών κρίσεων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι πληθυσμοί που πλήττονται από φυσικές καταστροφές ή άτομα που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων, προσφέροντας ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε επικοινωνία, Internet, τεχνολογίες, υποδομές και εκπαίδευση.

Τέλος, μία από τις παλιότερες δράσεις που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Vodafone είναι τα Εργαστήρια Έκφρασης και Δημιουργικής Απασχόλησης Vodafone και τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας – Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας. Τα εργαστήρια υλοποιούνται από το 2005 στις εγκαταστάσεις των Παιδικών Χωριών SOS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα οποία συμμετέχουν παιδιά τόσο των χωριών όσο και της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο, τα εργαστήρια εμπλουτίστηκαν και στο πρόγραμμα εντάχθηκαν μαθήματα νέων τεχνολογιών όπως Web design και Multimedia. Στο μεταξύ, από το 2012, το Ίδρυμα Vodafone στηρίζει και τα 9 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS.

Τέλος, το Ίδρυμα Vodafone υποστηρίζει το έργο της ActionAid Hellas στο Επίκεντρο, τον νέο πολυχώρο δράσης και αλλαγής στην Αθήνα και δίνει έμφαση σε προγράμματα για την ενδυνάμωση γυναικών και νέων με τη χρήση της τεχνολογίας. Αποστολή του Επικέντρου είναι η ενδυνάμωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και η επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους που συμμετέχουν στα προγράμματα να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους δυνάμεις και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. 

Όλα αυτά τα χρόνια το Ίδρυμα Vodafone έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 70 έγκριτους οργανισμούς και φορείς, ενώ έχει ανταποκριθεί σε φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο, πάνω από μισό εκατ. άτομα έχουν δυνητικά επωφεληθεί από τα προγράμματα του Ιδρύματος Vodafone στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook