Η εκκλησία του αιδεσιμότατου Εουμπίλιο Ροντρίγκεθ είναι ένα προκατασκευασμένο κτίριο σε μια περιοχή της Μαδρίτης που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Μπροστά στο ιερό, μερικά λουλούδια. Πίσω του, μερικές πλαστικές καρέκλες.

Η Ισπανία εφαρμόζει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Η ανεργία των νέων φτάνει το 40%. Κάθε μέρα άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους από κατασχέσεις. Σε μια τέτοια συγκυρία, λέει ο Ροντρίγκεθ, πώς είναι δυνατόν να οργανώνεται μια επίσκεψη του Πάπα με κόστος 72 εκατομμύρια δολάρια, ένα μέρος των οποίων πληρώνεται από τους φορολογούμενους; «Είναι ένα σκάνδαλο, το οποίο δυσφημίζει την εκκλησία» τονίζει.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 67χρονος πατήρ Ροντρίγκεθ είναι ένας από τους 120 κληρικούς που εργάζονται για τους φτωχούς και υπέγραψαν ένα κείμενο, με το οποίο διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του Πάπα, την ερχόμενη Πέμπτη. Αφενός για το κόστος της και αφετέρου για την ανάρμοστή ανάμιξη της εκκλησίας και του κράτους.

Η Μαδρίτη προετοιμάζεται για την άφιξη ως και 1,5 εκατομμυρίου πιστών. Το Πάρκο Ρετίρο εφοδιάστηκε με 200 φορητά εξομολογητήρια. Από την άλλη, ιερείς μαζί με δεκάδες αριστερές οργανώσεις και νεαρούς «αγανακτισμένους» ετοιμάζουν για την Τετάρτη μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Η κυβέρνηση και αξιωματούχοι της εκκλησίας επιμένουν ότι το κόστος για τους φορολογούμενους θα είναι ελάχιστο και τα οφέλη για την οικονομία μεγάλα. Υπολογίζεται ότι οι προσκυνητές θα πληρώσουν κάπου 44 εκατομμύρια δολάρια, ενώ θα υπάρξουν και πολλές δωρεές.

«Η κυβέρνηση μας βοήθησε σε δύο μόνο τομείς» λέει ο Φερνάντο Χιμένεθ Μπαριοκανάλ, οικονομικός διευθυντής της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, στο πλαίσιο της οποίας ο Πάπας Βενέδικτος 16ος θα μιλήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς. Πρώτον, οι προσκυνητές θα μπορέσουν να κοιμηθούν σε δημόσια κτίρια, όπως είναι τα σχολεία. Δεύτερον, το ποσόν που θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις για τις διάφορες εκδηλώσεις, και υπολογίζεται σε 23 εκατομμύρια δολάρια, θα εκπέσει από τον φόρο.

Οι επικριτές της επίσκεψης θεωρούν όμως αυτούς τους ισχυρισμούς αβάσιμους. Ο πατήρ Ροντρίγκεθ και άλλοι που υπέγραψαν το 10σέλιδο κείμενο επισημαίνουν ότι το κόστος εκτοξεύεται πάντα, όταν ο Πάπας επισκέπτεται μια πόλη. Όπως λένε, το κόστος της ασφάλειας, της αποκομμιδής των σκουπιδιών και της πίεσης που θα ασκηθεί στο σύστημα υγείας θα προσθέσει άλλα δέκα εκατομμύρια δολάρια στο φορτίο των φορολογουμένων. Σε μια στιγμή που το εισιτήριο του μετρό αυξήθηκε κατά 50%, οι προσκυνητές θα έχουν έκπτωση 80% στο εισιτήριο των μετακινήσεών τους.

«Ακόμη δεν μας έχουν πει πόσο κόστισε η επίσκεψη του Πάπα πριν από δύο χρόνια», λέει η Έστερ Λόπεθ Μπαρθελό, από το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς, που ξεκίνησε αυτόν το μήνα εκστρατεία μέσω Twitter κατά της επίσκεψης του Πάπα.

Η Ισπανία δεν είναι τόσο καθολική όσο παλιά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το 71,7% των Ισπανών δηλώνουν καθολικοί, έναντι ποσοστού 82,1% το 2001. Από αυτούς, μόνο το 13% πηγαίνουν στη λειτουργία την Κυριακή, έναντι 19% πριν από δέκα χρόνια.

Εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε στη Ρώμη ότι οι διαμαρτυρίες που οργανώνονται δεν είναι ούτε ανησυχητικές ούτε παράδοξες, δεδομένου ότι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι θα υποδεχθούν με χαρά τον Πάπα. «Οι διαμαρτυρίες είναι μέρος της ζωής σε μια δημοκρατική χώρα», τόνισε ο αιδεσιμότατος Φεντερίκο Λομπάρντι.

Οι οργανωτές των διαδηλώσεων λένε ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουν τη συμμετοχή, καθώς τον Αύγουστο πολύς κόσμος λείπει από την πόλη. Οι κινητοποιήσεις των indignados τους προηγούμενους μήνες, πάντως, αιφνιδίασαν πολύ κόσμο.

Πριν από λίγες ημέρες, η αστυνομία απομάκρυνε τους τελευταίους Αγανακτισμένους από την Πουέρτα ντελ Σολ, ώστε να προετοιμαστεί η επίσκεψη του Πάπα. Μερικοί από τους οργανωτές όμως θεωρούν ότι αυτή η επιχείρηση, που προβαλλόταν για πολλές ημέρες από την τηλεόραση, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει κι άλλο κόσμο στις πλατείες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook